Biblijsko bdjenje, XXIII. po redu danonoćno čitanje Biblije u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započelo je u župnoj crkvi na čistu srijedu - Pepelnicu, 22. veljače nakon večernje mise. U homiliji je župnik Norbert Ivan Koprivec naglasio vjernicima da nas Gospodin Isus želi odvojiti od zemaljskih stvari kako bismo se obratili njemu.

 biblijsko bdjenje 23 4

„Stoga je smisao tjelesnog odricanja vježbanje naše volje; da se znamo oduprijeti napastima i grijesima: tjelesno odricanje treba voditi odricanju grijeha, povratku Bogu, obraćenju. Gospodin nas pozivu da se vratimo k Njemu koji je izvor života i radosti. Usmjerimo stoga svoja srca Bogu, obratimo se Njemu u čestoj Euharistiji; tražimo oprost i snagu od Boga u sakramentu pomirenje i tako uvijek iznova obnavljajmo ljubav prema Gospodinu i svakodnevno napredujmo. Danas započinje XXIII. Biblijsko bdjenje. Ono nas želi potaknuti da pozornije slušamo Božju riječ. Na početku korizmenog vremena stoji poziv. „Obrati se i vjeruj Evanđelju i sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ Nakon službe riječi pristupit ćemo obredu pepeljenja. Pepeo i prah su znak nestalnosti, prolaznosti i smrti. Pepeljenje je znak kojim se izražava volja za vršenjem pokore i obraćenjem. Gospodin je strpljiv s nama te nam daje šansu i priliku za obraćenjem. On nam govori i poziva na obraćenje i vjeru u Evanđelje. Slušajmo dakle našeg Gospodina jer sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa”, rekao je u propovijedi župnik Koprivec.

 biblijsko bdjenje 23 2

Sveto pismo započeo je čitati župnik, a nakon njega nastavili su čitati đakon Petar Tisaj, župni vikar Antonio Kovačić te čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. Svi čitači Svetog pisma, čitanje kojeg se odvija uz zapaljenu svijeću, obilježeni su vanjskim znakom, šalom, koji za vrijeme polusatnog čitanja nose oko vrata. Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Bdjenje će svakog dana biti prekidano misnim slavljima u 7:00 i 18:30. Prije misa vjernici će imati priliku za ispovijed. Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 4. ožujka misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19 sati koju će predslaviti fra Branko Lovrić, gvardijan u franjevačkom samostanu u Odri. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

 biblijsko bdjenje 23 3

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

 biblijsko bdjenje 23 4

Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe da se uvede blagdan Riječi Božje, a 2020. godine u sveopćoj se Crkvi po prvi put slavila Nedjelja Božje Riječi.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Radosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa za dobročinitelje Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.