MG 0719

Tradicionalni 22. Kutinski planinarski križni put održan jer u subotu 11. ožujka na području župe Kutina i Kutinska Slatina. Hod na kojem je sudjelovalo stotinu pedeset hodočasnika započeo je kod crkve Majke Božje Snježne u Kutini, a vodio je prema Kutinskoj Slatini te zatim završio u Stupovači. Tamo je misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Andrzejom Woskom, župnim vikarom iz Kutine Rafaelom Mlinarom i župnim vikarom iz sisačke župe sv. Kvirina Kristijanom Pezićem.

U homiliji pohvalivši sve hodočasnike biskup je rekao kako je ovaj njihov hod za križem Gospodnjim jedna vrsta pokorničkog čina. „Oduvijek su kršćani činili pokoru i osobito su, pa i pješice, hodočastili s tom nakanom u Jeruzalem, Rim i u mnoga druga svetišta. Taj način se zadržao i u našem narodu te i sami rado hodočastimo u brojna naša svetišta i time pokazujemo svoju želju da se iskupimo i činimo pokoru za grijehe. Jednako važno, pokazujemo Bogu da zahvaljujemo za njegovu dobrotu i milosrđe. 

Čuli smo ovaj prekrasan tekst iz Lukina evanđelja gdje Isus, onima koji se smatraju da su pravednici i gledaju prijekim okom na one koji se oko njega okupljaju, priča prispodobu o izgubljenom sinu. Farizeji i pismoznanci su mu spočitnuli zašto okuplja tolike grješnike oko sebe, a Isus im je ovom pričom odgovorio kakav je zapravo naš Otac nebeski. Mlađi sin nekog oca uzme ono što mu je pripalo te je to sve nemarno potrošio. Tek kada je vidio da bez oca ne može, on mu se vraća te ga moli da ga primi natrag. Taj otac u prispodobi trči prema svom izgubljenom sinu kao da ga čeka svaki dan. Priredi mu gozbu, obuče mu najljepše haljine i dadne mu prsten na ruku. Kada je to vidio stariji sin ne mogne se tome načuditi i sav je ljut. Nato će mu otac: Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje, tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se! Te riječi govori i Otac nebeski za svakog od nas, jer smo grješni poput tog sina. Papa Franjo kaže da je Crkva, Crkva grješnika. Jest i Crkva svetih, ali to što je Crkva svetih to nije ljudsko već Božje djelo jer je Duh Sveti onaj koji posvećuje Crkvu i vodi nas u svetosti. Mi sami po sebi smo samo ljudi i grješni. Zato se neprestano moramo obraćati i činiti pokoru te iskazivati zahvalnost za Božje oproštenje i njegovo  milosrđe“, poručio je biskup.

Biskup je podsjetio i kako je danas 31. obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića te je podsjetio na njegove riječi: „Ako je Bog na prvom mjestu, sve je na svom mjestu. Ako Bog nije na prvom mjestu, ništa nije na svom mjestu“. „To usvojimo od ovog velikog čovjeka iz naše nedavne prošlosti koji je silno volio svoj narod, a posebno blaženog Alojzija Stepinca. Zalagao se za njega jer je osjećao da mora braniti istinu kad se laži nabacuju na njegovo djelovanje i sveti život. On se borio i za slobodu naše domovine, obilazio je ratišta i nije sebe štedio već se dao za druge“, ustvrdio je biskup podsjetivši kako je jučer u Rimu završen dijecezanski dio postupka za proglašenje blaženim i svetim brata Ivana Bonifacija Pavletića koji je iz ovog kraja. Na kraju pozvao je i na molitvu kako bi ovaj sluga Božji što prije bio uzdignut na čast oltara.

Nakon popričesne molitve sve nazočne pozdravio je župnik Wosko koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te pripremili okrijepu za hodočasnike.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.