25 godina Radio Marije


Kuća za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - Kuća sv. Franje u Vugrovcu proslavila je 50. obljetnicu djelovanja na blagdan sv. Franje Asiškog, u ponedjeljak 4. listopada 2022. Svečanosti koju su pripremili djelatnici i korisnici Kuće prisustvovao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Jelena Lončar, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, voditeljica Kuće Ivana Vincek Kovačić, članovi Upravnog odbora Caritasa, prijašnji predsjednici CZN-a, sadašnji i bivši korisnici, odgojitelji i djelatnici, volonteri te župljani vugrovečke župe.

 221004 Caritas Vugrovec 3

Na početku programa okupljenima se obratila ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar. "Radosna sam što vas mogu pozdraviti okupljene danas u prvom od domova Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Kući sv. Franje. Potreba izgradnje većeg doma za skrb o korisnicima pokazala se već nakon što je Caritas 1969. počeo u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola skrbiti o napuštenoj djeci", podsjetila je s. Jelena Lončar i dodala kako je izgradnja Kuće sv. Franje započela 1971. godine, a dovršena je u jesen 1972.

 221004 Caritas Vugrovec 5

"Nadbiskup Franjo Kuharić svečano je blagoslovio i otvorio ovaj dom 7. listopada 1972. godine. Od otvorenja do danas u Kući je dom i ljubav našlo 465 djece. Posebna nam je radost povremeni dolazak bivših korisnika koji rado navraćaju u kuću, neki i sa svojim i obiteljima i djecom", kazala je ravnateljica Caritasa nastavljajući: "Nemjerljivi su sati, dani i godine ljubavi, topline, brižnosti, strahova, radosti i suza, prihvaćanja i oproštaja koje su odgojitelji i drugo osoblje brižnom ljubavlju utkali u skrb o korisnicima. Danas to ne vidimo, ali je urezano u živote korisnika i srca zaposlenika." Zahvalu je uputila vlč. Filipu Luciću, vugrovečkom župniku, koji posljednjih 17 godina podržava rad Kuće te svim volonterima i dobročiniteljima.

Na kraju svog obraćanja s. Jelena Lončar poručila je da naše malo dobro može biti jedina lijepa stvar koja se nekome u životu dogodila. "Budimo razlog zbog kojega će ljudi vjerovati u ljudsku dobrotu."

 221004 Caritas Vugrovec 9

Uslijedio je program ispunjen dječjim razmišljanjima, recitacijama, igrokazom i pjesmama koje su izveli korisnici i volonteri Kuće sv. Franje. U programu je sudjelovala i dječja plesna trupa KUD-a "Dragutin Domjanić".

 221004 Caritas Vugrovec 10

Svoje svjedočanstvo života u Kući sv. Franje podijelio je bivši korisnik Danijel Strunje, koji je s osam godina došao u Caritasovu kuću s dvojicom braće. "Kad smo tek stigli u dom, nismo kao djeca shvaćali zašto se to tako dogodilo. Bili smo tužni, obeshrabreni, nedostajali su nam roditelji. Sada kao odrastao čovjek shvaćam da je to bilo najbolje rješenje za nas. U Kući smo proveli prekrasne trenutke i stekli životne prijatelje i kumove", rekao je i poručio sadašnjim korisnicima da se ne boje i da budu hrabri. "Znam da ste pojedinci još dosta maleni, ali volio bih da ne izgubite vjeru da je život prekrasan i da nikada nemate osjećaj da ste manje vrijedni jer ste odrasli u domu. Možete samo biti ponosni jednoga dana kada izrastete u velike i dobre ljude."

 221004 Caritas Vugrovec 13

Okupljenima se obratio i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren istaknuvši da sm ovdje okupljeni kao Crkva - djeca, mladi, zaposlenici Kuće, volonteri, župljani koji su srasli i žive s ovim prostorom. "Mi smo upravo u ovome trenutku sabrani ovdje da bismo se radovali i dobrome Bogu zahvalili za 50 godina dobra." Mons. Koren posebno je zahvalio bivšim korisnicama koji Kuću sv. Franje osjećaju svojim domom i koji su poslali poruku "Ne bojte se!" svima okupljenima na ovome slavlju.

 221004 Caritas Vugrovec 16

Mons. Koren naglasio je kako je posebna radost što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 25. obljetnicu svoga vođenja Zagrebačke nadbiskupije odlučio proslaviti na slavlju 50. godina Kuće sv. Franje. "Hvala vam što ovaj Caritas doživljavate kao svoj. Hvala vam što vašim poticajima svi ovdje mogu osjećati da nisu sami, već da su dio naše ljubavi, zalaganja, brige i podrške."

 221004 Caritas Vugrovec 20

Kardinal Bozanić u svom je obraćanju podsjetio na život sv. Franje Asiškog istaknuvši kako je odbacio zemaljsko bogatstvo i obukao habit da može poći jednim drugim putem. "On nam govori kako je za čovjeka najbolje kad izabere onaj put koji ga približi Bogu. Najveće bogatstvo je biti u Bogu i biti s Bogom."

 221004 Caritas Vugrovec 25

"Važno je biti blizu Boga i u Bogu promatrati ono što nam On daje", naglasio je Kardinal i dodao kako se ne treba uspoređivati s drugima, nego je potrebno "da čovjek traži svoje mjesto pred Bogom i svoj put mira, zadovoljstva i Božje blizine." Na kraju je kardinal Bozanić istaknuo da nema Crkve bez Caritasa jer je to njen način djelovanja, njen način življenja. "Molimo Boga da svi mi što više postanemo djelatnici Caritasa, tj. da postanemo što više oni koji će tražiti kome možemo u životu učiniti dobro." Kardinal Bozanić potom je izmolio zahvalnu molitvu za 50 godina djelovanja Kuće sv. Franje.

Čestitku povodom srebrnog jubileja nadbiskupske službe kardinalu Bozaniću uputila je korisnica Caritasove Kuće sv. Franje, a Kardinal je primio prigodne darove od korisnika iz Kuće Brezovica, Prihvatilišta za beskućnike te Kuće sv. Franje.

 221004 Caritas Vugrovec 29

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Milosti puna - emisija Vojske Bezgrješne – ur. i vodi: fra Zdravko Tuba, OFM Conv
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Molitva i život (Izaija 1,10-20)

U prvom poglavlju svoje knjige, prorok Izaija obraća se judejskim glavarima kao glavarima sodomskim, a narodu kao narodu gomorskom (usp. Iz 1,10),...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.