lisinski invaliditet snovi web 1

„Zemlja mojih snova“ u Lisinskom

Ponekad, usred surove stvarnosti i obične svakodnevice, život nam daruje bajku. Prava bajka odigrala se sinoć u prepunoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Crvenog križa Zagreb, uz eminentne umjetnike Tarika Filipovića, Borka Perića i Ivanu Husar, izveli glazbeno-scensko djelo „Zemlja mojih snova“.

Kroz glumu, ples, glazbu i likovno stvaralaštvo, pod stručnim vodstvom istaknutih redatelja, glumaca, plesača, pjevača, glazbenih i likovnih umjetnika, korisnici Crvenog križa prikazali su oduševljenoj publici svijet šarene mašte i viziju svog idealnog svijeta. Spontano, bez zadrške i otvorenog srca publika se prepustila atmosferi tijekom čitave predstave i podržala neprestanim pljeskom, kroz smijeh i suze pa čak i ples, nadahnjujući i emocionalni nastup naših korisnika.

lisinski invaliditet snovi web 2

Ovaj glazbeno-scenski kolaž kruna je višemjesečnog rada s korisnicima četiri područna centra Crvenog križa Zagreb. Dramaturški materijal korisnici su osmislili sami kroz stručno vođeni rad redatelja Marija Kovača, plesnog pedagoga Branka Bankovića, glazbene umjetnice Ane Majdak Fak, likovne umjetnice Klare Rusan te suradnica – glumice Petre Radin i glazbenice Ive Lipovac koji su unijeli puno ljubavi, vremena i truda u stvaranje ovog izuzetnog djela.

Predstava je organizirana u sklopu projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, vrijednog gotovo 400 tisuća eura, kojeg GDCK Zagreb provodi u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

Prepoznavši činjenicu da su osobe s invaliditetom u našem društvu često marginalizirane i diskriminirane te da se invaliditet često nepravedno izjednačava s nesposobnošću, Crveni križ Zagreb kreirao je ovaj iznimno vrijedan projekt kojim smo proširili i opseg i kvalitetu socijalnih usluga u zajednici kako bi oni najranjiviji, često nevidljivi pojedinci u društvu, postigli što veću socijalnu uključenost, a time i bolju kvalitetu života. Ciljana skupina nisu bila samo djeca, mladi i odrasli s invaliditetom, već i članovi njihovih obitelji.

lisinski invaliditet snovi web 3

Primijeniti život nabolje jednoj osobi, iznimna je stvar. Crveni križ Zagreb ovim projektom obuhvatio je više od stotinu ljudi te i više nego opravdao svoj slogan: U službi humanosti!

Umjetnost ima snagu da nam promijeni život nabolje, a to su sinoć u Lisinskom pokazali izvođači koji su pred očima publike ostvarili svoj san oživjevši Zemlju svojih snova

Rezultati projekta Crvenog križa Zagreb

Dobivenim sredstvima djelatnici Crvenog križa Zagreb uspjeli su: urediti i opremiti novi primjereni prostor u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima - odraslim osobama s invaliditetom, omogućiti psihosocijalnu podršku roditeljima te braći i sestrama djece i odraslih s invaliditetom, omogućiti kinezioterapeute, kineziologe te pomoćnike za provođenje terapijskih aktivnosti u bazenu i sportsko rekreativne aktivnosti u dvorani, nabaviti opremu za likovne i druge radionice, razviti četiri umjetnička programa za odrasle osobe s invaliditetom iz područja likovne, dramske, plesne i glazbene umjetnosti uz podršku profesionalnih umjetnika iz svakog od navedenih umjetničkih područja, javno izvesti dva glazbeno-scenska djela odraslih osoba s invaliditetom u dvorani Vatroslav Lisinski, organizirati četiri sportska susreta osoba s invaliditetom i ostalih članova zajednice (djece, studenata, sportaša, umirovljenika) sa sportovima potpuno prilagođenim i za korisnike s najutjecajnijim poteškoćama, organizirati stambenu zajednicu za mlade beskućnike, a brojne mjerljive rezultate postigao je i partner na projektu „Mali dom“.
lisinski invaliditet snovi web 4

"Projekt uskoro završava, ali rezultati ostaju," poručuju iz Crvenog križa zagreb. "Osim obnovljene i adekvatnije infrastrukture, povezivanja pojedinaca, ustanova i nevladinih organizacija koje se bave socijalnim uslugama, ostaje nam i neprocjenjivo iskustvo, a našim korisnicima nove vještine koje su stekli te predivne i trajne uspomene na dan u kojem su imali priliku živjeti u Zemlji svojih snova."


Izvor: Crveni križ Zagreb

Radio Marija

00:30 Semper magis – emisija novaka Družbe Isusove – ur. i vod.: Robert Matečić, novak
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.