Kardinal Bozanić u zagrebačkoj Dubravi krstio četvero djece 050323 8 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je u nedjelju 5. ožujka 2023. godine Župu sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi te za vrijeme euharistijskog slavlja krstio četvero djece: Katarinu, šesto dijete obitelji Karadakić, blizance Gabrijela i Sofiju, treće i četvrto dijete obitelji Marković te Paolu, prvo dijete obitelji Čibar. U koncelebraciji su bili župnik vlč. Kristo Brkić, pastoralni suradnik župe vlč. Kristijan Tušek, karmelićanin o. Ivan Živković te nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina.

Započinjući homiliju Kardinal je podsjetio na evanđelje prošle, prve korizmene, nedjelje koje je govorilo o Isusu u pustinji izloženom napastovanju, dok evanđelje druge korizmene nedjelje donosi izvještaj o preobraženju: “ S jedne strane izazov koji se čovjeku nameće na ovozemnom putu – ponude i obećanja, dok je u današnjem evanđelju potpuno suprotno – gledamo Isusa Petrovim, Ivanovim i Jakovljevim očima preobražena na gori u slavi, oslobođena na trenutak svega zemaljskoga.“ – naglasio je kardinal napominjući kako se iz susreta sa nebeskim, što su osobito doživjeli učenici uz Isusa, u srcu rađa osjećaj radosti i miline koja prožima čitavo biće: “Dobro nam je ovdje biti reći će Petar nakon svega čemu je svjedočio. Čovjeku je uistinu dobro i lijepo kad je blizu Boga, kad osjeti da je Bog blizu. Kad god smo u životu osjetili milinu koja dolazi odozgor, koja nam daje naslutiti Božju blizinu bilo nam je lijepo i na tome treba zahvaljivati.“

U nastavku homilije Kardinal je svratio pozornost na Očev glas koji se očituje svega dva puta u evanđeoskim izvještajima – kod Isusovog krštenja na Jordanu te upravo na gori preobraženja – glas u kojem se Otac u Sinu očituje i nas poziva da slušamo Sina podsjećajući nas da je Isus Očev ljubljeni Sin: „Kako su to lijepe riječi! To su riječi toliko puta izgovorene iz majčinskih i očinskih usta: ovo je sin moj ljubljeni/ ovo je kćer moja ljubljena. Kako je lijepo čuti da me netko ljubi: u prvom redu moji roditelji, moja rodbina, moji prijatelji. Čovjek koji je ljubljen osjeća sigurnost, a to nam danas očituje i Bog Otac. Po Isusu i samo po Isusu možemo doći Bogu koji nas ljubi“, istaknuo je kardinal Bozanić dodavši kako je slušanje Isusa program cjelokupnog kršćanskog života koji uključuje i otvorenost njegovoj riječi što pak onda postaje izvorom naše sigurnosti.

 Kardinal Bozanić u zagrebačkoj Dubravi krstio četvero djece 050323 1

Čestitajući obiteljima na daru novoga života kardinal Bozanić naglasio je kako su upravo djeca pokazatelj da nas Bog ljubi: „Bog nam se objavljuje i preko ljubavi roditelja koji su otvoreni daru djece. Dijete je najveći dar i najveće bogatstvo – dijete je sigurnost i obećanje naše budućnosti“, zaključio je kardinal ohrabrivši sve prisutne da budu ustrajni u svom odnosu s Bogom te da njeguju u svome životu čežnju za nebeskim: „Radost i sreću čovjek može naći samo kod Boga i u Bogu bez obzira na sve što i koliko toga posjeduje. Tražiti svoju sreću kod Boga, moliti Gospodina da nam bude blizu i da osjetimo njegovu prisutnost u svome životu - to je smisao našega života.“

Pred kraj euharistijskog slavlja Kardinalu su na njegovoj brizi za obitelji, na blizini i dolasku zahvalili majka Paulina Karadakić i domaći župnik vlč. Kristo Brkić, a na samome kraju Kardinal je još jednom čestitao obiteljima na daru života te im uručio prigodne uspomene i darove.

Supružnici Karadakić uz Katarinu imaju još pet kćeri: Đinu (2004.), Anamariju (2006.), Ritu (2010.), Anastaziju (2015.) i Klaru (2018.)

Tekst: vlč. Kristijan Tušek
Foto: Studio Raw

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Razmatranje litanija Srca Isusova - „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” – pripremio p. Stjepan Fridl; 24. Srce Isusovo, satrveno zbog opačina naših
08:00 Svetac dana - sv. Norbert, osnivač premonstratenza
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.