pohod murter 23 002

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu 20. siječnja bio je u pastirskom pohodu župi Murter. Nakon susreta sa župnikom don Ivanom Katićem, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem pastirski pohod je završio susretom sa vjernicima i misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Mihovila.

Prigodom susreta sa vjernicima biskup je vjernike upoznao sa stanjem u Šibenskoj biskupiji. Naglasio ga je kako su mu najveće radosti krštenja u obiteljima sa brojnom djecom. Također je govorio i o „Godini zahvalnosti“ u Šibenskoj biskupiji koja je otvorena prigodom obilježavanja 725. obljetnice od osnutka Biskupije. Naglasio je tri vida obilježavanja. Prvi je karitativni: osuvremeniti će pučke kuhinje šibenskog i kninskog Caritasa. Drugi je duhovni vid obilježavanja. Organizirat će se dva hodočašća. U travnju u Nin, Krašić, Mariju Bistricu i svetom Josipu u Karlovac. U rujnu zahvalno hodočašće je u Rim, Bolonju, Padovu i Asiz; a predviđena je i audijencija kod Pape. Treći vid proslave su hodočšća u marijsnska svetišta Šibenske biskupije: Karavaj, Visovac, Vrpolje i Biskupiju kod Knina, kazao je biskup Rogić. Vjernike Murtera je potaknuo na sudjelovanje u programima Godine zahvalnosti.

U homiliji misnog slavlja kazao je kako pastirski pohod, dolazak biskupa u „vižitu“ ima za cilj bolje upoznavanje biskupije, bolje povezivanje svih vjernika i svakako međusobno ohrabrivanje u vjeri kroz zajedništvo molitvene povezanosti. Zapravo ono iz evanđelja: Mir kući ovoj! – poželjeti Mir Božji! I Navijestiti: Približilo se Kraljevstvo Božje!

– Pohod župi Murter u više navrata dogovaran, pa zbog različitih razloga odgađan, zato danas Bogu zahvaljujem da smo se mogli zajedno naći, Boga slaviti, jedni druge saslušati i nadam se s novim pouzdanjem nastaviti naš hod vjere prema Kraljevstvu Božjem. Nema župe bez poteškoća. Nema oltara bez križa, a nema ni križa bez blagoslova. To se sve međusobno isprepliće. Najvažnije je da Bogu ostanemo vjerni, da iz svoje vjere i pouzdanja u Boga živimo, međusobne odnose gradimo po zakonu Kristove ljubavi koja nikada drugome zla ne čini.- poručio je biskup.

pohod murter 23 003

Naglasio je kako današnje vrijeme nosi nove izazove, kušnje, možda i progone, ali drugačije vrste. Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu izazov je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, Stvoritelj i Spasitelj po svome Sinu, kazao je biskup Rogić.

Vjernike župe Murter pozvao je da oduševljeno svjedočite svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina. – Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja. To onda ruši dostojanstvo čovjeka, ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje koji se nadvijaju na današnje kršćane. – poručio je biskup Rogić.

Spomenuo se i svete Janje čiji se blagdan slavio na dan pastirskog pohoda. – Sveta Janjo pomozi nam svojim primjerom, svojim zagovorom, da ne budemo mlaki kršćani, učvrsti nam vjeru, ispravi životne pute, učvrsti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost. Neka nas u tome prate zagovori i primjeri svetaca i našeg naroda koji su to znali ostvariti i u drugim vremenima poput blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića, a zagovor nebeske Majke Marije kojoj se naš narod toliko utječe, neće izostati, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio i župnik u Murteru fra Ivan Katić. Zahvalio je biskupu na pastirskom pohodu. Nadam se da će ovaj susret i biskupu i nama biti poticaj i ohrabrenje, poručio je vlč. Katić.

pohod murter 23 007

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - Antonia Salzano Acutis: „Tajna moga sina“ – Carlo Acutis, očima svoje majke
04:00 Glazba
04:30 SKAC - Pocast - tema: Vjera, ljubav i domovina; gosti: Gabrijel Lukić, predsjednik udruge „Mladi za domovinu“ i p. Niko Bilić, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta DI; ur. i vod.: Tomislav Kaurloto
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.