20210522 RANKO VIDOVIC REDENJE e1619608883189

Poštovani pomorci i ribari!

Sve vas srdačno pozdravljam, ma gdje bili – na pučini morskoj, u luci, na doku ili pak u svojim domovima, na zasluženom odmoru s obitelji. Svima vam od srca čestitam blagdan vašega nebeskog zaštitnika sv. Nikole biskupa.

O vašem postojanom povjerenju u moćni zagovor sv. Nikole najbolje svjedoče tolike kapelice i crkve diljem svijeta koje ste njemu u čast podizali na morskoj obali i otocima, toliki vaši zavjetni darovi koji rese unutrašnjost tih drevnih zdanja.

Oni su znak vaše zahvalnosti za milosti udijeljene vam po zagovoru sv. Nikole, najčešće za milost izbavljenja iz velikih životnih pogibelji na pučini mora.

Te su kapelice i crkve podizane uvijek na istaknutim mjestima, lako uočljivima s mora i s kopna. Razlog je tome očit: biti izložen pogledu biskupa iz Mire koji je poput Isusa stišavao oluje, biti u njegovoj blizini, znači uživati njegovu zaštitu, biti siguran u svim pogibeljima s kojima se pomorac susreće na morskoj pučini i na moru života.

Jedna takva kapelica u čast svetom Nikoli podignuta je u 15. stoljeću na najvišem vrhu otoka Hvara i trećem po visini otočnom vrhu u Hrvatskoj. S hvarskog Svetog Nikole otvara se veleban pogled prema otoku Braču i Vidovoj gori i dalje prema kopnu, te prema Korčuli i Visu, i dalje, na pučinu Jadranskog mora, sve do Italije.

Sam uspon na Svetog Nikolu nudi nam jednu predivnu spoznaju: što se više uspinjemo, što se više udaljavamo od podnožja i svakodnevne stvarnosti, to nam ona postaje jasnija, ljepša i bliža – kao na dlanu ponuđena. Pogled s vrha Svetog Nikole pomaže nam prepoznati svoju stvarnost, vidjeti je bitno drugačijom nego što je vidimo i doživljavamo dok smo uronjeni u nju.

Iz te spoznaje možemo iščitati temeljnu poruku života i svetosti sv. Nikole. Sveti je Nikola na ovaj svijet gledao iz nebeske perspektive, očima djeteta Božjeg. Bio je čvrsto uvjeren da je naša domovina na nebesima, gdje prebiva Otac naš nebeski i kamo je usmjeren sav naš život. Na zemlji smo tek hodočasnici na putu do vječne nebeske domovine. Zato se sveti Nikola nije vezao uz ovozemaljska dobra, njima se služio samo koliko je to bilo potrebno, a za nebeskim je dobrima čeznuo.

Ta čežnja za nebeskim dobrima i pogled iz nebeske perspektive osposobili su ga za čist i zdrav pogled na ovozemaljsku stvarnost i za istinsku ljubav prema Bogu i čovjeku.

Ono po čemu je sv. Nikola na poseban način poznat i zbog čega je omiljen među tolikim narodima, jest upravo njegova nenavezanost na materijalna dobra i lakoća darivanja, sve kao plod njegova intimnog odnosa s Bogom. Shvatio je da čovjek ne postaje bogatiji, sretniji i ostvareniji sabirući i čuvajući blago, nego upravo suprotno – darivajući ga.

Poštovani i dragi pomorci i ribari, upravo to iskustvo sv. Nikole svima bi nama trebalo biti poticaj i poziv da podignemo pogled s ovozemaljske stvarnosti i da pokušamo iz nebeske perspektive, očima djece Božje, gledati na život, kako ne bismo, trudeći se oko ovozemaljskih dobara, zaboravili na ona vječna, nebeska dobra te tako, uz najbolju volju, promašili cilj i smisao svog života. Zemaljskim se dobrima treba pravilno služiti, a za nebeskim težiti. Poput sv. Nikole stavimo dakle Boga u središte svog života. Bog je jedina dobitna kombinacija. „Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije“, poručuje nam Isus, „a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?“ (Lk 9,25)

Svima vama, poštovani pomorci i ribari, želim mirno more i uvijek iznova sretan povratak u luku, uz moćnu zaštitu vašega nebeskog zaštitnika sv. Nikole i Božji blagoslov.

U Hvaru, 25. studenog 2022.

✠ Ranko Vidović

hvarski biskup

predsjednik Odbora HBK za pastoral pomoraca

 

Izvor: Hrvatska biskupska konferencija

Radio Marija

01:00 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.