8 6 min

U konkatedrali sv. Petra ap. u Splitu proslavljen je blagdan suzaštitnice župe Gospe Ranjene 22. siječnja. Svetkovini je prethodila trodnevnica u kojoj se svaki dan najprije molila sveta krunica i molitve Gospi uz pjevanje himna Gospi ranjenoj, a poslije slavila sveta misa, nakon koje je svaki dan bio poseban program.

Svetu misu prvoga dana predvodio je župnik don Edvard Punda. U homiliji je govorio o značenju ovoga blagdana kojega je na molbu nadbiskupa Franića ustanovila Sveta Stolica. Nakon svete mise, župni vikar don Marijan Šitum predvodio je euharistijsko klanjanje na nakanu za zacjeljenje svih naših rana. Uz pjesme i meditacije promišljali smo o vanjskim i unutarnjim ranama, ranama koje nosimo i koje zadajemo jedni drugima, te ih zagovorom Gospe Ranjene izručivali Njenom Sinu koji uzima sve naše boli i naše rane.

Drugoga dana trodnevnice svetu misu i duhovni nagovor nakon svete mise predvodio je fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu. U predavanju na temu „Terapeutska snaga Božje riječi za izranjene ljudske odnose“, fra Ante je najprije istaknuo da je naše društvo postalo terapijsko društvo, referirajući se na ogromnu ljudsku potrebu za raznim terapijama. Ukazao je na posebno područje koje je potrebno terapije, a to je odnos između osoba. Upravo tu Božja riječ ima posebnu terapeutsku snagu. Učinke Božje riječi kuša onaj tko tu riječ prima kao riječ koja govori njemu. Kroz sliku otvorenoga neba i riječi „Ovo je Sin moj ljubljeni!“, fra Ante je ponudio djelotvornu „terapiju“ svakom vjerniku, a to je da istinski povjerujemo da nas Otac ljubi.

Treći dan trodnevnice svetu misu predvodio je pastoralni suradnik don Ivan Lovrić. Na temelju evanđeoskog ulomka u kojem je Isusova rodbina smatrala da je „izvan sebe“, don Ivan je pozvao roditelje da budu otvoreni Božjim poticajima u životu vlastite djece. Nakon svete mise u velikoj dvorani svetog Jeronima predstavljena je knjiga „Snaga riječi“ autora doc. dr. sc. Ane Jeličić i župnika don Edvarda Punde. U prepunoj dvorani u vrlo ugodnom ozračju župnog zajedništva i prijatelja autorâ knjige, predstavljači su bili prof. dr. sc. Anđelko Domazet i dr. sc. Ivan Lovrić koji je ujedno i moderirao predstavljanje svojim originalnim spojem šaljivog i ozbiljnog. Poslije predstavljanja uslijedilo je druženje uz zakusku.

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 22. siječnja u 10 sati predvodio je bolnički kapelan don Šimun Doljanin. Don Šimun je u svojoj homiliji govorio o ranama koje zadajemo drugima upravo zato što smo i sami ranjeni. Većina naših zala proizlazi iz činjenice da je naše srce ranjeno. Srce koje je ranjeno ranjava druge, a srce koje dopušta Bogu da ga liječi, postaje lijek za rane drugih. Pozvao je župljane da sve svoje muke i rane izruče Gospe Ranjenoj, a posebno temeljnu ranu od koje nas je Isus došao izliječiti, a to je rana naše nevjere. Na kraju svete mise, župnik don Edvard Punda osvrnuo se na Trodnevnicu i središnju proslavu zahvalivši svima koji su sudjelovali i izrazio nadu da je Gospodin ove dane prolazio župom i govorio srcima onih koji su dolazili. Istaknuo je da župa nije prostor u kojem se duhovno natječemo, nego mjesto u kojem izmučeni mogu doći i iskusiti da ih Bog ljubi, mjesto u kojem svi mogu osjećati da je Crkva majka koja ih prihvaća i razumije. Gospe ranjena, moli za nas!

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 "ZVUCI SRCA" - KONCERT UŽIVO; poslušajte zbor mladih "Izvor" iz župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.