16 10 djakonsko zajednicka

Polaganjem ruku i posvetnom molitvom nadbiskupa mons. Đure Hranića, tijekom misnoga slavlja u nedjelju, 16. listopada 2022. u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra, red đakonata primili su kandidati Đakovačko-osječke nadbiskupije: Domagoj Brkić iz Župe sv. Katarine, djevice i mučenice, Nijemci, Antonio Ihaz iz Župe sv. Martina biskupa, Strizivojna, Antonio Pekić iz Župe Blažene Djevice Marije, Nova Kapela, Požeška biskupija te Vladimir Sabo iz Župe Uzvišenja sv. Križa, Ladimirevci.

16 10 djakonsko 01

Nakon svečane procesije nadbiskup je u uvodu u misno slavlje pozdravio sve okupljene, napose zajednicu Bogoslovnoga sjemeništa na čelu s rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Radićem te zajednicu KBF-a u Đakovu, roditelje, obitelj i prijatelje današnjih ređenika, kao i župnike i župljane njihovih rodnih župa. Poseban pozdrav nadbiskup je uputio četvorici ređenika, izražavajući radost što su Trojedinom Bogu dopustili da snagom svoga Svetoga Duha djeluje u njihovim srcima.

16 10 djakonsko 02

Svoju homiliju nadbiskup je započeo tumačeći naviješten evanđeoski ulomak u kojemu Isus uvodi u nutarnji razgovor suca sa samim sobom. „Naš nutarnji dijalog i susret sa samim sobom pokazuju kakve se misli roje u najskrovitijem dijelu moga ljudskoga srca i savjesti. Pomažu mi da bolje spoznam samoga sebe, motive mojih odluka i da se suočim sam sa sobom te sagledam kakav sam i zašto nešto činim ili ne činim. Isus promatra sučev razgovor sa samim sobom. Ne sudi ga. Ne osuđuje njegove sebične motive. Promatra ga i opaža u svim detaljima. Tako i svakoga od nas. Pred Bogom smo uvijek otvorena knjiga. Druge možemo zavarati, pa i prevariti, ali Boga ne“, rekao je nadbiskup Đuro, dodajući kako su Bogu poznati svi tanani titraji naših dubina i oni krajnji – zadnji motivi svake naše odluke.

16 10 djakonsko 03

Obraćajući se ređenicima, nadbiskup je podsjetio kako su i oni prolazili kroz savjetovanja, kroz razgovore i skrutinije, ponajprije s duhovnikom, a onda i s ostalim poglavarima u Sjemeništu, sa svojim župnicima, s prijateljima u sjemenišnoj zajednici i s drugim osobama, prije svega sa samima sobom. „O, kroz kako ozbiljno i zahtjevno nutarnje savjetovanje je prolazio svaki od vas! Vagali ste svoje motive i odluku da li da ostanete na putu kojim ste pošli, da nastavite put prema svećeništvu i da dođete na svećeničko ređenje ili da odustanete. Morali ste zauzeti svoj osobni stav i odrediti se prema i jednoj i drugoj mogućnosti jer i jedna i druga odluka ne samo da dotiču vašu kožu i vaš život, nego doživotno određuju vašu budućnost“, kazao je propovjednik.

16 10 djakonsko 04

„Kroz nutarnje savjetovanje i dijalog sa sobom, pred Bogom ste u svojoj savjesti odlučili ostati na putu kojim ste pošli i danas ste došli na đakonsko ređenje. I danas vas Božja riječ pita za motive vašeg današnjeg dolaska na đakonsko ređenje i za motive vaše odluke da postanete svećenicima: je li to radi vas samih: da si osigurate što je moguće lakši život?; da si osigurate društveni status?; ili je to Crkve radi i Boga radi? Čistoća vaših motiva, dragi ređenici pokazat će se vrlo brzo: u tome kako ćete prihvaćati službe i dekrete, kakav će biti vaš odnos prema biskupu i ton razgovora s njime te kako ćete pristupati i odnositi se prema okružnicama, pastoralnim prijedlozima, odlukama i dekretima“, rekao je nadbiskup ređenicima.

16 10 djakonsko 10

Zaključujući homiliju, nadbiskup je ređenicima među ostalim rekavši kako ih Bog treba, a Crkva im danas iskazuje svoje povjerenje. „Suobličeni Isusu Kristu Glavi Crkve, koji nas je poučio da je prvi i najveći među njegovim učenicima onaj koji služi svima, koji je svojim učenicima prao noge i koji je za sve nas umro na križu, postajete pozvani zdušno vršiti službu ljubavi Bogu i ljudima te biti slika Onoga koji nije došao da bude služen, nego da služi“, rekao je nadbiskup, pozivajući ih da budu prepoznatljivi u očima ovoga svijeta po svojoj osjetljivosti za siromašne, rubne i bolesne: „Neka vas rese empatija i solidarnost s njima, socijalno zagovaranje, velikodušno darivanje svoga vremena i snage u služenju i pomaganju potrebnima te velikodušno posezanje i u vlastiti džep kako biste ublažili siromaštvo i bijeda pojedinih osoba, obitelji i skupina ljudi. I neka u vama trajno obiluje svaka vrsta evanđeoske kreposti. Ne budite poput suca iz današnje evanđeoske prispodobe, nego poput dobroga nebeskoga Oca – đakoni, puni duha služenja i ljubavi, i onda kad budete zaređeni za svećenike.“

16 10 djakonsko 05

Uslijedio je obred đakonskog ređenja. Kandidati su predstavljeni okupljenoj zajednici te su izrazili svoju spremnost, potvrdili svoja obećanja i poslušnost. Zajednica vjernika molitvom je pratila pjevanje litanija Svih svetih, dok su ređenici bili prostrti pred oltarom. Nadbiskup je položio ruke na glave ređenika i molio posvetnu molitvu, a nakon obreda ređenja đakoni su primili i odjenuli štolu, znak đakonskog služenja i dostojanstva i zaogrnuli se dalmatikom.

16 10 djakonsko 07

Nakon svečanog blagoslova, đakoni su u procesiji prošli kroz prvostolnicu, ispraćeni srdačnim pljeskom okupljenih vjernika. Ljepoti slavlja pjevanjem je pridonio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića te orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića.

Tekst i foto: Anica Banović; Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.