pucke misije Ri

Pučke misije u Prvostolnom dekanatu u Rijeci započele su 6. ožujka misnim slavljem u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske koje je predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa i vikar za pastoral Mario Gerić. Voditelji Pučkih misija, Mihovil Korkut i Ivan Seletković, simbolično su primili misionarski križ kao znak poslanja naviještanja evanđelja. Povod održavanja Pučkih misija je proslava stote godišnjice triju župa nastalih podjelom najstarije riječke župe Uznesenja BDM: Gospe Lurdske, sv. Nikole Biskupa te sv. Romualda i Svih Svetih. Narednih dana u kupucinskoj crkvi misionari će se susresti sa župnim suradnicima, krizmanicima i prvopričesnicima zajedno s njihovim obiteljima te mladima. Posljednjeg dana misija, u nedjelju 12. ožujka, misa zahvalnica bit će slavljena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 18 sati.

Uvodeći u misno slavlje, Mario Gerić istaknuo je svrhu i narav župnih zajednica kao mjesta življenja vjere i navještaja Kerygme – Radosne vijesti spasenja. „Zato smo se okupili kako bismo čuli poticaj i glas Božjega Duha za življenje poslanja povjerenog od Gospodina u ovom izazovnom vremenu. Konačni smisao i cilj pučkih misija jest radikalna promjena mentaliteta naše mjesne Crkve, župnih zajednica i svakog pojedinog vjernika“, rekao je Gerić.

Podsjetio je kako Gospodin preko pučkih misija ohrabruje, jača u vjeri te poziva na obnovu, obraćenje i otvaranje prema drugima. Čini to riječima proroka Izaije: „Raširi prostor svoga šatora, razastri, ne štedi platna svog prebivališta. Ne boj se, nećeš se postidjeti; ne srami se, nećeš se crvenjeti.“ (Iz 54, 2; 4)

„Otvorenost svijetu i čovjeku današnjice, sa svim njegovim problemima i pokušaj da se u redovna iskustva života suvremenog čovjeka unese Radosna vijest spasenja Isusa Krista je prostor u kojem Crkva treba živjeti i smjer kojim treba hoditi u svim svojim segmentima: od župne razine do razine opće Crkve. Nužna je potreba nove evangelizacije koja bi župne zajednice vratila izvornom pozivu življenja trajnog misijskog i evangelizacijskog poslanja. Svako pastoralno djelovanje koje ne vodi računa o pozivu na evangelizacijsku otvorenost gasi život Crkve i čini da se ona zatvara u sebe te tako gubi kerygmu – navještaj Radosne vijesti spasenja. Stoga nas već spomenuti poziv proroka Izaije potiče da ne budemo škrti, stisnuti i zatvoreni za druge, već da se otvorimo Božjem Duhu i donosimo plodove obraćenja“, istaknuo je Gerić.

Na kraju je uputio poziv na otvorenost poticajima Božjega Duha koji će biti upućen preko misionara. Pozvao je vjernike da iskoriste ovo milosrdno vrijeme (Kayros) kako bi mogli primiti od Gospodina ono što je potrebno za život.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.