U Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine misu zadušnicu za pokojnog svećenika vlč. Ivana Damjanovića, koji je preminuo u četvrtak 2. veljače u 71. godini života i 46. godini svećeništva. Na misnom slavlju koncelebrirali su dekan Trešnjevačkog dekanata i župnik Župe sv. Marka Križevčanina preč. Damir Bačun, župnik Župe sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Damir Ocvirk te okupljeni svećenici.

U homiliji se biskup Gorski prisjetio svećeničkog puta vlč. Damjanovića te njihovog zajedničkog boravka u Dječačkom sjemeništu na Šalati te u zagrebačkoj Bogosloviji. "Želim ga pamtiti kao dobrog kolegu i prijatelja, vedrog svećenika, čovjeka dobra srca. Dok mu je to zdravlje dopuštalo, svoje vrijeme i život dijelio je s mnogim, njemu povjerenim vjernicima", kazao je biskup Gorski i dodao: "Bio je svjestan da Krist odmor je ovdje na zemlji i odmor je u vječnosti. Vlč. Ivan vjerovao je u Isusa krotkog i poniznog, Isusa blaga srca i njega je naviještao ljudima."


"Zahvalni smo Gospodinu za njegov svećenički život i rad i doprinos koji je dao Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kao vjernici uvjereni smo da ništa nije bilo uzaludno. Sve što je svojim životom, naviještanjem ili djelom učinio, ostaje zapisano u spomenu zajednice i u srcima ljudi, ali ponajviše u nebesima", naglasio je biskup Gorski i potom rekao kako ne vidimo i ne razumijemo odmah plodove rada i života. "Nekada nam se čak čini da je taj posao uzaludan. Međutim, često tek generacije poslije nas donose plod posijanog sjemena Riječi Božje, koje po Božjem promislu nikne u svoje vrijeme. Ne, ništa nije uzalud i ništa nije izgubljeno, jer kako nas uči Pismo: Božja Riječ ne vraća se bez učinka. To je naša vjernička i svećenička utjeha i radost, spoznaja da život za Boga i ljude nije uzaludan. Štoviše, da jedino takav život u svjetlu uskrsnuća ima puninu smisla."


Nakon popričesne molitve od preminulog vlč. Damjanović prigodnim riječima oprostio se vlč. Damir Ocvirk: "Na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu - na Svijećnicu - umro je naš vlč. Ivan, baš u trenutku kada smo započinjali večernje slavlje euharistije. I dok smo palili svijeće za blagoslov, životna svijeća vlč. Ivana ugasila se. U blagdanu Prikazanja slavili smo događaj u kojem su Marija i Josip prikazali svoga Sina u hramu, a te večeri vlč. Ivan učinio je svoje zadnje prikazanje Gospodinu, predavši mu svoj duh."


Vlč. Ocvirk dodao je kako će cijela župna zajednica vlč. Ivana pamtiti "sa zahvalnošću, noseći sliku svećenika koji je - unatoč narušenom zdravlju - želio svakoga dana živjeti od euharistije. Mnogima je bio blizak i rado su ga zatražili za razgovor ili savjet." Također, župnik je zahvalio svima koji su za života pomagali i bili blizu vlč. Ivanu, brinući oko njegova zdravlja, lijekova i hrane, "unoseći tako u njegov život zrak prijateljstva, vedrine i molitve."

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Gorski izrazio je još jednom kršćansku sućut i blizinu obitelji i okupljenim vjernicima iz župnih zajednica u kojima je vlč. Damjanović služio u svoje ime, u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i cijele Zagrebačke nadbiskupije.


Sprovodni obredi održat će se u utorak 7. veljače 2023. u 13 sati na mjesnom groblju u Vrbovi.


ŽIVOTOPIS VLČ. IVANA DAMJANOVIĆA

Vlč. Ivan Damjanović rođen je 2. srpnja 1952. u mjestu Vrbova, u Župi sv. Jurja mučenika, od oca Mije i majke Milke, r. Čevizović. Kršten je iste godine u Starom Petrovom Selu, a sakrament sv. potvrde primio je u rodnoj župi. Nakon osnovne škole stupio je u Dječačko sjemenište na Šalati te upisao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Vojni rok služio je u Celju i u Mariboru. Završio je Katolički bogoslovni fakultet, a za svećenika je zaređen 26. lipnja 1977. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića.

Prvu službu kao župni vikar služio je od 1. rujna 1978. do 31. kolovoza 1979. godine u Župi sv. Blaža u Zagrebu. Potom je imenovan župnim vikarom u Župi Svetoga Križa u Sisku, gdje ostaje do 24. siječnja 1982. godine. Nakon toga preuzeo je službu upravitelja Župe sv. Mihaela arkanđela u Zrinskom Topolovcu, gdje je bio deset godina, do kraja kolovoza 1992. godine.

Od rujna 1992. do kraja kolovoza 2011. bio je upravitelj Župe sv. Petra i Pavla u Kašini, a u razdoblju 1995. – 2000. i bilježnik Vugrovečkog dekanata. U službu župnika Župe Majke Božje Fatimske u Lukavcu nastupio je 28. kolovoza 2011. godine, koju je vršio do 30. srpnja 2015., kada je umirovljen i nastanjen na području Župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.