1 scaled 2

U četvrtak 9. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno Hodočašće Riječke nadbiskupije u Rim povodom primanja palija riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. Ovo hodočašće, koje će se održati od 26. lipnja do 30. lipnja 2023. predstavlja Riječku Crkvu koja prati svoga Pastira koji će u Rimu od pape Franje primiti palij, znak nadbiskupske i metropolitanske službe. Prvi rok za prijave je do 23. veljače. Cijena hodočašća je 506 Eura i prijave se primaju u poslovnicama Arriva travela u Rijeci, Crikvenici i Krku, putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i u župnim uredima.

Nadbiskupijska hodočašća imaju svoju vrijednost u kreiranju zajedništva, ali sadrže i onu hodočasničku dimenziju hoda prema svetinjama kao i jednog posebnog duhovnog događanja i dinamike, rekao je vikar za pastoral Riječke nadbiskupije Mario Gerić dodajući kako je riječ o hodočašću koje vjernicima pruža i jednu posebnu, blagoslovljenu priliku. „Povod ovom hodočašću je i preuzimanje palija kojega će naš nadbiskup primiti 29. lipnja od pape Franje tijekom svečanog euharistijskog slavlja u Bazilici svetog Petra. Ovaj palij znak je njegove nadbiskupske i metropolitanske službe i ujedno, kao i ovo hodočašće, izražava zajedništvo Riječke Crkve s Rimskom Crkvom kao što to i palij sam izražava budući da ga riječki nadbiskup prima iz ruku rimskog biskupa.“

Time se, nastavio je, izražava i zajedništvo rimskog biskupa s riječkim nadbiskupom i vjernicima Riječke nadbiskupije. U tom kontekstu, ovogodišnje hodočašće izražava zajedništvo Katoličke Crkve koja posljednje dvije godine u sinodalnom hodu želi produbiti svoje zajedništvo te je i hodočašće prožeto temom sinodalnosti temeljene na njenom dubokom smislu, poručio je vikar za pastoral.

Upućujući vjernicima poziv da se odazovu na ovo hodočašće, Gerić je izdvojio još jednu posebnost ovogodišnjeg hodočašća. Katakteristika hodočašća sastoji se u tome da je Crkva uvijek u hodu za Kristom kao svojim Učiteljem. Tako će i naša Riječka Crkva hoditi sa svojim Pastirom i za svojim Pastirom prema ovom događanju i biti prisutna tamo, pokazati da je okupljena oko svoga nadbiskupa metropolita. Stoga ovo hodočašće, osim onih uobičajenih dinamika, ima jednu posebnu, vrlo snažnu teološku dinamiku koja nas može osvijestiti i dati dojam prave istinske crkvenosti o kojoj se neprestano govori u sinodalnom hodu, zaključio je vikar za pastoral Riječke nadbiskupije.

Direktorica Arriva travela, Tamara Černeka, zahvalila je Riječkoj nadbiskupiji na ukazanom povjerenju u organizaciji. U proteklih više od dva desetljeća hodočastilo se u brojna svetušta, a kao posebnije i u kontekstu aktualnog trenutka, izdvojila je hodočašće vjernika Riječke nadbiskupije 2018. u Ukrajinu. Vjerujem da hodočasnici koji su tada imali priliku sudjelovati u tom hodočašću, s posebnom empatijom gledaju na rat koji se sada tamo događa, kazala je Černeka. Predstavljajući program, posebno je izdvojila 28. lipnja i sudjelovanje hodočasnika na općoj audijencija s papom Franjom na Trgu sv. Petra te 29.lipnja kada će sudjelovali na misi u Bazilici sv. Petra tijekom koje će riječki nadbiskup Mate Uzinić primiti palij iz ruku pape Franje.

Prvi rok prijava je do 23. veljače. Prijave se mogu vršiti u poslovnicaam Arriva travela u Rijeci, Crikvenici i Krku. Cijena je 506 Eura s mogućnošću obročnog plaćanja. Hodočasnici se mogu prijaviti i u župnim uredima, no tu ne postoji mogućnost obročnog plaćanja, a sve potrebne informacije mogu dobiti i putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Černeka je na kraju istaknula kako je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.

pl 717x1024

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa u Zagrebu
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.