orgulje sv antun festival 1 web
Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Župa sv. Antuna Padovanskog organiziraju Adventski festival „Sveti Duh – orgulje u našem kvartu“ koji će se održati od petka 16. do ponedjeljka 19. prosinca u 20:00 h u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Na sve koncerte ulaz je slobodan, a donacije na koncertu namijenjene su Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu.

Ponedjeljak, 19. prosinca 2022. u 20 sati

Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran; Lovro Ticl, truba


Program:

Franz Gruber: Tiha noć

              Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran; Lovro Ticl, truba

Johann Sebastian Bach: Pastorala BWV 59                                                                                                                

     Alla Siciliana

     Allemande

     Aria

     Alla Gigue

              Josipa Leko, orgulje

Hote ljudi veselit se, pučka popijevka iz Međimurja

              Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran; Lovro Ticl, truba

Johann Sebastian Bach: arija „Schafe können sicher weiden“ iz kantate Was mir behagt, ist nur die muntre jagt

Josipa Leko, orgulje; Marija Ticl, sopran

Jeremiah Clarke: Suita u D-duru

     Preludij

     Menuet

     Rondeau

     Serenada

     Gigue

              Josipa Leko, orgulje; Lovro Ticl, truba

Ivan pl. Zajc: Offertorium pastorale

Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran

Prva je vura te noći, pučka popijevka iz Turopolja

Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran

Johannes Weyrauch: partita O Heiland reiß die Himmel auf                                                

           Allegro

           Andante molto

           Allegro

           Allegro moderato

           Maestoso

                    Josipa Leko, orgulje

Max Reger: Mariä Wiegenlied, op. 76 br. 52

John Rutter: Esta noche

              Josipa Leko, orgulje; Ana Ticl Bušić, sopran; Marija Ticl, sopran; Lovro Ticl, truba

 

Josipa Leko studirala je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ljerke Očić, a diplomirala na u Leipzigu u klasi Martina Schmedinga. Kao dobitnica Erasmus stipendije akademsku godinu 2012./13. provela je u Leipzigu u klasi Stefana Engelsa u čijoj je klasi studirala do 2015. Tijekom studija aktivno sudjeluje na brojnim majstorskim seminarima uglednih pedagoga u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji i Njemačkoj (P. Mašić, A. Zylberajch, T. Sevšek Sramel, D. Miklavčić, B. Haas, J. Laukvik, P. van Dijk, J. Tuma, W. Golonka, L. Ghielmi), a mjesec dana provela je i na Rice Universityju u Houstonu u klasi Kena Cowena. Još od srednje škole Josipa Leko sudionica je orguljskih natjecanja na kojima osvaja brojne nagrade. Osvojila je i Drugu nagradu na Međunarodnom orguljaškom natjecanju Gottfried Silbermann u Freibergu 2017. Kao solistica te u komornim sastavima u Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj sudjelovala je na brojnim koncertima i festivalima, među kojima se ističu ciklusi koncerata Orgulje Heferer, Orgulje sv. Marko, festival Pasionska baština, Orguljaški festival u Merseburgu, Festival Heinrich Schütz, Festival Bach u Leipzigu i Arnstadtu te Orguljaški festival Karg-Elert u Leipzigu. Tijekom studija u Zagrebu započela je suradnju sa sopranisticom Anom Ticl Bušić i od tada su kao duo održale niz koncerata diljem Hrvatske, kao i u Njemačkoj. Osim orgulja, svira glasovir i čembalo, koji je učila obligatno na Muzičkoj akademiji u Zgrebu u razredu Pavla Mašića te kod Claudie Schweizer i Tobiasa Schadea u Leipzigu, gdje je usavršavala i orguljsku improvizaciju kod Thomasa Lennartza i Matthiasa Maierhofera. Od siječnja 2017. radi kao profesorica orgulja u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a 2022. godine završila je postdiplomski studij orgulja na Visokoj školi za glazbu i kazalište „Felix Mendelssohn Bartholdy“  u Leipzigu u klasi Martina Schmedinga.

