eparhija post 1
Navečer na Siropusnu nedjelju, 19. veljače 2023., kada se Crkva spominje Adamova izgnanstva iz raja, s ''Večernjom praštanja'' kod grkokatolika započinje Veliki i časni post svete Četrdesetnice ili Korizma. Nakon Večernje, koju je u Katedrali presvete Trojice u Križevcima služio vladika Milan Stipić, biskup križevački, na koncu koje su svi nazočni pitali i dali oproštenje jedni drugima kao znak pomirenja s kojim svaki istinski post započinje, u velikoj dvorani biskupske rezidencije prof. o. Livio Marijan, đakon Križevačke eparhije, održao je prezentaciju pod nazivom ''Askeza kao ravnoteža - Sveta Četrdesetnica ili Korizma u istočno-kršćanskoj duhovnosti''. Predavanje koje je bilo popraćeno slikama i grafikonima, ocrtalo je bitne značajke teologije askeze i posta prema tradiciji svetih otaca rane Crkve i bizantske duhovne tradicije. Četrdesetnica je najznačajniji post u cijeloj crkvenoj godini, u kojoj bizantska katolička tradicija poznaje još četiri posta (božićni, apostolski uoči sv. Petra i Pavla i Bogorodini uoči Velike Gospe). Naziva ga se i pashalni ili uskršnji post jer je upravo to vrijeme intenzivna priprava za središnji kršćanski blagdan Uskrsa ili Pashe Gospodnje. Budući da živimo u vremenu prilično naglašenog i agresivnog hedonizma, koji čovjeku današnjice nudi površan i umjetan bijeg od tzv. ''mučnine egzistencije'' svagdašnjeg života, asketizam u vidu samokontrole, odmaka od svijeta, uzdržavanja od određene hrane i štetnih navika osobito je važan vid povratka čovjeka na svoju iskonsku bit. Naime, osnovno antropološko polazište kršćanske vjere da je čovjek izvorno stvoren kao dobar, na sliku Božju te je jedinstvena ikona Božja. Ta čovjekova izvorna dobrota i uravnoteženost nagrđena je i narušena prvim grijehom i padom, čime je čovjek u svojoj biti ranjen, njegova narav poremećena, a njegov odnos prema prirodi, drugim ljudima i Bogu je postao neuravnotežen. Sveti su oci naučavali da se upravo askezom - suzdržavanjem, čovjek vježba u postupnom povratku prema svojoj izvornoj slici ikona Božje i ispravlja neravnotežu svoje pale naravi koja ga čini nesretnim, neumjerenim, agresivnim i depresivnim.
eparhija post 2Brojni današnji psiholozi sve češće govore o negativnom učinku neumjerenosti i nekontroliranog hedonizma na čovjekovu psihu. ''Kao što je Adam svojim neposluhom izgubio božansko obličje kada nije prema Božjoj odredbi postio u Edenskom vrtu te postao neuravnotežen, tako je kasnije prototip kršćanina - veliki Mojsije, postom i poslušnošću postao gledateljem Božje slave i primio zakon zapovijedi. A Krist je svojim boravkom u pustinju, postom i krajnjoj poslušnošću nebeskom Ocu usavršio i posvetio tu spasonosnu askezu te nam dao primjer i pouku o istinskoj askezi. Tako se iz Adamova stanja kaosa (nereda) ponovno uspostavlja Kristovo novo stanje kozmosa, reda i sklada'' naglasio je đakon Marijan. Osim posta od određene hrane i štetnih navika u određeno vrijeme koje Crkva propisuje, sveti su oci osobito naglašavali duhovnu dimenziju posta. ''Sveti Ivan Zlatousti tako kaže: 'Post je promjena čitavoga našeg života, jer prava žrtva (smisao) posta nije suzdržavanje od mesa nego suzdržavanje od grijeha. Dakle, svatko tko ograničava post na uzdržavanje od hrane, taj zapravo ismijava i karikira post. Ako postiš, pokaži mi to na djelima. Kojim djelima? Ako vidiš nekoga siromašnoga, iskaži mu milosrđe. Vidiš li neprijatelja, izmiri se s njime. Vidiš li prijatelja koji je postao uspješan, ne budi zavidan i ljubomoran. Vidiš li lijepu ženu, ne obaziri se. Dakle, ne trebaju samo usta postiti, već i oči i noge i ruke i svi dijelovi tijela također. Neka ruke poste, ostajući čiste od krađe i pohlepe. Neka noge poste, izbjegavajući puteve koji vode ka grijehu. Neka oči poste tako što neće pogled zaustavljati na tuđoj ljepoti i zamamnosti.' Upravo je to ono što je Krist svojim učenicima naložio kad je u pitanju post, svodeći sve na bitan zakon ljubavi prema Bogu i bližnjemu'' rekao je predavač.
eparhija post 3Tijekom prezentacije izneseni su i neki konkretni i praktični savjeti o vršenju kršćanske askeze danas kao što su praćenje i obdržavanje crkvenih propisa o postu u određene dane, sudjelovanje u sakramentalnom i liturgijskom životu Crkve, osobnoj molitvi, čitanju Evanđelja i Psaltira te drugih duhovnih knjiga, a osobito mijenjanju svagdanjih loših životnih navika koje s vremenom mogu postati čovjekovom naravi. Tijekom Velikoga posta u grkokatoličkim se crkvama redovito služi jedinstvena i posebna služba - tzv. Liturgija pretposvećenih darova, a koja se sastoji od Večernje i pričesti s euharistijom koja je posvećena na liturgiji prethodnog dana, slično kao što se u rimskom obredu služi na Veliki petak, gdje vjernici imaju priliku primijeniti askezu kroz cjelodnevni post te na kraju dana se pričestiti. Citirajući stihove i molitve iz Posnog tropjesneca ili Triodiona, svetootačke liturgijske himnografije koja se tijekom Četrdesetnice u bizantskom katoličkom obredu služi, đakon Marijan je sve potaknuo da se odvaže krenuti putem kršćanske askeze koja je zdrava i za dušu i za duh i za tijelo: 'Primimo navještaj posta s radošću! Da je naš praotac Adam držao post mi ne bismo bili lišeni raja. Voće koje nas je usmrtilo bijaše lijepo za oko i ukusno za hranu i stoga se ne dajmo zavarati očima jer kada se pojede postaje bezvrijedno. Bježimo od neumjerenosti da ne budemo nadvladani strastima kad se nasitimo…' kako se moli u velikoposnim liturgijskim himnima. Na kraju prezentacije, vladika Milan Stipić se zahvalio predavači i brojnim nazočnima te sve blagoslovio za dobar, duhovan i plodonosan Veliki i časni post svete Četrdesetnice koje počinje s Čistim ponedjeljkom, 20. veljače.


Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Radosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa za dobročinitelje Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.