krizni put naslovna

 

Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju po treći put je organizirao Biskupijski križni put za djecu s nakanom molitve za svu djecu svijeta. Dječji križni put se u isto vrijeme u subotu 4. ožujka molio na dvije lokacije, u Dubrovniku i u Blatu, i na njemu je sudjelovalo oko šesto pedeset djece u pratnji odraslih. Tekstove i crteže za ovu pobožnost križnog puta za djecu pripremili su osnovnoškolski vjeroučitelji i vjeroučenici. Na križnom putu sudjelovala su djeca od prvog do osmog razreda, a u pratnji manje djece bili su i roditelji.

U Dubrovniku se zbog najavljene kiše križni put nije molio padinama Srđa nego ulicama Grada, a pojedine postaje bile su većinom uz crkve. Molitva je počela u katedrali Gospe Velike, nastavljena je na Peskariji, pa ispred dominikanskog samostana, zborne crkve sv. Vlaha, crkve sv. Nikole, crkve sv. Jakova, ispod tvrđave Minčeta, ispred crkve Male Braće, zatim crkve sv. Roka, crkve Svih Svetih (Domino), na skalinama Od Jezuita, u crkvi sv. Ignacija, crkvi sv. Stjepana i završena je u katedrali.

Križni put u Dubrovniku animirala su djeca iz župne zajednice Svetog Križa u Gružu s njihovim župnikom fr. Mihovilom Žuljevićem Mikasom. Pjevao je dječji zbor župe sv. Petra – Boninovo kojeg vodi s. Marinela Žuro. Sudjelovalo je oko dvjesto pedeset djece i odraslih među kojima su bili i dubrovački svećenici i redovnice. Po završetku molitve križnog puta djecu je počastila Konoba Dubrava na Bosanci toplim ručkom i kolačima.

Istu pobožnost križnog puta u isto vrijeme u suncem obasjanom Blatu molilo je više od četiri stotine djece s područja otoka Korčule i nekoliko sudionika iz župe Viganj na poluotoku Pelješcu. Za područje Korčulanskog dekanata Dječji križni put se molio prvi put.

Djeca su se u pratnji svojih roditelja, vjeroučitelja i vjeroučitelja, te sestara domikanki kao i sestara Kćeri Milosrđa iz blatskog samostana na čelu s kućnom predstojnicom i zborovoditeljicom s. Danijelom Škoro okupila na Plokati ispred župne crkve Svih Svetih. S tog mjesta su, nakon što je otkucao sat na zvoniku i zazvonilo školsko zvono, krenuli prema crkvici sv. Vida, istom onom rutom kojom se tradicionalno korača na pobožnosti križnog puta na 5. korizmenu nedjelju.

Na početku kolone išli su ministranti iz župe domaćina, a samu pobožnost predvodio je župnik iz Vela Luke don Hrvoje Katušić, iz čije župe je pristiglo čak 120 djece.

Uz predvoditelja Katušića, župnika domaćina i župnog vikara te dekana Korčulanskog dekanata, pobožnosti su također prisustvovali i ostali svi župnici i župni upravitelji s otoka kao i župnik iz Vignja. Na pobožnosti je pjevao dječji zbor iz Blata, a u periodima između pjesme i postaja molila su se otajstva krunice.

Predstavnici djece sudionika tijekom pobožnosti su nosili križ, svijeće i table s nazivom postaje koje su bile ukrašene pripadajućim slikama, a koje je kanonik Kovačević nabavio za ovu priliku i moći će se koristiti i na tradicionalnom križnom putu u Blatu.

Po dolasku na odredište, na vrhu brda Velog Učijaka gdje se nalazi crkvica sv. Vida, ispred crkvice je napravljena zajednička fotografija svih sudionika ove lijepe pobožnosti koja u sudionicima budi suosjećanje s Kristovom patnjom i u kojoj prepoznaju njegovu ljubav za sve ljude. Nakon fotografiranja djeca su imali vremena za okrijepu i igru ispred i oko same kapelice.

Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju

Fotografije: sudionici križnog puta u Dubrovniku i Blatu

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Splitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.