kašina 2023 web 2
Župa sv. Petra i Pavla u Kašini proslavila je 25. siječnja blagdan Obraćenja sv. Pavla svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi, posvećenoj apostolskim prvacima, predvodio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga i arhiđakon Remetsko-sesvetskog arhiđakonata mons. dr. Stjepan Kožul, u koncelebraciji s kašinskim župnikom Josipom Senjakom i Vjekoslavom Pavlovićem, župnikom župe sv. Benedikta u Blaškovcu.

„Danas Crkva slavi znakovit blagdan Obraćenja sv. Pavla. Čuli smo zapis Djela apostolskih i snažnu poruku Božje riječi! Savao iz Tarza, bio je progonitelj prvih kršćana, dok nije na čudesan način susreo Uskrslog Krista pred vratima Damaska. Obasjala ga je silna svjetlost s neba! Bio je bačen s konja, oslijepio je i čuo glas: „Savle, Savle, zašto me progoniš?! U čudu se je pitao: Tko si Ti Gospodine? Dobio je i odgovor: Ja sam Krist, kojega ti progoniš! U Savlu se dogodila čudesna novost, događaj obraćenja. Shvatio je da Krista progoni, dok progoni njegovu Crkvu i prve kršćane! Bio je odveden u grad, da se za nj pobrinu Kristovi učenici! Savao je postao Pavao“, rekao je mons. Kožul na početku svoje homilije, u kojoj je protumačio njegov život i apostolsku službu, koju je, kao učitelj naroda, pokazao u tri velika misijska putovanja, zalijevajući to djelovanje i učenje osobnom molitvom.

kašina 2023 web 1
„Pavao nam otvara široku viziju molitve u službi evangelizacije svijeta i čovjeka, u službi naviještanja Evanđelja svakom stvorenju. Plodno djelovanje Crkve u svijetu i društvu mora i treba biti zalijevano molitvom“, kazao je mons. Kožul, pojasnivši da zbog toga stoljećima postoji i župa Kašina, zajednica Kristovih vjernika, koja ima svoje svećenike i zauzete Kristove vjernike laike, koji nastavljaju Kristovo i apostolskog djelo tijekom povijesti.

„U tom smislu, tijekom povijesti žive naše župe, živi i ova povijesna župa u Kašina, u kojoj se već 1217. godine spominje crkva Sv. Petra, apostola. Dobila je kasnije naslov nebeskih zaštitnika Svetih Petra i Pavla, vjerojatno u prigodi posvete novog glavnog oltara 1510. godine, koju je izvršio pomoćni biskup Andrija Zlatinčić, jer je zagrebački biskup Luka Baratin pobolijevao i te godine umro“, podsjetio je mons. Kožul, kazavši da je župna crkva kuća Božja i zajednički dom Kristovih vjernika s područja ove povijesne župe.

kašina 2023 web 3
„Crkva je škola odgoja i duhovnog rasta. U njoj se uče evanđeoske vječne vrjednote, od kojih se živi i koje nas čuvaju u našem ljudskom i kršćanskom dostojanstvu tijekom života, sve do prijelaza kroz smrt u blaženu vječnost! U njoj živi i trajno odjekuje Kristova radosna vijest i novost Evanđelja, molitve i pjesme Kristovih vjernika. U njoj se uči Isusova nova zapovjedi ljubavi prema Bogu i prema čovjeku; uče se vječna i neprolazna Božja načela, velikih 10 Božjih zapovijedi kao 10 velikih Božjih sloboda, koje nas izgrađuju u našem dostojanstvu i čuvaju naše pozitivne međuljudske odnose. Riječ Božja trajno živi, trajno uči i odgaja svakoga čovjeka, koji joj se otvara u poniznosti, i slobodi srca i savjesti, da čovjek duhovno progleda i napuni se Duha Svetoga! To se je dogodilo u životu Pavla u susretu s uskrslim Kristom pred vratima Damaska. Obratio se i postao izabrana posuda Božja i veliki apostol naroda. Pavao, apostol, mučenik, samo tri riječi, koje su napisane na njegovu grobu u bazilici izvan zidina Rima“, pojasnio je mons. Kožul na završetku propovijedi, pozvavši župljane da prihvaćaju milost obraćenja i novost Kristove radosne vijesti, rado dolaze na susret s Kristom u slavljenju mise i da se kao Isusovi učenici međusobno podržavaju u molitvi, rastu u vjeri, ljubavi i kršćanskim vrjednotama života.

Osvrnuvši se i na tek objavljenu monografiju „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“, koja je te večeri prestavljena u Kašini, autor dr. Kožule je zaključio: „Predstavit ćemo i novu knjigu o dugoj i časnoj povijesti ove naše župe u Kašini, u čiju povijest su ugrađeni životi tolikih svećenika i vjernika tijekom minulih stoljeća. Ujedno ćemo moliti za Crkvu i domovinu Hrvatsku, posebice za našu župu i naše obitelji, da u njima bude što više sloge i solidarnosti, života i Božjeg blagoslova, međusobnog poštivanja i ljubavi, zajedništva i pozitivnog ljudskog i kršćanskog života“.
kašina 2023 web 4
Župa je od prvih spomena imena župe sv. Petra u Kašini, na početku 13. stoljeća, nosila samo ime sv. Petra, a nakon što je župna crkva dobila novi izgled 1510. godine, započinje se nazivati župom svetih Petra i Pavla. To potvrđuje zapis o posveti glavnog oltara 1. rujna 1510. godine, napisanoj na pergameni i ovjerenoj pečatom, a sačuvanoj u drvenoj kapsuli napravljenoj od borova drveta, pronađenoj 1762. godine, kod radova na uređenju novog današnjeg oltara i svetišta, u kojoj je zabilježeno da je oltar podignut „na ime i uspomenu blaženih Petra i Pavla, apostola“, a da ga je posvetio Andriji, biskup rosonski i sufragan Crkve zagrebačke, u vrijeme zagrebačkoga biskupa Luke Baratina. Povijest bilježi i ime prvog župnika Nikole, 1384. godine,“ sina Ivanov, koji je sa svojom braćom kupio posjed od Ivana, sina Hermanova“, a koji redovito svom imenu dopisuje „de Cassina“ ili „de Kassina“, i bio je kanonik zagrebački. Sačuvan je i prvi zapisnik kanonskoga pohoda župi sv. Petra i Pavla u Kašini, od 9. i 10. ožujka 1622. kojeg je obavio arhiđakon Benedikt Vinković, a taj se slijed zapisnika može se pratiti tijekom 400 godina do naših dana.


Izvor: Nedjeljko Pintarić

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.