U Župi sv. Lovre, đakona i mučenika u Vivodini, u Ozaljsko-lipničkom dekanatu Zagrebačke nadbiskupije, svečano je proslavljen u ponedjeljak 27. veljače ove godine dan godišnjeg župnog klanjanja.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Andrije Markača, koji ujedno vrši i službu policijskog kapelana Policijske kapelanije „Sv. Josip“ u Karlovcu, koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Lovre predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, u zajedništvu s domaćim župnikom i svećenicima okolnih župa i dekanata pristiglima na ovo slavlje.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković zapitao je okupljene vjernike: „Što to danas slavimo u ovoj župi koja održava svoje godišnje župno klečanje? Slavimo Boga koji se utjelovio i Kristovo tijelo koje je postalo nebeskom hranom u zemaljskom obličju kruha i vina, da bismo mi koji ju blagujemo postali Kristovim tijelom, prisutnošću koja siti te nama i bližnjima vraća radost neba“, zaključio je rektor šalatskog sjemeništa.

U svojoj homiliji preč. Pavlaković naglasio je kako je „Dan euharistijskog klanjanja prava prilika za naš intimni susret s Bogom. Pritisnuti tegobama života, često puta neshvaćeni, a možda ponekad pomišljamo i da nas je Bog zaboravio, dođimo često pred Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ako možda odmah nećemo naći pravu riječ što i kako mu reći, ne brinimo se - Isus će dobro razumjeti i našu šutnju. Prepustimo se njemu! On, koji je pokraj nas – bit će s nama!“

Na koncu homilije pozvao je okupljene vjernike na trajno posvješćivanje Božje prisutnosti uz molitvu da nam dobri Bog umnoži vjeru kako bi mu što dosljednije služili, častili ga i klanjali mu se.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnog poziva i radosti življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Antonio Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci treće i prve godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenih vjernika.
Na koncu misnog slavlja vlč. Markač zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj poticajnoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.


Nakon popričesne molitve uslijedilo je zajedničko euharistijsko klanjanje okupljenih, a župljani Vivodine su tijekom čitavog dana imali priliku bdijeti s Gospodinom i provesti vrijeme u tišini i molitvi te mu prinijeti svoje nakane i zahvale. U župnoj crkvi su se tijekom popodneva izmjenjivale razne župne zajednice, zborovi, molitva i pjesma. Župno klanjanje završilo je navečer zajedničkom molitvom sa zahvalnošću Isusu za njegovu prisutnost u životima ljudi.

Po završetku poldanjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima obiteljskog gospodarstva Frlan u Vivodini.

Tijekom korizmenog vremena sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate planiraju još hodočastiti u Veliku Goricu, Bistru, Karlovac-Dubovac, Beletinec i Gornju Stubicu te kroz ta hodočašća pobliže upoznati i jedan stari liturgijski pobožni običaj koji ima svoje korijene u prvim kršćanskim stoljećima: „missa stationalis”, rimsko bogoslužje postaja – stacija.Izvor: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema: obilježavanje 33. godišnjice osnutka 3. bojne 2. gardijske brigade Gromova, poznate kao „Banska legija.“ Donosimo priloge i izjave sudionika sa svečanog obilježavanja održanog 21.6.2024. u Karlovcu; ur. i vod.: Ivan Zaradić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.