IMG 20230206 180822 1

Susret branitelja s područja Siska i Petrinje održan je u ponedjeljak 6. veljače 2023. u sisačkom Velikom Kaptolu. Na susret su bili pozvani branitelji i članovi njihovih obitelji kao i obitelji poginulih i preminulih branitelja, a odazvalo se njih tridesetak. Susret je započeo je molitvom koju je predvodio bogoslov Frano Bijelić.

Predavanje na temu “S koljena na koljeno” održala je gđa. Maja Jakšić. Na njen poticaj prisutni su govorili o stvarima koje ih bole, o kojima razmišljaju, koje skrivaju i od sebe samih, ali koje moraju izaći van, jer, prema njenim iskustvima, svaka rana koju nose mora biti zaliječena, a svatko treba pronaći način na koji će to učiniti, pa značilo to i prihvatiti pomoć nekog drugog, jer u drugom slučaju ne može se napredovati niti emocionalno, niti duhovno, niti fizički, zbog čega čovjek ostaje u zatvorenom krugu i ne može ostvariti svoju ulogu stvaratelja.

Susret je obilježio razgovor na kojem su sudionici govorili o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, sveprisutnom nepovjerenju prema političarima, prema osobama koje vode državu i tako utječu na njihov život, brizi za slobodno kretanje u ozračju podizanja optužnica u drugim državama protiv hrvatskih branitelja, brige za njihovo zdravlje i dobrobit obitelji, jer se, među ostalim, njihova djeca moraju radi traženja posla iseljavati u druge zemlje, što ih boli, jer su se borili za slobodu Hrvatske u kojoj su željeli živjeti sa svojim obiteljima.

Udovice poginulih branitelja iznijele su probleme s kojima su se suočavale nakon pogibije svojih muževa, stigmu koju su doživljavale od društva, kao i čestu negativnu percepciju okoline u kojoj su morale odgajati svoju djecu i nastaviti život.

Mnogi su branitelji zatvoreni u sebe, ranjeni svime što su doživjeli za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega, a ono što često čuju u današnje vrijeme je da treba zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti, što je njima teško, jer smatraju da mnoge stvari iz te nedavne prošlosti nisu razriješene.

Gđa. Jakšić pitala je sve prisutne što predlažu, što žele da se popravi, koje ciljeve imaju i smatraju li mogu li ih ispuniti, vide li nešto što bi konkretno mogli napraviti da se napravi bar mali iskorak prema boljem, prema onome što žele.

Potreba jedinstva među braniteljima je jedna od najvećih stvari koje žele ostvariti i koju smatraju da bi se morala dogoditi, a što podrazumijeva ujedinjavanje braniteljskih udruga, potrebu međusobnog razgovora i zajednički nastup u tražnju poštovanja i vraćanju dostojanstva ciljeva za koje su se izborili u Domovinskom ratu, te vrednovanju žrtve koju su podnijeli za slobodu.

Iako izgleda kao da se sve okrenulo prema braniteljima tražeći od njih da zaborave ponos koji su osjećali dok su branili Hrvatsku i dok su je stvarali, to im nitko ne može oduzeti, jednoglasni su u tome. Željeli bi bar da dani kada obilježavamo oslobođenje okupiranih područja, pogibiju svojih suboraca, osnivanje naših postrojbi, kad obilježavamo dane branitelja, čak su nam i ti neki važni datumi uskraćeni, spojeni s drugim obilježavanjima, kao da nisu važni, a željeli bi bar da ti trenuci budu oslobođeni političkih previranja, ogorčenosti i sukoba, bar da ti trenuci budu trenuci ponosa i slave, odavanja pijeteta i priznanja, vrednovanja žrtve za slobodu, za domovinu, za nas., rečeno je rijekom večeri.

Kroz razgovor o svemu doživljenom, bolji školski programi o povijesti Hrvatske i Domovinskog rata, kroz zabilježene priče branitelja i dostojnu prezentaciju života poginulih, ispričati kako se branila Hrvatska na našem području, neki su od zaključaka što bi se trebalo napraviti kroz male korake zajednice u kojoj žive naših branitelji. Iako smo sada ljuti, iako nas muči nepravda, nerazumijevanje, marginalizacija u društvu, iako patimo, bolujemo, ponosni smo što smo sudjelovali u obrani naše domovine, što smo dali sebe za slobodu, a sigurno bi ako treba ponovno tako djelovali, iako možda sada govorimo suprotno.

Zahvalni na prilici da ipak na neki način mogu govoriti o onom što ih tišti, o svakodnevnim problemima, o onome što ih muči dugi ni godina, među osobama koje prolaze slično i razumiju te probleme, sudionici su izrazili želju za još takvih susreta, a gđa. Jakšić je ponudila i suradnju kroz susrete i razgovore koje održava s osobama na području Sisačke biskupije kroz projekt savjetovališta nakon potresa na ovom području.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Otajstva svjetla
15:45 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.