2303 dzib Mandaljena nasl

Dan života i Dan braka za dekanat Dubrovnik 2 proslavljen je u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni u utorak 7. ožujka.

Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Silvia Sokal Gojavić u prigodnom predavanju govorila je o teškoćama u bračnim odnosima s kojima se susreće kroz rad savjetovališta.

Iako je svaki bračni odnos priča za sebe, ipak postoje uobičajene teškoće, kazala je. Zatim je predavačica nabrojala neke sastojke važne za zdrav brak i o njima detaljnije govorila. Ti važni sastojci za brak su: komunikacija, zajednička molitva, zrelost, zahvalnost, poštivanje različitosti, volja da brak uspije, odnos s Bogom te očekivanja.

Govoreći o teškoćama u komunikaciji u braku voditeljica Obiteljskog savjetovališta kazala je kako ta komunikacija zna biti jako loša ili se većina komunikacije svodi na ubojite poruke kao što su prigovaranja, okrivljavanja, kritiziranja, ponižavanja i sl.

Pojavljuju se često i teškoće u očekivanjima koja uglavnom ostaju neostvarena, pa osobe u braku postaju frustrirane, ljute, a najčešće sami niti ne izgovore ono što očekuju nego očekuju da bračni partner zna što bi trebao učiniti.

Ponudila je okupljenima neke postaje puta pomoću kojih mogu mijenjati sebe, a to su uvid, odluka, mijenjanje te ustrajnost, za koju treba moliti Boga.

O svom bračnom životu i nekim poteškoćama kroz koje su prolazili svjedočili su supružnici Kate i Leonardo Bulić. Istaknuli su u svemu tome važnost pouzdavanja u Gospodina.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u zajedništvu s predsjednikom Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Marinkom Šljivićem, dekanom dekanata Dubrovnik 2 fra Veselkom Grubišićem, mjesnim župnikom don Vilimom Petrovićem te drugim svećenicima iz župa ovog dekanata. Ljepoti liturgijskog slavlja pjevanjem je pridonio župni zbor.

Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak dubrovački biskup je u propovijedi govorio o raskoraku između govoriti i činiti, što se svima u životu događa. Spomenuo je i riječi jednog etičara koji je govorio, a nije činio te se opravdavao time da je on putokaz, a putokazi ne hodaju.

Nama su potrebni svjedoci i mi sami trebamo biti svjedoci Božje ljubavi, nastavio je biskup. Tu Božju ljubav potrebno je svojim životom svjedočiti posebno u svojim obiteljima, pa onda i u drugim zajednicama u kojima živimo i radimo. Najbolja sredstva tog svjedočanstva su osobni primjer i ljubav koju možemo na razne načine iskazivati drugima.

Bračni parovi imali su prigodu obnoviti svoja bračna obećanja te tako s ove dekanatske proslave ponijeti novi poticaj i ohrabrenje za nastavak bračnog i obiteljskog života. Susret je završio neformalnim druženjem u župnoj dvorani.

Proslava Dana života i Dana braka za dekanat Dubrovnik 1 bit će 8. ožujka u župi sv. Mihajla u Lapadu.

A.T.

Fotografije: Vijeće za život i obitelj; Župčica.hr

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Papa Franjo: "Otvoreno o svemu - iskreni odgovori na izravna pitanja"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.