DSC 0297 scaled

Vjeroučitelji i svećenici i Kastavskog dekanata 4. ožujka susreli su se s nadbiskupom Matom Uzinićem u župi Srdoči. Bio je to razgovor u sinodalnom duhu s ciljem bolje povezanosti i nadopunjavanja vjeronauka u školi s katehezom koja se provodi u župama. Iz tog razloga sudionici nisu slušali predavanja nego su imali priliku iznijeti svoja razmišljanja, probleme i prijedloge u svom radu u školi ili župi.

„Želja mi je da pokušamo jedni s drugima razgovarati, više nego govoriti, da čujemo jedni druge i osluškujemo Duha Svetoga. Neka nam to pomogne pri sinergijskom povezivanju u našem poslanju, u korist onih kojima smo poslani“, rekao je na početku susreta u OŠ Srdoči nadbiskup Uzinić. Vjeronauk i kateheza različiti su, ali međusobno usko povezani. Trebali bi se međusobno nadograđivati, a za to je potreban iskreni razgovor, rekao je nadbiskup.

„To je naš zajednički hod kojim želimo pokazati da smo u poslanju koje imamo zajedno, da želimo surađivati, poticati jedni druge, uskladiti se, i međusobno i s Crkvom i njezinim poslanjem, kao i s nastojanjima koja nam u našem vremenu daje papa Franjo.“

Nadbiskup je uputio na teme o kojima je potrebno promišljati, a to su odnos povjerenja između župnika i vjeroučitelja, usklađivanje njihova djelovanja kako bi bilo vidljivo zajedništvo te činjenica da je vjera u suvremenom svijetu sve više izbor, a sve manje tradicija.

Vjeroučitelji i svećenici podržali su ovaj način rada i priliku da međusobno razgovaraju i zajedno uče. Čak su predložili da takvi susreti postanu redovni. „Ako želimo djeci dobro, samo zajedničkim snagama to možemo postići“, zaključili su. Svaki od sudionika iznio je svoja promišljanja i probleme koje susreće.

Mnogi su vjeroučitelji primijetili da djeca u školu dolaze bez vjerskog predznanja te bez tradicije i iskustva vjere koju bi trebali dobiti u svojoj obitelji. Neka djeca koja idu na školski vjeronauk ne idu na mise i ne primaju sakramente. U takvom kontekstu bilo primjera pretjerano negativnih reakcija roditelja nad nekom molitvom, nastavnom temom ili metodom rada. Svećenici se pak žale da su vikendom djeca zauzeta raznim sportovima i drugim aktivnostima te da je teško odrediti termin za župnu katehezu.

Predstojnica katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević objasnila je da vjeronauk u školi ne može od djece učiniti praktične vjernike. Za to je potrebna župna kateheza i povezivanje ta dva sustava. Potrebno je postaviti realna očekivanja od školskog vjeronauka kako bi svoju nadopunu dobio u župnoj katehezi, rekla je Rukavina Kovačević. Predloženo je da se u tu svrhu jasnije odrede zadaće župne kateheze kako bi se ujednačili kriteriji i izbjeglo ponavljanje tema.

Istaknuta je i važnost uključenosti vjeroučitelja u život župe te potvrđeno da svaki od njih zaista i primjerom učenicima pokazuje kako živjeti kršćanski.

Neki su se prisjetili i nešto dalje prošlosti kada su se zauzimali da vjeronauk dobije ravnopravno mjesto u školskom rasporedu. Takvih problema više nema, ali i dalje ima razlika među ravnateljima i školskim kolektivima u načinu prihvaćanja vjeronauka, vjeroučitelja i svećenika.

Primjer dobre suradnje župe i škole upravo su Srdoči. Ravnatelj Ivan Vukić ugostio je sudionike ovog susreta u školskim prostorima te podsjetio da je i župa u više navrata školi posuđivala prostore u župnom domu za održavanje nastave. Također, ova je škola, s obzirom da je najveća u Rijeci, posljednjih godina domaćin nadbiskupijske Vjeronaučne olimpijade.

Svećenici i vjeroučitelji prije susreta u školi okupili su se u obližnjoj župnoj crkvi gdje ih je dočekao župnik i dekan Kristijan Zeba. Nakon molitvenog uvoda, poželio im je dobrodošlicu te ih upoznao s prošlošću i sadašnjim stanjem župe. Iako je područje Srdoča gusto naseljeno još od vremena prije, a posebno nakon Domovinskog rata, prema posljednjem popisu stanovništva i ovdje je primjetan demografski pad.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Didaskalije - tema: Ante Starčević; gost: dr. sc. Tomislav Jonić, povjesničar; ur. i vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove; gosti: Jadranka Hrvoj, regionalni animator ZKK za jugoistočnu Europu i bogoslovi Petar Markić, Ivan Bošnjak, Ivan Galjuf i Ivan Perković: ur. i vod.: Dalija Mock
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.