stipic ljubljana web 1
Povodom prve obljetnice početka rata u Ukrajini, na Prvu nedjelju Velikoga i časnoga posta svete Četrdesetnice, 26. veljače 2023., u crkvi sv. Jerneja, inače poznatoj kao ''Stara cerkev'' u Ljubljani, gdje je sjedište grkokatoličke župe sv. Mihaela arkanđela Križevačke eparhije u Ljubljani, vladika križevački Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju za mir u Ukrajini i za sve poginule u ratnoj agresiji na Ukrajini koja traje već godinu dana.
stipic ljubljana web 2
S vladikom Stipićem služio je ljubljanski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Zore i više grkokatoličkih svećenika, a nazočio je i apostolski nuncij u Republici Sloveniji nadbiskup Jean-Marie Speich, zatim veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian i predstavnik Veleposlanstva Ukrajine u Sloveniji Roman Tershovchyn. Na liturgiji na kojoj su se okupili brojni vjernici, pjevao je Ekumenski zbor iz Slovenije. U grkokatoličkoj župi u Ljubljani, koju je Križevačka eparhija utemeljila početkom 2023. godine, uz slovenske i hrvatske, okupljaju se i ukrajinski grkokatolici. Povremeno svećenici Križevačke eparhije koji službuju na području Slovenije, koja kanonski pripada pod jurisdikciju Križevačke eparhije, povremeno služe liturgije za izbjeglice iz Ukrajine još i u Celju, Mariboru, Novom Mestu i Kopru.
stipic ljubljana web 3
U homiliji je vladika Stipić govorio o početku svetog i časnog posta svete Četrdesetnice koji nas poziva na obraćenje te osobno i svjesno prihvaćanje svoga krštenja. ''Na krštenju smo neizbrisivo ucijepljeni u Isusa Krista, i naša ljudska pala narav oživljena je milošću Kristove božanske naravi. Pripremajući se za najveći kršćanski blagdan Pashe ili Uskrsa, mi kršćani se trudimo biti što sličniji Isusu Kristu koji je četrdeset dana postio i pokazao nam primjer kako se oduprijeti zlom napasniku koji nas u našem životu uvijek odvlači od onoga bitnoga, od Božje ljubavi i krsne milosti s kojom smo kao djeca Božja obdareni. Zato mi kršćani postimo jer post je lijek za našu dušu, lijek za strah od života i zla, lijek kojim se čistimo i vraćamo u ono izborno bogoliko stanje koje smo na krštenju primili'' naglasio je biskup Milan.
stipic ljubljana web 4
Govoreći brojnim okupljenim Ukrajincima, vladika Stipić je izrazio žaljenje što je nepravedni rat u njihovoj domovini odnio tolike nevine živote i primorao tolike ljude u izbjeglištvo. ''Mi želimo da znate da niste sami, da imate našu ljubav i podršku u ovim teškim vremenima za vas, vaše obitelji i vašu domovinu. Križevačka eparhija se od početka rata odmah dala na pomaganje izbjeglicama u pastoralnom i materijalnom pogledu, osobito preko svoga Caritasa. Naši svećenici i u Sloveniji i u Hrvatskoj redovito pastoralno skrbe o svim izbjeglicama iz Ukrajine koji traže duhovnu utjehu i materijalnu pomoć. I zato se uvijek možete osloniti na naše svećenike u svim vašim potrebama, vrata naših srdaca su vam uvijek otvorena. Naša se grkokatolička eparhija proteže na čitav teritorij Slovenije gdje djeluju tri župe – Metlika, Ljubljana i Drage, a od izbjegličke krize liturgija se služi povremeno i u drugim mjestima gdje ima veći broj izbjeglica. Želimo da znate da smo kao Crkva i ljudi uz vas, zajedno s cijelom Crkvom u Sloveniji, i vjerujem da ste to i sami osjetili'' naglasio je biskup Milan.
stipic ljubljana web 5
Na kraju liturgije nazočnima se obratio predstavnik Veleposlanstva Ukrajine u Sloveniji za konzularna pitanja gospodin Tershovchyn.


Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Sjaj istine – tema: Sakramentalna narav Crkve; ur. i vod.: don Josip Mužić
05:17 Glazba
05:20 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.