Sisak dan obitelji 2022 1
Deveti po redu Dan obitelji Sisačke biskupije održan je u subotu 15. listopada u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku i tom prigodom okupio je obitelji s brojnom djecom, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života i koje su se ove godine našle na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“. Svečano misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, biskupskim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom i više svećenika.

Sisak dan obitelji 2022 2

U homiliji pozdravivši sve okupljene obitelj biskup je podsjetio kako sveopća Crkva danas slavi blagdan sv. Terezije Avilske ili Velike, kako ju običavamo zvati, te iako se na prvo čini da Dan obitelji i ovaj  blagdan nisu povezani iz primjera sv. Terezije ipak se ima što naučiti.  „Prvo, sv. Terezija rođena je u Avilli, u Španjolskoj 1515. godine. Imala je jedanaestero braće i sestara. Bila je to dakle brojna obitelj koja se nije bojala djece. A prilike nisu bile sjajne, bila je neimaština no roditelji su se uzdali u Boga i borili za svoju djecu. Kako i nama treba takvih obitelji, sjajnim vjerom urešenih očeva i majki koji se ne boje podići brojno potomstvo.

Sisak dan obitelji 2022 3

Svako je dijete originalno i dar je Božji. Ne razumijem kako se to i zašto naše obitelji odriču brojnije djece! A kako bi to pomoglo i Crkvi i narodu! Zato vi, dragi članovi brojnih obitelji naše Sisačke biskupije – kojih ima oko 200, prema našoj evidenciji, jer biskup krsti peto, šesto i brojnije dijete jedne obitelji po njihovim župama – vi predstavljate taj poziv i svjedoci ste da je lijepo imati veću obitelj. Bog vas stostruko blagoslovio i dao vam snagu da radosno živite vaš roditeljski, obiteljski poziv“, poručio je okupljenima biskup.

Sisak dan obitelji 2022 4
Obrativši se u nastavku okupljenoj djeci biskup je rekao kako u njima vidi velik Božji dar. „Vama je Gospodin namijenio graditi našu Domovinu, biti nositelji njezine izgradnje i obnove, voditi i zemlju i Crkvu, prihvatiti svećenički i redovnički poziv, izgrađivati duhovno naše ljude vjernike… Tako je naime i sveta Terezija osjetila da ju Bog zove i pošla je u samostan. Najprije nije baš bila uzorna, ali jednom je u samostanu pronašla odbačeno raspelo i to ju je tako potreslo da je Isusa na križu počela posebno častiti. Postala je uzorna redovnica i dapače obnoviteljica svoga karmelićanskog reda. I ne samo svoje redovničke zajednice, nego i obnoviteljica čitave Crkve“.

Sisak dan obitelji 2022 5

Osvrnuvši se na današnja čitanja biskup je ustvrdio kako ona govore o mudrosti, autentičnosti i o vjeri. „Prvo je čitanje iz Starog zavjeta odlomak Knjige mudrosti koji govori kako je mudrost bila prisutna pri stvaranju svijeta. Bog je svijest mudro stvorio, sve je dobro rasporedio, ali čovjek unosi nesklad i nered u ovaj svijet. Mudrost je u tome da Boga poštujemo i njegove zakone koje je on stavio u fiziku, kemiju, astronomiju… Danas se mnogim ljudskim nastojanjem to želi promijeniti, kao da čovjek sam želi biti Bog i vladati svijetom, ne poštujući Božju zadanost koja čuva harmoniju svijeta. Sveta Terezija kao naučiteljica Crkve bila je mudra žena. Budimo i mi danas mudri tako da poštujemo Božje stvaralačko djelo“, zaključio je biskup.

Sisak dan obitelji 2022 6

Na kraju susreta biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“, a okupljenima se obratio i povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu na svemu što čini za brojne obitelji, ali i za studente i sve one ranjive.

Sisak dan obitelji 2022 7

Ovogodišnji susret animirale su obitelji iz Ivanićgradskog dekanata te zbor župe Ivanić-Grad.


Tekst: Stjepan Vego, glasnogovornik i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Foto: Mediji Sisačke biskupije

Radio Marija

12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.