Varazdin Okrugli stol 2p Ike Manduric 06032023 002

Katolička vjera je moje životno zvanje (I. Merz) A moje?" bila je tema drugog u nizu okruglih stolova o djelovanju katolika danas održanom u ponedjeljak 6. ožujka 2023. u Varaždinu. O temi su govorili p. Ivan Ike Mandurić, isusovac i gđa Marina Perak koja s p. Ivanom surađuje u provođenju projekta kršćanskog aktivizma te je koordinatorica programa 3D formacije.

Na okruglom stolu govorilo se o kršćanskom aktivizmu, načinima i mogućnostima djelovanja vjernika laika u današnjem vremenu, kroz lik i djelo Ivana Merza. Upravo je on bio prvi vjernik laik u povijesti Crkve u Hrvata koji je proglašen blaženim kao laik.

Stoga je p. Ivan uvodno predstavio spomenutog hrvatskog blaženika opisujući kako je izgledao njegov život. Nadalje, progovorio je o ključnoj ulozi koju je bl. Merz odigrao u kontekstu katoličke akcije na našim prostorima te u čemu bi on današnjim mladim laicima mogao i trebao biti uzor. Kako je rekao, to je ponajprije u neupitnoj istinskoj ljubavi prema Crkvi, ali i u spremnosti na slušanje, poslušnost autoritetu Svetog Oca pape.

"Rekao bih da je danas to kod mnogih upitno i postaje popularno u to sumnjati, ali to je velika zabluda i prevara. Ne može se biti vjeran Crkvi, a da nismo spremni slušati i biti poslušni Svetom Ocu papi", naglasio je p. Ivan.

Što se tiče projekta kršćanskog aktivizma, p. Ivan govori kako je on nastao na temelju brojnih iskustava koje su viđali on i njegovi suradnici da se, svugdje tamo gdje je prisutna struktura i plansko djelovanje, postignu rezultati, a gdje je god stihija, rezultati zapljusnu, ali vrlo brzo se ostaje na suhome.

„Naša nakana je pomoći svima onima koji su zreli, imaju istinsku ljubav prema Domovini i Crkvi, njima pomoći da prepoznaju koje je njihovo poslanje, koji prostor na kojem oni mogu dati rezultat, koja je to potreba u društvu te pomoći im da iz tog svog načina spremnosti prijeđu u formu, u plan i to umreženih sa skupinom sličnih koji isto osjećaju, kako bi se dogodila konkretna inicijativa i projekt, plan djelovanja koji ih onda vodi i do rezultata. A na koncu ih vodi i do njihovog dubokog zadovoljstva“, poručio je p. Ivan.

Dodao je i kako ne postoji područje na kojem kršćanski aktivizam ne bi trebao biti vidljiv. Uvijek je vidljiviji ondje gdje je društvu i svijetu vidljivija potreba, ali on je doista svugdje potreban.

„U pitanjima socijalne tematike, društvenih nepravdi, pitanja obitelji, ekologija, znanost, umjetnost…dakle u baš svakom području ljudskog djelovanja potrebna je prisutnost civilne inicijative koja u finesama drugačije vidi stvari od bilo kojih programa i inicijativa koje dolaze odozgo“, istaknuo je p. Ivan.    

O svom iskustvu sudjelovanja u projektu kršćanskog aktivizma Perak je posvjedočila kako je prepoznala to kao važno područje gdje je potrebno poticati laike, naročito mlade da prepoznaju potrebu da se moraju aktivno angažirati u društvu, jer ako neće oni, tko će.

"Naviještati Kristovu riječ zapravo jest to da ja mogu živjeti Evanđelje u svakodnevnom životu, da prepoznam potrebe društva na koje ja mogu i na koje sam pozvana odgovoriti", poručila je Perak i dodala kako, kad promišljamo o vjeri kao životnom zvanju, potrebno je podsjetiti se da vjera bez djela i nije vjera, već se ona mora prepoznati i po djelima.

„Ako nas Kristov život prožima, ako je to nešto na što smo pozvani, onda jednostavno na to moramo odgovoriti jer nas evanđelje uvijek na to poziva. Kad ja postanem svjesna da to treba prožimati cijeli moj život, onda moram raditi na tome da se to i ostvari. Važno je što više posvješćivanje laika da se uključe aktivno u život Crkve, da ne budu pasivni promatrači, nego da su pozvani biti aktivni i u svojim župama, na poslu, u obitelji, zajednicama, gdje god da jesu, gdje god rade, gdje god djeluju, da su pozvani tu živjeti to evanđelje“, istaknula je Perak.

Okrugli stol i ovog puta je moderirala voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal koja je na kraju najavila i idući okrugli stol u ovom ciklusu koji će biti prvog ponedjeljka u travnju. Nosit će naziv „Umjetnost – zrcalo društva: uloga vjernika u stvaranju“, a govornici na okruglom stolu će biti: doc. dr. sc. Ivan Dodlek, zatim glumac i redatelj Rene Medvešek te akademska slikarica Eva Vukina.

Podsjetimo, Varaždinska biskupija, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, organizira ciklus okruglih stolova o djelovanju katolika danas pod geslom „Hajde! Ja te šaljem!“ (Izl 3,10) i to povodom 100. godišnjice enciklike pape Pija XI. „Ubi arcano Dei“ (23. 12. 1922.) koja je potaknula Katoličku akciju.

Snimku cijelog okruglog stola pogledajte u priloženom videu:

 

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

03:30 Didaskalije - tema: Ante Starčević; gost: dr. sc. Tomislav Jonić, povjesničar; ur. i vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove; gosti: Jadranka Hrvoj, regionalni animator ZKK za jugoistočnu Europu i bogoslovi Petar Markić, Ivan Bošnjak, Ivan Galjuf i Ivan Perković: ur. i vod.: Dalija Mock
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.