1 scaled 1

Vjernicima je poručio da ono što imamo trebamo stavljati na raspolaganje jedni drugima. Kada se to dogodi, tada se događa ‘umnažanje’. Andrija je ‘brat’ i zato je imao taj istančani osjećaj potaknuti druge na dijeljenje. I zato su se ‘svi najeli’.

Nadbiskup je istaknuo i još jednu činjenicu koja Andriju čini ‘bratom’ – bio je potpuno suobličen onome po čemu je Bog postao naš brat. Ovozemaljski život ovoga sveca završio je mučeništvom jer su braća zaboravila da su mu bila braća. No, on to nije zaboravio i to čini razliku između mučenika i onih koji to nisu, koji su žrtve. Mučenici su oni koji, iako su žrtve, nisu zaboravili da su i braća i ljube svoje ubojice, pojasnio je mons. Uzinić.

Poruku je to i nama – budimo jedni drugima braća i sestre. Naše poslanje i poziv Crkve koja nastavlja Isusovo djelo, a On je došao da bi nam bio brat i da bi nam objavio Boga kao Oca, jest da budemo Crkva koja gradi bratstvo među ljudima. Poziv nas kršćana u svijetu u kojemu još uvijek brat ubija brata jest da nudimo drugačiju logiku. Poziv nas kršćana jest da budemo međusobno braća i sestre. Nije bez razloga važna ta poruka u ovom vremenu u kojemu se olako zaboravlja da nam drugi nisu neprijatelji i konkurenciju, nego braća i sestre. Zbog toga je papa Franjo napisao važan dokument „Fratelli tutti“ o bratstvu i socijalnom prijateljstvu, istaknuo je nadbiskup dodajući da smo pozvani biti braća svima koje susrećemo.

Podsjetio je i na prispodobu o milosrdnom Samarijancu, a koja nas također poziva da osobito prepoznamo braću i sestre u onima koji su najpotrebniji. Budimo braća. Budimo sestre. Počinjući od onoga da ćemo nakon što smo upoznali Isusa, krenuti u potragu za svojim bratom i njemu to reći. To je poslanje Crkve – naviještati evanđelje do kraja zemlje, preko različitih potreba s kojima se ljudi suočavaju, kazao je mons. Uzinić.

 5 8

Zaključujući je posvjedočio nedavno iskustvo susreta s ministrantima tijekom jednog pastirskog pohoda. Kroz razgovor s njima otkrio sam da se u toj zajednici ministranata dogodilo današnje evanđelje, odnosno dogodio sv. Andrija. Kada su se predstavljali, primijetio sam da je među ministrantima bilo nekoliko braće i sestara. Na upit zašto su došli u ministrante, odgovor je bio: ‘Zato što je to bio moj brat. Zato što je to bila moja sestra..’ Na takav način Crkva mora nastaviti svoje poslanje i takva bi trebala biti. Trebamo živjeti tako da budemo poticaj jedni drugima jer su u nama prepoznali brata i sestru, rekao je mons. Uzinić.

Na kraju mise prigodnu riječ uputio je župnik vlč. Petar Belanić te načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj koji je nadbiskupu uručio dar i kako je kazao, po uzoru na izrečenu propovijed, ‘bratski pružio ruku’. Po završetku liturgijskog slavlja nadbiskup Uzinić blagoslovio je obnovljene prostore župnog stana koje su obišli i župljani i za koje je župnik izrazio nadu da će postati mjesto okupljanja župne zajednice.

 3 14

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.