bl jula petrovo selo 2U četvrtak 15. prosinca, na spomendan blaženih Drinskih mučenica Jule Ivanišević i susestara, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu te otvorio Godinu bl Jule Ivanišević, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi, koja je s još četiri susestre podnijela mučeničku smrt 15. prosinca 1941.g.

Godina bl Jule proglašena je za Požešku biskupiju, prigodom 130. obljetnice Julinog rođenja i 10. obljetnice beatifikacije.
bl jula petrovo selo 1Vjernici župe Staro Petrovo Selo, posebno Godinjaka, rodnog mjesta bl Jule, tradicionalno su se pripravljali za ovaj dan svakodnevnom molitvom u kapelici u Godinjaku, od 25. studenog, zemaljskog rođendana blaženice do 15. prosinca, dana mučeničke smrti Jule i njezinih susestara. Dan uoči smrti blaženica, mještani Godinjaka ispred svojih kuća su kroz cijelo selo upalili lampione, u spomen na mučenice.
bl jula petrovo selo 3
Tijekom sljedećih 12 mjeseci, vjernici Požeške biskupije nastojat će određenim programima bolje upoznati lik i djelo blaženice te hodočasteći u župnu crkvu Julinog krštenja moliti za njezino proglašenje svetom. Svakog petnaestog u mjesecu (izuzev svetkovine Velike Gospe i sv. Terezije Avilske), hodočastit će u staropetrovoselsku župnu crkvu svećenici i vjernici pojedinog dekanata Požeške biskupije.
bl jula petrovo selo 4
Već 15. prosinca učinili su to vjernici Novokapelačkog dekanata, a svakog sljedećeg 15. u mjesecu činit će to vjernici Požeškog, Slatinskog, Novljanskog, Pleterničkog, Pakračkog, Kaptolačkog, Novogradiškog, Virovitičkog i Našičkog dekanata.
Prije dekanatskog hodočašća, svećenici će u župnim crkvama dekanata na svim svetima misama upoznati vjernike sa životom bl. Jule, oglasiti spomenuto hodočašće, a euharistijsko hodočasničko slavlje predvodit će dekan dotičnog dekanata.
bl jula petrovo selo 5
Osim toga, biskupijski križni put mladih, koji će se tradicionalno održati o Četvrtoj korizmenoj nedjelji u subotu, 18. ožujka 2023, bit će pokornički čin molitve i žrtve u zajedništvu s mučenicom, bl Julom i njezinim susestrama, a na nakanu za nova svećenička i redovnička zvanja u Požeškoj biskupiji.
bl jula petrovo selo 7
Na svečanost otvorenja Godine bl Jule, u Staro Petrovo Selo stigle su i časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među njima i s Gordana Igrec, provincijalna poglavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba te s. Ozana Krajačić, vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica i bl Jule Ivanišević.
bl jula petrovo selo 9
Sestre su prije mise pripremile molitveno-meditativni program, a onda je biskupa, svećenike i sve vjernike župa Novokapelačkog dekanata pozdravio staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić, zahvaljujući na dolasku i biskupu na otvorenju Godine bl Jule.
bl jula petrovo selo 8
Potom je biskup predslavio svetu misu, u koncelebraciji s Antunom Ćorkovićem, kanonikom požeškog stolnog kaptola i rektorom svetišta Gospe od suza u Pleternici, Goranom Mitrovićem, dekanom Novokapelačkog dekanata i svećenicima ovog dekanata, sa svećenicima rodom iz staropetrovoselske župe : Ilijom Grgićem, Josipom Homjakom i Ljubom Krmarom te sa svojim tajnikom Matejem Silukovićem.
bl jula petrovo selo 6
U homiliji je biskup, među ostalim, kazao :“Time što je izabrala za svoje geslo: „Želim služiti Isusu“ bl Jula je posvjedočila svoje opredjeljenje za život u nesebičnosti“. Rekao je sudionicima slavlja da je mala Kata u svojoj obitelji otkrila ono što je započelo živjeti ovdje, u njihovoj župnoj crkvi, gdje ju je u sakramentu krštenja po krsnoj vodi Isus Krist sjedinio sa sobom, pa je ona od toga trenutka koračala ovim svijetom uvijek se iznova pitajući kako biti što dublje s njime sjedinjena u svojoj nemoći, osami i životnim promašajima.
bl jula petrovo selo 11
Ustvrdio je da je opredjeljenje male Kate da kao redovnica služi Isusu u redovničkoj zajednici urodilo puninom njezine vjernosti Isusu Kristu do kraja, do mučeničke smrti koju je podnijela 15. prosinca 1941. godine, kad je zajedno sa svojim susestrama bila ubijena i bačena u rijeku Drinu u blizini Goražda. Kazao je kako se ta smrt, ljudski gledano, može činiti lošim svršetkom. Međutim, ona se svojom vjernošću i mučeničkom smrću potpuno ugradila u Isusa Krista i sjedinila s njime. Zamolio je bl Julu i njezine susestre mučenice da mole s nama i za nas, da u svima raste Božji život i da naša Hrvatska raste u svima kao u nekom svetištu Božje prisutnosti, gdje Bog s nama tako želi biti jedno, kao što su zaručnik i zaručnica jedno.
bl jula petrovo selo 10
Zatim je s Gordana Igrec, provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi, zahvalila Bogu što je Crkva prepoznala krjeposti i duhovnu veličinu bl Jule i njezinih susestara, pa ih je ovjenčala čašću oltara. Zahvalila je biskupu Antunu što je na ovom misnom slavlju otvorio Godinu bl Jule u Požeškoj biskupiji, kazavši kako Kćeri Božje ljubavi i nadalje računaju na njegovu podršku, dragocjene poticaje i sugestije za štovanje bl Jule i Drinskih mučenica, ponajprije u ovoj Župi, u Požeškoj biskupiji, ali i šire. Župniku Nikoliću, kao i prethodnim župnicima Milivoju Kneževiću i Antunu Prpiću kao i svim župljanima staropetrovoselske Župe zahvalila je za njihov dosadašnji doprinos promicanju i širenju štovanja blaženice, a osobito za sve što će činiti u ovoj Godini njoj posvećenoj.
bl jula petrovo selo 12
Na misno slavlje u Staro Petrovo selo tradicionalno su, kao i svake godine, stigli pješaci iz novogradiške župe Kraljice svete krunice, filijale Ljupina.
bl jula petrovo selo 13


Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Filip i Jakov, apostoli
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2025
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.