230224 blagoslov svetohraništa Sopot 2

U župi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu u petak 24. veljače, na dan župnog godišnjeg klanjanja, svečano misno slavlje i blagoslov novog svetohraništa predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, uz koncelebraciju župnika vlč. Ivice Reparinca, bivšeg župnika u Sopotu vlč. Josipa Dumbovića i pastoralnog suradnika vlč. Matije Knoka.

U pozdravu dobrodošlice biskupu Šašku župnik vlč. Reparinac istaknuo je da je ova godina za župu osobito važna jer ove godine župa slavi 50. obljetnicu od svog osnutka i 10. obljetnicu od posvete crkve Tijela Kristova.

U svojoj homiliji okupljenim vjernicima biskup Šaško progovorio je o povezanosti triju temeljnih i neodvojivih sastavnica - oltara, svetohraništa i raspela: "Draga braćo i sestre, gledajući ovako uređen oltarni prostor razvidne su tri temeljne i neodvojive sastavnice: oltar, svetohranište i raspelo; one se mogu čitati i obrnutim redoslijedom: raspelo, svetohranište, oltar. Svetohranište je stavljeno između Kristove žrtve na križu i oltara; između, s jedne strane, otajstva oduzimanja Zaručnika, otvaranja praznine, odsutnosti s kojom se ljubav ne miri, i – s druge strane – stola Posljednje večere, zajedništva, vječnosti. Na tu os stane cijeli život čovjeka, ali i sav život svijeta."

Biskup je dodao kako je svetohranište "prostor trajne Prisutnosti protiv ispraznih prostora. Ono govori o ljubavi, o potrebi odricanja i otvaranja prostora za druge, da bismo bili dionici Božjeg sebedarja u njegovu Sinu. Ta nas prisutnost raduje i opominje, pita nas i daje odgovore. U drugim crkvama bilo bi najčešće savjetovano da se svetohranište postavi na zasebno mjesto, uvijek vidljivo, ali prikladno za osobnu molitvu izvan euharistijskog slavlja. Ali, ovo je crkva koja nosi naslov Kristova tijela koje vidimo ponajprije kao povijesno tijelo, Boga koji je snagom Duha Svetoga postao čovjekom od Djevice Marije, tijelo jednako našemu; raspeto tijelo Bogočovjeka koji je prošao kroz tamu umiranja, naizgled poražen grijehom i smrću."

 230224 blagoslov svetohraništa Sopot 1

Nadalje, biskup Šaško nastavio je govoreći kako "ovdje susrećemo i Kristovo sakramentalno tijelo, živoga Krista u euharistijskim prilikama kruha i vina; Tijelo i Krv, darovane po snazi uskrsnuća i Božjega Duha u slavlju zajedništva vjere kao i u svetohraništu, gdje ostaje hranom za naše živote i za živote naših bližnjih koji ne mogu biti u slavlju, ali su dionici istog Kristova tijela, to jest Crkve. To je treća pojavnost istoga otajstva. Mi, vjernici, mi smo Kristovo tijelo, snagom Duha Svetoga i po ljubavi prema bližnjima vidljivost Krista u svijetu. Tako se u središtu ove crkve na sažet način vidi što mi kršćani vjerujemo, što nas privlači, što nastojimo živjeti – nikada sami. Gospodin je s nama, daruje nam se da budemo svetohraništa za nesigurnosti, dvojbe, osamljenosti…"

Nakon homilije slijedio je obred blagoslova svetohraništa te je župnik vlč. Reparinac na kraju svete mise zahvalio svim darovateljima koji su svojim novčanim darovima pomogli u ostvarenju uređenja oltarnog prostora.

 

Tekst i foto: Župa Tijela Kristova, Zagreb-Sopot

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:45 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.