Ana Ticl Bušić osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Požegi. Pjevanje počinje učiti kod Darije Hreljanović, a diplomirala je 2013. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi Snježane Bujanović – Stanislav. Privatno se usavršavala kod Martine Gojčete Silić i Stojana Stojanova te je pohađala tečajeve majstorske interpretacije u Varaždinu Aestas Musica kod Catherine Denley. Na Regionalnom natjecanju HDGPP-a u Sisku osvojila je prvu nagradu 2008., a 2012. u Herceg Novom (Crna Gora) osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju pjevača Bruna Špiler. Iste godine osvojila je prvu nagradu u disciplini trija (Trio Art) na Prvom međunarodnom natjecanju za glas i orgulje Heferer s kojima je nastupila u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tijekom studija započela je suradnju s orguljašicom Josipom Leko s kojom održava koncerte diljem Hrvatske i u Njemačkoj. Godine 2016. osnovala je Trio Espresso Energico s flautisticom Lucijom Zovko Čevapović i pijanistom Ivanom Polićem. Redovito je nastupala kao članica zborova i kao solistica u Katedralnom zboru Požega, Oratorijskom zboru Cantores Sancti Marci, vokalnom ansamblu Antiphonus i Zboru Hrvatske radiotelevizije. Sudjelovala je na festivalima Orgulje Heferer, Festival sv. Marka, Pasionska baština, Požeške orguljaške večeri, Kaštelansko kulturno ljeto, PožArt, Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, Orguljski festival Petar Nakić i Senjske glazbene večeri. Surađivala je s mnogim uglednim dirigentima u Hrvatskoj i inozemstvu (V. Kranjčević, J. O. Radiković, M. Fortuna, J. Cvitanović, J. P. Petrač, I. Repušić, G. Jerković, M. Batič, L. Cummings, A. Ross, V. Poljanski, T. Bilić, R. Homen, T. Fačini i dr.) te s drugim istaknutim glazbenicima (P. Mašić, A. K. Legetin, E. Karamazov). Od 2013. do 2015. radila je kao nastavnica pjevanja u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu, a od 2014. radi u Glazbenoj školi Požega te sa svojim učenicima ostvaruje zapažene rezultate na natjecanjima i smotrama.

Lovro Ticl prvo glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Požega u klasi Tomislava Ratkovića, a potom i u klasi Matije Šeremeta. Tijekom školovanja sudjelovao je na mnogim glazbenim natjecanjima, državnim natjecanjima i međunarodnim natjecanjima na kojima je osvajao prve i druge nagrade. Studira trubu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Darija Teskere. Tijekom studija sudjelovao je na glazbenim natjecanjima na kojima je osvojio brojne nagrade te sudjelovao na brojnim koncertima kao solist ili član ansambla ili orkestra. Od 2021.-2022. sudjelovao na međunarodnoj razmjeni studenata Erasmus+ programu u Trstu na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u klasi Massimiliana Morosinia. Redovito pohađa majstorske tečajeve uglednih trubača.
                      

Marija Ticl osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi Požega. Tijekom srednje škole osvaja prve nagrade na pjevačkim natjecanjima Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski u Osijeku i na Festivalu Orgulje Heferer. Ove je godine diplomirala studij

glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli, a ondje je i apsolventica diplomskog studija solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi Marije Kuhar Šoša. Tijekom ove godine osvojila je Grand prix na Međunarodnom natjecanju Sirmium Music Fest u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku u kategoriji do 32. godine te se plasirala u finale Međunarodnog glazbenog natjecanja Caneres u Beču.

Protekle, 2021. osvojila je niz nagrada: na natjecanju Stojan Stojanov Gančev u Zagrebu osvaja Nagradu Hrvatskog komornog orkestra, na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski u Osijeku osvaja Nagradu Osječko-baranjske županije, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Glasbene čipke u Sloveniji te prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Danubia Talents Liszt  (Budimpešta, Mađarska). Tijekom školovanja usavršavala se na seminarima kod Olivere Miljaković, Dame Emme Kirkby, Nicolasa Claptona i Darije Hreljanović. Kao solistica nastupila je u projektima Muzičke akademije u Puli i to u djelima: J. Rutter: Magnificat (2018.), W. A. Mozart: Krunidbena misa u C-duru (2018.), KV 317, W. A. Mozart: Requiem, KV 626 (2019.), J. Haydn: La Canterina u ulozi Don Ettorea (2019.), A. Vivaldi: Gloria, RV 589 (2019.) te u operi La serva padrona u ulozi Serpine (2022.). Uz navedene projekte, redovito nastupa kao solistica uz ugledne pijaniste i orguljaše. Od 2021. radi kao nastavnica solo pjevanja u Glazbenoj školi Požega.

orgulje sveti duh web 1


Tekst: Jelena Knešaurek Carić

Izvor: Župa sv. Antuna Padovanskoga

Radio Marija

08:00 Svetac dana - sv. Filip i Jakov, apostoli
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2022
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.