25 godina Radio Marije

cathopic 1516718165600632

Govoreći Misionarima oblatima Marije Bezgrješne, koje je primio u audijenciju u prigodi njihova generalnog kapitula, Papa je istaknuo da pred tragedijama čovječanstva valja svjedočiti radosti i mir, te ih potaknuo na zajedništvo, koje je izazov o kojemu može ovisiti budućnost našega zajedničkog doma
Vapaj zemlje i siromašnih, ratovi i sukobi koji prolijevaju krv na ljudsku povijest, teška situacija milijunā migranata i izbjeglicā, gospodarstvo koje bogate čini još bogatijima, a siromašne sve siromašnijima, neki su od vidika scenarija u kojemu samo evanđelje može održati upaljenim svjetlo nade – tim je riječima papa Franjo opisao današnji svijet obraćajući se Misionarima oblatima Bezgrješne Marije, koje je primio povodom njihova generalnog kapitula. Svijet je to koji je još uvijek rob sebičnosti i pun proturječja i podjela, u kojemu je ta redovnička obitelj, koju je osnovao sveti Eugène de Mazenod, pozvana donositi evanđelje nade, radosti i mira.

U misiji na periferijama svijeta


Polazeći od teme kapitula te kongregacije, „Hodočasnici nade u zajedništvu“, Papa je podsjetio na odluku redovnikā da otkriju i žive kao putnici u ovom svijetu, uz muškarce i žene, siromašne i posljednje na zemlji, kao što je činio sveti Eugène, koji je u misijama po selima Provanse, na prijelazu između XVIII. i XIX. stoljeća, vraćao vjeri siromašne koji su se bili udaljili od Crkve i koje su čak i službenici Crkve bili napustili. Dodao je da je tragedija kada službenici Crkve napuste siromahe te istaknuo zauzimanje Misionara oblata Marije Bezgrješne u 70 zemalja svijeta, na periferijama, prema najudaljenijima, najsiromašnijima, onima do kojih nitko ne dolazi.

Misionari nade


Rimski se biskup potom osvrnuo na njihovu odluku da budu svjedoci nade, vrline koju današnji svijet kao da je izgubio i koji drugdje traži izvor svoje sreće. Biti misionari nade znači znati čitati znakove njezine prisutnosti skrivene u svakodnevnom životu ljudi – rekao je te dodao – To znači naučiti prepoznati nadu među siromašnima kojima ste poslani, a koji ju često uspijevaju pronaći u najtežim situacijama. To znači prepustiti da vas evangeliziraju siromašni koje evangelizirate; oni vas uče putu nade, za Crkvu i za svijet.

Svakodnevni izazov zajedništva


Zajedništvo je cilj koji redovnici žele postići u svojem svakodnevnom životu. Prema Papinim riječima zajedništvo je danas izazov o kojemu može ovisiti budućnost svijeta, Crkve i posvećenoga života. Da bismo bili misionari zajedništva trebamo ga prije svega živjeti među sobom, u svojim zajednicama i u međusobnim odnosima, te njegovati ga sa svima bez iznimke – rekao je te ih potaknuo da budu promicatelji zajedništva kroz solidarnost, blizinu, sinodalnost i bratstvo sa svima.

Briga o zajedničkom domu


Što se pak tiče zauzimanja za zajednički dom, Papa je istaknuo da nas naša majka zemlja hrani ne tražeći ništa zauzvrat; na nama je stoga da shvatimo kako ne može to nastaviti ako se mi ne brinemo o njoj. Sve su to vidici obraćenja na koje nas Gospodin stalno poziva. Vratiti se zajedničkom Ocu, vratiti se izvorima, vratiti se prvoj ljubavi koja vas je potaknula da ostavite sve kako biste slijedili Isusa; to je duša posvećenja i poslanja! – istaknuo je Papa.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Molitva i život (Izaija 1,10-20)

U prvom poglavlju svoje knjige, prorok Izaija obraća se judejskim glavarima kao glavarima sodomskim, a narodu kao narodu gomorskom (usp. Iz 1,10),...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.