Branitelji 1 980x551
Susret branitelja s područja Sisačke biskupije održan je u subotu 25. veljače 2023. u sisačkom Velikom Kaptolu. Na susret su bili pozvani branitelji i članovi njihovih obitelji kao i obitelji poginulih i preminulih branitelja.

Nazočne je pozdravio biskupski vikar za kler, mons. Marko Cvitkušić. Izrazio im je dobrodošlicu i duboku zahvalnost za njihovu žrtvu i sav doprinos za nas i našu domovinu riječima „da nije bilo vas, ne bi bilo ni nas ovdje i zato vam velika hvala“. Slijedila je molitva za branitelje. Predavanje na temu “Oprost i pomirenje” održala je profesorica Maja Jakšić.

Predavačica je pojasnila koncept oprosta i pomirenja. Upozorila je na opasnost „lažnog, prisilnog i prijevremenog opraštanja“. Ako je opraštanje imperativ to ga čini izuzetno teškim. Opraštanje je uvijek zahtjevno, pogotovo u situacijama kad se neka djela ne čine dostojnima oprosta. Postoji puno nesporazuma o opraštanju koji taj proces dodatno otežavaju ili čak onemogućuju. Opraštanje se ne temelji na tuđim postupcima, nego na našem stavu. Oprost nije ničim uvjetovan. Opraštamo i ako se naš antagonist nije pokajao, i ako njegova promjena nije iskrena, čak i onda ako se nikada ne ispriča i ne zatraži oprost. Opraštanje ne znači odobravanje ili opravdavanje tuđih nepoštenih i štetnih ponašanja. Riječ je o osobnom izboru, unutarnjoj težnji koja ne ovisi o djelovanju drugih. Pomirenje može slijediti opraštanje, ali možemo oprostiti i bez ponovnog uspostavljanja odnosa. Dokaz opraštanja je sloboda od osvetoljubivog razmišljanja, ne nužno i obnova odnosa. Oprost prihvaća i obrađuje prošlost, ali se usredotočuje na budućnost. Opraštamo jer želimo biti zdravi, želimo imati mir i želimo biti slobodni.
Branitelji 1 980x552Na kraju predavačica je podsjetila da teret oprosta ne leži samo na našim plećima. Zbog naše ograničenosti i zamračenosti istinsko opraštanje je nemoguće bez Božje milosti. Krist nas poziva ljubiti one koji mrze i opraštati onima čije je ponašanje destruktivno. Taj je Kristov poziv izazov za zdrav razum i emocionalno nam teško pada jer je prirodni odgovor kad osjetimo tešku nepravdu i i trajno neprijateljsko ponašanje – zamjeranje, povrijeđenost, ljutnja, mržnja, osveta i očaj. Umjesto instinktivne reakcije napada ili obrane i zadržavanja trajne ogorčenosti, možemo odlučiti otkazati dug i ne činiti obračun. Možemo oprostiti čak i kad mislimo da je oprost nemoguć, ali bi to trebali učiniti na kraju, a ne na početku svog emocionalnog oporavljanja. Najdublje rane mogu zacijeliti i najopterećeniji odnosi se mogu preobraziti. Upravo naša bolna iskustva često nam daju najveće životne lekcije. Opraštanje je izbor koji otpušta balast prošlosti i oslobađa emocionalnog tereta, ali je, također, i nadnaravna promjena srca koju potiče Duh Sveti. Svaki put kad oprostimo, svjedočimo svoju vjeru u Krista, a ne u vlastita zamišljena rješenja i priznajemo da na ovom svijetu postoji nešto puno važnije od nas samih.

Nakon predavanja je slijedila duga rasprava i razmjena bolnih iskustava i doživljenih nepravdi koje bole više od samog rata. Zaključilo se kako je proces opraštanja i nakon ovoliko godina i dalje zakočen upravo zbog nepravdi koje se svakodnevno doživljavaju i još uvijek nerasvijetljene povijesne istine.

Katarina Ralbovski, voditeljica ureda za duhovnu pomoć Sisačke biskupije ohrabrila je branitelje prisjetivši ih kako su na početku rata bez ičega samo s krunicom oko vrata dobivali snagu i izvojevali pobjede. Danas u ovom nevidljivom ratu valja nam opet zazvati nebo, a tamo imamo najprikladnijeg zagovornika bl. Alojzija Stepinca koji je i sam bio vojnik, vidio svu muku rata te bio okrivljen, osuđen, zatočen i trovan od strane komunista što ga nije pokolebalo da ostane vjeran svojoj Crkvi i narodu te je unatoč svemu praštao i prikazivao mise za svoje neprijatelje.

Susret koji je trajao dva i po sata završen je molitvom i blagoslovom koji je svima udijelio mons. Marko Cvitkušić.


Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Papa Franjo: "Otvoreno o svemu - iskreni odgovori na izravna pitanja"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.