pjesice od frohnleintena do jeruzalema web
Knjiga fra Šimuna Oreča „Pješice od Frohnleintena do Jeruzalema i do najvećih europskih svetišta“ na hrvatskom jeziku predstavljena je na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače u prepunoj dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi. Poslije pozdrava gvardijana o. Slavena Brekala, te uvodnih pjesama, dr. o. Serđo Ćavar je ukratko opisao pješaka hodočašća fra Šimuna Oreča. Naglasio je njegovih više od 15 000 kilometara hodočasničkih pješačenja u zahvalu za hrvatsku samostalnost i slobodu te za mir u svijetu. Dr. Ćavar s posebnom empatijom govorio o o. Oreču koji je na puno načina uzor franjevcima.
pjesice od frohnleintena do jeruzalema web 2

Nadalje o samoj knjizi govorila je doc. dr. Jadranka Pavić koja je između ostaloga navela: „Autobiografsko djelo fra Šimuna Oreča školski je i odgojni primjer, te poticaj mladima, ali i svima nama 'nihil dies sine linea', dakle 'nijedan dan bez crte'. Pozorno bilježeći, te ono što su donosili o njemu mediji, zatim intervjui, o pothvatu fra Šimuna Oreča na njegovu pješačkom za hrvatsku slobodu s prijeđenih više od 15 000 kilometara, ukoričeno je svjedočanstvo u vrijedno djelo.“ Nadalje je doc. Pavić kazala da primjeri fra Šimunova svjedočenja u njegovih 25 pješačkih hodočašća, opisani s puno detalja iz kulture, prirode, običaja, mjesta koja je obilazio poučni su, jer je uronjen u stvarnost. „Nabrajati sva svetišta i sve što je fra Šimun prošao, moglo bi se iz njegovih memoara unedogled nabrajati, a idem s osvrtom na marijanska svetišta koja posebno privlače pozornost. U svojoj popratnoj opasci  mr. Hildegard Zink navodi: 'Nadahnuća za svoja hodočašća dobio je autor 1995, u austrijskom svetištu Mariazell.'  Nadalje ističe mr. Zink: 'Bez posebne pripreme za pješake marševi za više os stotine kilometara fra Šimun je izvršio svoj učinjeni zavjet da će nakon završetka ratnih zbivanja u svojoj Domovini hodočastiti pješice iz Frohnleintena do Međugorja.'“, kazala je doc. Pavić. Fra Šimun Oreč, u zahvalu Bogu i Blaženoj Djevici Mariji hodočastio je pješice u brojna svetišta diljem Europe, od Portugala, Poljske, Ukrajine. Svoja iskustva opisao je i pješačko hodočašće preko Turske, Sirije, Jordana pa sve do Jeruzalema, a na svim tim putovima stekao je brojne prijatelje koji su ga bratski primali. Susreta se s drugim konfesijama i religijama, kao što je s pravoslavljem u Carigradu i svetoj gori Atosu, islamom u Turskoj, Siriji i Jordanu, hinduizmom i budizmom u Indiji i Tibetu. Knjiga je opremljena, odnosno popraćena i s dvjestotinjak fotografija, a kako kažu novinarstvu – fotografija govori više od tisuću riječi. Knjiga je objavljena i na njemačkom jeziku, pa je doc. dr. Pavić naglasila da je očekuje i na drugim jezicima, jer je poticajna za mlade naraštaje.
pjesice od frohnleintena do jeruzalema web 1

Novinar Vlado Čutura istaknuo je da je svaki fra Šimunov put pratio, jer mu se javljao bilo elektroničkom poštom ili dolaskom u uredništvo Glasa Koncila u kojem je bio. „Fra Šimun se odlučio nositi živo Evanđelje i nije se bojao, unatoč tome što mu je bio ovozemaljski život često u opasnosti, od Kijeva nadalje. Bez straha hodočastio je od Gračaca do Knina. Kad se vratimo na autentično franjevaštvo sugrađani su sv. Franju ispočetka smatrali čudakom, pa i luđakom, ali njegovo propovijedanje o apsolutnom evanđeoskom siromaštvu u doba oštro naglašenih klasno-ekonomskih razlika u feudalnom društvu nalazi pristalice među narodom i siromašnim slojevima građanstva. Na tom tragu fra Šimun je prilagođen dobu u kojem živi, upustio se nositi Evanđelje za mir u svijetu. Franjevačkim duhom, jednostavnošću nosio je svoju franjevačku povijest utjelovljenu u sadašnjosti ili datosti stanovitoga vremena. Franjevac – Hrvat – Hercegovac! Ide Šime bez straha“, kazao je Čutura. Na kraju je dodao: „Pješak se kreće od pet do sedam kilometara na sat. Prosječni vozač, ne profesionalni godišnje prijeđe oko 15 000 kilometara, a fra Šimun je to pješice prošao. Servis auta se radi barem jednom godišnje, a fra Šimunu gorivo mu je vjera, a servis su mu bila svetišta. I imao je najboljeg mehaničara – Fidelissimu Mater! Najvjerniju Majku, Kraljicu Mira u Međugorju. Kako donosi u knjizi - zanimljivo je da Gospa poručuje: 'Molite sa mnom za mir. I vi možete svojom molitvom pridonijeti tom miru.'Tim nadahnućem fra Šimun je crkveni i franjevački mercedes i to one najbolje linije poput 500 SL ili 280 SE!“.

Dr. Kurt Herler opisao je fra Šimunovo djelovanje u Frohnleintenu u kojem je obnovio crvku, samostan i oživio živu Crkvu koja danas diše punim plućima.


Tekst i foto: Vlado Čutura

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.