P1790348

Konferencija Međunarodnog saveza za pastoral ministranata (Coetus internationalis ministrantium – CIM) održana je od 6. do 9. ožujka 2023. u Splitu. Redoviti je to godišnji susret povjerenika za pastoral ministranata biskupskih konferencija Europe na kojem se razmjenjuju nova iskustava rada u pastoralu ministranata te dogovaraju zajednički projekti.

Na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se 34 sudionika iz 12 država, a na njemačkom, mađarskom i francuskom jeziku obrađivale su se teme: Sinoda o sinodalnosti, promjene statuta CIM-a i crkveno-pravno reguliranje njegovog statusa unutar sveopće Crkve, izbor novog predsjedništva CIM-a, Međunarodno hodočašće ministranta u Rim 2024. i druge.

Radni dio susreta, koji se odvijao se u centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“, molitvom i prigodnim govorom otvorio je predsjednik CIM-a kardinal Jean Claude Hollerich. Istaknuo je važnost prisustva djece i mladih u Crkvi u čemu veliku zadaću ima upravo pastoral ministranata. Sve okupljene pozdravio je i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić koji je izrazio radost što je upravo Split i Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin ovog susreta te je zaželio da njihov rad i boravak u Hrvatskoj bude plodonosan. Čestitao je i kardinalu Hollerichu na imenovanju u Vijeće kardinalâ.

Uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju domaćin susreta je Obor za pastoral ministranata Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji čiji je tajnik vlč. Josip Ivešić ujedno i član Predsjedništva CIM-a. Naglasio je kako se, sudjelujući na ovakvim susretima i razmjenjujući iskustava stječe širina i novi poticaji u radu, a ministranti se međusobno susreću, uče jedni od drugih te stvaraju nova prijateljstva.

Međunarodna konferencije završila je euharistijskim slavljem kojeg je u bazilici Sv. Obitelji u Solinu predvodio kardinal Hollerich. U suslavlju su bili splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić, vlč. Josip Ivešić i svećenici koji su sudionici konferencije.

Na početku slavlja dobrodošlicu svim sudionicima izrekao je nadbiskup Barišić koji je naglasio da ovakvi susreti pokazuju kako je lijepo biti član Katoličke crkve jer gdje god da dođeš doma si. Govoreći o važnoj ulozi ministranata u liturgiji i životu Crkve kazao je kako smo zapravo svi ministranti jer „što je naš svakodnevni život u obitelji, župnim zajednicama, radnom mjestu i među svojim bližnjima nego služenje Gospodinu“.

P1800258„Mi smo svećenici za vas, da služimo Bogu i vama. To je smisao našeg svećeništva. Mi smo sluge po uzoru na Isusa Krista“, kazao je kardinal Hollerich u svojoj homiliji. Svjestan toga da se svećenici znaju između sebe uspoređivati tko je najpametniji, najpobožniji i najbliži Bogu, ukazao je na opasnost klerikalizma i zamke u koju svećenici znaju upasti - da misle da su bolji i vrjedniji od drugih ljudi. „Duh klerikalizam može biti prisutan i među vjernicima laicima kada misle da su bolji od drugih ljudi iz njihova društva. No, ne smijemo zaboraviti da nas Bog sve jednako ljubi i voli svakoga od nas kao da smo jedine osobe na zemlji“. Istaknuo je da se služenje ne odnosi samo na svećenike već i na sve vjernike jer smo po krštenju svi pozvani služiti jedni drugima. „Ljubav i služenje idu zajedno i jedini su put do sreće i Isusa Krista“, zaključio je kardinal.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.