Matko Oratorij sv Rozalije naslovna
U sklopu projekta „Kanižlićevi dani“ bit će organizirana izvedba oratorija Sveta Rožalija, jedno posebno vokalno i instrumentalno izdanje koje zasigurno treba čuti i vidjeti. Tako će Koncertna dvorana Glazbene škole u Požegi biti ispunjena lijepim zvucima mješovitog zbora i solista Škole, ali i gostiju iz gudačkog orkestra Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba. Više o samoj ideji organizacije oratorija sv. Rožalije i značenja ovog djela za Požegu, rekle su ispred organizatora učiteljica razredne nastave Valentina Mirković i časna sestra Slavka Vrbanić te profesorica Branka Horvat, prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Osnovna škola Antuna Kanižlića u Požegi već dugi niz godina realizira odrednice školskog kurikuluma pod nazivom „Požega – grad kulture“.

Projektom nastoje afirmirati i popularizirati naše poznate umjetnike, pisce, zavičajnike i sve one koji su dali značajan doprinos kulturi, kako u Požegi, tako i u cijeloj Lijepoj našoj. Godine 1999. izvedena je i predstava na djelo Antuna Kanižlića „Sveta Rožalija“, a ista predstava izvedena je povodom 240. obljetnice njegove smrti.

„Davno se rodila želja, još kad je Anita Jelić napravila predstavu djela Sveta Rožalija, Antuna Kanižlića, došlo se na ideju da se napravi i oratorij. Godinama se o tome sanjalo, sad se barem jedan mali dio tog sna ostvario, a mislim da gospođa Jelić još uvijek sanja kako ćemo jedan dan vidjeti veliki oratorij koji ona priprema i želi izvesti.“  – rekla je časna sestra Slavka Vrbanić.

Oratorij Svete Rožalije održat će se 9. veljače u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega s početkom u 19,30 sati.

sv rozalija 1
„Mi iz Glazbene škole Požega smo jako sretni, govorim u ime mješovitog zbora kojeg vodim, uspjeli smo se dogovoriti s Glazbenom školom Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Njihov gudački orkestar, naš zbor i solisti Ana Ticl Bušić i Kristijan Kostić, proizvest će oratorij Josipa Prajza. Vidim puno simbolike u tome, oratorij kao jedna vokalna i instrumentalna forma koja nastaje upravo u razdoblju baroka, poslužila je ovom malom skladatelju koji dolazi s naših prostora, da adaptirani predložak teksta pretvori u jedan divan vokalno-instrumentalni uradak. Gospodin Prajz bivši je učenik srednje Glazbene škole u Požegi, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a sada radi kao nastavnik na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski. Upravo je on povezao svoju bivšu i svoju sadašnju školu, zbog čega smo zaista sretni.“ – rekla je Branka Horvat.

Što biste izdvojili kao neke glavne projekte u sklopu „Kanižlićevih dana“, na što ste posebno ponosni?

„Riječ je o predstavi koja je igrala povodom 240. obljetnice smrti Antuna Kanižlića, on je umro 1777. godine, a rođen je 1699. godine, u godini kada je osnovana Požeška gimnazija. Tako da je simbolika njegovog rođenja i odlaska s ovog svijeta vrlo važna za naš grad. Nekako je on kao osoba vrlo važan, a o njegovog suvremenosti općenito smo već puno govorili, evo i ovaj put mogu napomenuti da ako se samo malo vratimo unatrag, ova pandemija koja je nekada u njegovo vrijeme bila nazvana kugom. Njegovo djelo Sveta Rožalija je nekako nastala i posvećena je tome da se ta kuga više nikad ne vrati, ali evo kako vidimo, te nekakve stvari se kroz povijest ponavljaju. Činjenica je da iz povijesti možemo puno toga naučiti, pa tako i kroz njegova djela, naročito iz svete Rožalije.”

“Časna sestra Slavka i ja napravile smo jednu knjižicu na poticaj iz škole, razmišljali smo o tome da bi bilo dobro znati o tome čovjeku više. Pa smo tim povodom pripremile tu knjižicu, 2021. godine smo ju objavili, zahvaljujući Gradu Požegi. Sad ovaj oratorij imamo, a svake godine u našoj školi obilježavamo to kroz Kanižlićeve dane uz brojne radionice. Posjećujemo crkvu sv. Lovre, djeca sudjeluju u misi posvećenoj požeškim profesorima iz Gimnazije, a jedan od njih je i naravno Antun Kanižlić.“ – rekla je učiteljica Valentina Mirković.


Izvor: Radio Vallis Aurea

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Bernardica Soubirous
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.