Na Prvu korizmenu nedjelju 26. veljače zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino. Tom je prigodom blagoslovio vitraj Povijest spasenja na velikoj staklenoj stijeni pročelja župne crkve, autora župljanina red. prof. umjetnosti u trajnom zvanju Marijana Jakubina. Uz župnika vlč. Željka Lovrića i pastoralnog pomoćnika preč. Ivana Lukića služili su svećenici dekanata i svećenici prijatelji Župe, među kojima je bio i ravnatelj Hrvatske inozemne pastve preč. Tomislav Markić. Dobrodošlicu zagrebačkom nadpastiru u ime župne zajednice uputio je Ivan Bedalov, prof.

 

Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj Povijest spasenja u zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Mandića 5 1

Prisjetivši se blagoslova gradilišta i temeljnog kamena prije više od dva desetljeća, Kardinal je istaknuo kako je vitraj ne samo ukras već i poticaj da svoj pogled usmjerimo prema svjetlosti koja od Boga dolazi. U homiliji je pojasnio poruku evanđelja. Govoreći o napastima upitao je: „Jesam li otvoren Bogu? Ono što se nastoji na razne načine, dakako, đavolskom metodom prikriveno čovjeku servirati da se zatvori u ovozemno, da samo gleda ono što je oko njega, da se samo zanima za to, da smisao života vidi samo u tome, to je zatvaranje čovjeka jer puni život dolazi samo od Boga.“ Spominjući napasti, zagrebački je nadbiskup primijetio kako u svome životu u odnosu prema Bogu tražimo čuda koja će sve promijeniti. „Ne tražimo Boga, nego čudo da bismo u Nj povjerovali“. Podsjetivši na Isusovu rečenicu: „Ne iskušavajte Boga svoga“, dodao je kako je zamijeniti Boga s bogatstvom, s đavlom, treća napast. Iskušenje između slobode i istine. „Svi smo mi pred izborom i stalno biramo između dobra i zla. To je znak i naše slobode, ali to je i naša odgovornost. Ako ljubimo istinu izabrat ćemo uvijek dobro“. Kardinal je poželio neka nam korizmeno vrijeme bude vrijeme propitkivanja da tražimo pravu istinu i da u Božjoj istini izabiremo ono što je dobro, što je bolje za nas.

 Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj Povijest spasenja u zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Mandića 1

Na kraju misnoga slavlja koje su liturgijski pratili Mješoviti župni zbor, Zbor mladih i Dječji zbor, upravitelj Župe vlč. Željko Lovrić uručio je Nagrade za životno djelo: zbog nesebičnog materijalnog i pastoralnog doprinosa rasta župne zajednice Marijanu Furjanu posthumno te dugogodišnjoj sakristanki Dragici Ilić. Umjetnik Marijan Jakubin kardinalu Bozaniću uručio je u svoje osobno i u ime župne zajednice sliku "Badnja večer" iz ciklusa Mistika življenja, nastalu 2010. godine.

 Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj Povijest spasenja u zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Mandića 2


U predvečerje prve korizmene nedjelje, 25. veljače, u dvorani Pastoralnog centra Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino, otvorena je izložba Misterij otkupljenja, iz opusa red. prof. umjetnosti u trajnom zvanju Marijana Jakubina, a povodom obilježavanja 50. obljetnice njegova umjetničkog stvaralaštva.

 Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj Povijest spasenja u zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Mandića 3

Humanitarnu izložbu od čijih je prodanih djela prihod namijenjen uređenju stambenog dijela za župnika i pastoralnog pomoćnika otvorio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac. Vedar i osebujan gost te autorov dugogodišnji prijatelj mons. Jezerinac je u svom obraćanju prisutnima istaknuo kako se u djelima Marijana Jakubina može osjetiti ljepota i ljubav koju nam je Bog dao. O temi izložbe govorila je likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, a nazočnima je, protumačivši svoja djela, zahvalio autor Marijan Jakubin.

 Kardinal Bozanić blagoslovio vitraj Povijest spasenja u zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Mandića 4

Program je animirao župnik Željko Lovrić, a osobit ton dao je nastup novoutemeljenog profesionalnog glazbenog ansambla Župe Leopolda Mandića pod vodstvom Renate Novoselec, prof. (violina), dobitnice nagrade Ponos Hrvatske, u zajedništvu s Bernardom Debuš Redžić, prof. (violončelo), Mimijem Marjanovićem Gonskim (kontrabas) i Branimirom Župićem (klavir), a pridružila se i mala Nicol na violini. Ansambl je nizom skladbi i sjajnom izvedbom upotpunio program otvorenja izložbe i predstavio svoje djelovanje u Župi.

Andrea Horić,
župna medijska suradnica
Foto: Miroslav Matanović

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama misno slavlje predvodi vlč. Danijel Dukić, župnik župe Svete Obitelji u Zagrebu
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.