„Za ostvarivanje života potrebno je prihvatiti izazov i ostaviti udobnosti, sigurnosti, poroke, grijehe i sebične kalkulacije. Na to Isus danas potiče svakoga od nas“. Rekao je Papa u podnevnom nagovoru pred oko 15.000 vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra

„Oni brzo ostave mreže i pođu za njim“. Poput prvih učenika kojima Isus upućuje poziv: „Hajdete za mnom“, i u životu svakog muškarca i žene dolazi do trenutka odlučujućeg susreta s Gospodinom.

Svjetlost upaljena u srcu

Papa Franjo je to istaknuo u podnevnom nagovoru, komentirajući Evanđelje današnje liturgije. S Isusom je uvijek tako – objasnio je – čovjek može početi osjećati privlačnost prema njemu; zatim to poznavanje može postati osobnije i zapaliti svjetlo u srcu.

Hrabrost za napuštanje

Ali prije ili poslije dolazi trenutak kada je potrebno ostaviti sve da bismo ga slijedili (usp. Lk 11, 27-28). I tu valja odlučiti: ostavljam li iza sebe neke sigurnosti i upuštam se u novu pustolovinu ili ostajem tu gdje jesam? To je odlučujući trenutak za svakog kršćanina, jer je tu u igri smisao svega ostalog. Ako ne skupimo snagu za pokrenuti se, postoji opasnost da ostanemo promatrači vlastite egzistencije i da svoju vjeru živimo polovično.

Hrabrost za napuštanje. To se od nas traži kako bismo bili s Isusom – istaknuo je rimski biskup. Evo što se od nas traži da napustimo:

Svakako naše poroke i naše grijehe, koji su poput sidrā koja nas drže prikovanima za obalu i sprječavaju nas da isplovimo. Kako bismo počeli napuštati, dobro je da počnemo traženjem oprosta; oprosta za stvari koje nisu bile lijepe; ostavljam to i idem dalje. Ali moramo također ostaviti ono što nas koči da živimo u potpunosti, kao što su strahovi, sebične kalkulacije, jamstva da ćemo ostati na sigurnom ako budemo živjeli nazadujući.

Vrijeme za Gospodine i za bližnjega

Koje materijalne stvari, načine razmišljanja i navike čovjek treba ostaviti kako bi mogao Isusu reći 'da'? – upitao je papa Franjo te potaknuo na odricanje od vremena utrošenoga na beskorisne stvari kako bismo otkrili, primjerice, ljepotu vremena provedenoga u služenju drugima, koje je naporno, ali ispunja zadovoljstvom; ili pak u molitvi kako bismo rasli u prijateljstvu s Isusom.

Mislim također na mladu obitelj, koja napušta miran život kako bi se otvorila nepredvidivoj i divnoj avanturi majčinstva i očinstva; to je žrtva, ali dovoljno je pogledati svoju djecu da bi se shvatilo da je bilo ispravno napustiti određene ritmove i lagodnosti. Mislim na neka zanimanja, na primjer liječnika ili zdravstvenog djelatnika koji su se odrekli toliko slobodnog vremena kako bi učili i obrazovali se, i koji sad čine dobro posvećujući bolesnicima mnoge sate danju i noću, mnogo fizičke i mentalne energije.

(Vatican News - po; aa)

Radio Marija

04:30 SKAC - Pocast - tema: Vjera, ljubav i domovina; gosti: Gabrijel Lukić, predsjednik udruge „Mladi za domovinu“ i p. Niko Bilić, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta DI; ur. i vod.: Tomislav Kaurloto
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.