Hodocasnicki dan 01

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, osmi u ožujku, proslavljen je u srijedu 8. ožujka u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindorija i dvojicu svećenika središnju hodočasničku misu predvodio je vlč. mr. Mato Mićan, sudac i promicatelj pravde Međubiskupijskog suda 1. stupnja u Đakovu.

Svjestan kako među brojnim hodočasnicima, koji dolaze Gospi u to svetište, najviše ima žena majki vlč. Mićan na početku je pročitao dirljivu pjesmu o majci koja na koljenima poniznim srcem s krunicom u ruci vapi Gospi za svoju djecu i obitelj.

„U ovome korizmenom vremenu u pokorničkim danima molitve, odricanja i žrtve kao Crkva krenuli smo posipajući se pepelom, odlučili obratiti se, ići putem pomirenja srcem milostivim prema grešnicima zajedno s Marijom koja nam svjedoči da je Gospodin milosrdan, da je sama ljubav dobrota i milosrđe“, rekao je na početku propovjednik.

Naglasivši kako je Marijin život bio satkan bolima, patnjom, strpljenjem, križem, ali i radošću, jer je njezino srce obasjala neprolazna utjeha i radost zore uskrsnoga jutra vlč. Mićan na kraju je poručio: „Jednom majka, zauvijek majka! Zato danas na Međunarodni dan žena, molimo nju, Gospu Brze Pomoći, za sve naše majke, za sve žene, da se u svakoj boli i patnji ugledaju u Marijin primjer, i da se ne zaustavljaju nad grobom bolesti, tereta starosti, žalosti, nevolja i stradanja, već da im snagu daje zora uskrsne pobjede, radosti i utjehe“.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Ostala misna slavlja predvodili su: jutarnje u 7 i u 9 vlč. Gabrijel Prekratić, župnik Župe Preslavnog Imena Marijina u Svilaju. Popodnevnu misu u 17 sati predvodio je vlč. Matija Žugaj, župnik Župe Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu.

Na zadnjoj misi u 19 sati po prvi su puta organizirano hodočastili vjernici župe Gospe Žalosne iz Čardaka iz Bosne i Hercegovine. Misno slavlje predvodio je njihov župnik vlč. Ivan Dragičević.

Kako njegova povratnička župa broji tek 85 župljana, od kojih je na tu misu hodočastilo njih 26-ro, župnik Dragičević je iskazao svoju radost na tako velik broj vjernika nazočnih na toj misi. Promišljajući u svojoj homiliji o Gospinom majčinstvu on je naglasio kako nas ona u ovim danima korizme uči što je prava vjernost, hrabrost i ljubav.

„Kršćanin ne može bez Marije. Kršćanin mora živjeti s Marijom, mora ljubiti Mariju. Ona je identitet svakoga od nas u služenju, u ljubavi svakoga pojedinca i Crkve. Naš narod voli Mariju i ja vjerujem ukoliko počnemo moliti zagovor naše Majke Gospe Brze Pomoći da će nam ona udijeliti vjernost, hrabrost i ljubav i da ćemo živjeti kao narod kojemu vjera, nije program, nije ideja, nije manifestacija, nego ćemo živjeti kao narod kojemu je vjera srce, pokretač da budemo bolji jedni prema drugima, da cijelo društvo bude bolje. Marija je naša liječnica. Dao Bog da budemo Marijini kao što je ona naša.“, zaključio je vlč. Dragičević.

U prostoru svetišta toga je dana održana i promocija projekta Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije – „Jedna svijeća za svjetlo u obitelji“. Akcija je započela prigodnom molitvom i svečanim paljenjem svijeće u župnom dvorištu, koju je zapalila Vesna Zlatarević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti..

Projekt se već 17 godina provodi na području Slavonskog Broda i okolice, s ciljem promocije rada Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije; senzibilizacije javnosti za probleme s kojima se Savjetovališta susreću u radu s obiteljima, bračnim parovima, mladima i djecom; razvijanje svijesti o kulturi traženja pomoći u bračnim i obiteljskim poteškoćama te poticanja obiteljskih vrijednosti.

Djelatnice brodskog savjetovališta vjernicima su po simboličnim cijenama ponudili ukrasne svijeće, koje su izrađivali zajedno s volonterima. Prihodom od prodanih svijeća pomaže se rad Savjetovališta – sufinanciraju se projekti kojima se osigurava direktna psihološka pomoć ljudima u potrebi. Savjetovališta su otvorena kako bi svojim djelovanjem provodila psihosocijalne programe namijenjene: djeci, mladima, roditeljima, bračnim parovima te svim drugim osobama koji se nađu u životnoj krizi, poteškoći ili problemu. Programi koji se provode u okviru Savjetovališta su: savjetovanje; edukacija; prevencija; promocija i senzibilizacija javnosti; rad volontera i stručnih suradnika; suradnja s drugim institucijama, udrugama i lokalnom zajednicom.

Savjetodavnu i terapijsku pomoć pruža stručni tim visokoobrazovanih stručnjaka u Obiteljskom Centru Đakovačko-osječke nadbiskupije te tako predstavlja jedinstveno mjesto brige za obitelj na području čitave Brodsko-posavske županije.

Tekst i foto: B. Lukačević; Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Tišina Danas je petak, dan kada je Isus izdahnuo. Svaki dan ima neko svoje mjesto u tjednu, a mi imamo osjećaj koji prati određeni dan. Petak...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.