Blagdan sv. Stjepana prvomučenika proslavljen je 26. prosinca u katedrali sv. Vida u Rijeci. Misu je predvodio rektor riječke prvostolnice i generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, koji je u propovijedi naglasio kako nas ovaj blagdan upućuje na onaj početak, početak vjerovanja. A početak vjere izražava se upravo na našoj vlastitoj želji da želimo slijediti zapovijed ljubavi.

 1 1 1 min

„Današnji blagdan sv. Stjepana prvomučenika upućuje nas na pogled kako svjedočiti vjeru. Vjeru danas treba svjedočiti istinom. Ali što znači danas govoriti istinu? Iznijeti samo neki podatak i o njemu raspravljati? Ili biti uvjeren da ljubiti i onoga koji mene ne ljubi jest prvenstvo ljubavi, ono najjače, ono što mora biti moj osobni put, tj. put Crkve, put zajednice?“ Propovjednik je upozorio na veliki problem današnjih vjernika da se uvijek postavljaju u ljestvicu: ‘ja sam bolji od drugoga’, ‘ja sam veći vjernik jer činim to i to’.. Je li to kršćanski pogled na realnost? Je li to pogled kršćanske zrelosti prema kojemu trebamo težiti? Je li moj pogled kao vjernika, onaj pogled koji treba drugome pomoći, a ne odmjeravati njegovu vjeru? Pitanja su ovo koje je pred vjernike stavio rektor katedrale dodajući da sveti Stjepan nije mjerio druge. On je molio i jasno govorio onim riječima koje je Spasitelj izgovarao na križu. Ona riječ oprosta, ona riječ prihvaćanja, ona tako teška riječ koje se toliko bojimo: “Oprosti mi”. Čvrsto vjerovati u te riječi – to svakoga od nas može izliječiti od naših rana, koje su tako duboko urezane, poručio je propovjednik. U tom smislu istaknuo je da nas vjera i istina vode do onog vječnog zakona kojim nas je Isus Krist poučio – zakona ljubavi. Zakon ljubavi jest zakon prihvaćanja križa, prihvaćanja blagoslova, prihvaćanje onoga da želimo da drugome bude dobro. Onda će i nama biti dobro, onda ćemo shvatiti što znači dobrota, što je ono što nam može pomoći u našem hodu prema svetosti, na koju smo svi pozvani, kazao je propovjednik.

 2 1 min

Zaključujući je podsjetio da blagdanom sv. Stjepana prvomučenika ulazimo u crvenu liturgijsku boju, boju koja simbolizira mučeništvo. „Želimo da to mučeništvo postane svakome od nas put. Ovo mučeništvo znači svjedočanstvo, poticaj života. Težimo li doista biti jedni drugima poticaj, motivacija, ruka pomoći? To je pitanje kojeg si trebamo postaviti nakon Božića, nakon onoga ‘sve je lijepo i krasno, hvala ti Gospodine što si došao’. Gospodin po Crkvi daje jedan veliki znak, znak svjedočanstva, znak mučeništva, znak buđenja. I ovaj dan je znak buđenja.“

Blagdan sv. Stjepana poticaj je na razmišljanje o onome koliko moramo postati svjedoci, a po nama i današnja Crkva. Svjedoci današnjeg vremena, onima koji su daleko, da povjeruju, i onima kolji su blizu, da se brinemo za njih. Onda Crkva raste, onda Crkva ima svoj smisao zajednice. Tada zajednica postaje životna, postaje budućnost. Nemojmo biti individue, pomozimo jedni drugima, budimo pomoć one ideje, one misli i riječi, koje nam je ostavila vječna Riječ, Gospodin naš Isus Krist.

3 1 1 min

Sv. Stjepan, koji je ostao dosljedan u svojoj vjeri do kraja, nam je primjer i svjedočanstvo prave ljubavi, koja izgara za Krista, ljubavi koja je spremna na sva trpljenja i sve nevolje da proslavi svog Boga. Neka nam put ovoga sveca, koji je prvi prolio krv za Isusa, i u današnje vrijeme bude ohrabrenje i vodilja prema teškom, ali jedinom istinitom Cilju, zaključio je rektor riječke prvostolnice.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Glazbene epizode s Marijom - ur. i vod.: Terezija Galić
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Prvi dan devetnice Duhu Svetomu…

ALFONS MARIJA LIGUORIDEVETNICA DUHU SVETOMU Devetnica u slavu Duha Svetoga je među svima važnija, jer ona je prva održana od svetih Apostola i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.