2303 Liturgijski citac Korcula nasl 1536x691

Drugi ciklus programa Formacija liturgijskog čitača za Dubrovačku biskupiju održavao se na Korčuli gdje je u subotu 11. ožujka u crkvi sv. Ante nakon zahvalnog euharistijskog slavlja upriličena podjela potvrda onima koji su program uspješno završili. Potvrde je dobilo 39 liturgijskih čitača iz devet župa Korčulanskog i Pelješkog dekanata.

Iz Korčulanskog dekanata formaciju su završili: Ida Gatti, Ivana Farac, Karmela Vitaić, Marcela Denoble, Marina Botica, Mihovil Depolo, Miranda Vilović, Nena Seretinek i Silvana Đilas (župa sv. Marka u Korčuli); Nikolina Skokandić (župa sv. Martina, Žrnovo); Marija Koćina i Marija Tasovac (župa sv. Petra, Čara); Antun Tomašić i Ilona Burazer (župa Očišćenja Marijina, Smokvica); Anžela Dekarin, Ivan Sokol, Kristina Žaknić, Lolita Gavranić, Slavica Bošković, Tihomir Krivić, Tončica Govorko, Zlatko Petković, Željko Dekarin i Željko Miliša (Župa Svih Svetih, Blato) te Anka Radić, Dajana Fio Boljat, Fanita Barčot, Ivan Plantić, Ivana Prižmić, Magdalena Barić, Marija Prižmić, Niljana Borčić i Tatjana Vučetić (župa sv. Josipa, Vela Luka)

Pelješki dekanat završene liturgijske čitače ima u tri župe, a to su: Darija Smolić Ćurković i Ivana Roso (župa Pomoćnice kršćana, Orebić); Marija Veić i Marina Jović (župa sv. Petra i Pavla, Trpanj) te Ivana Rašić i Veselka Cvitanović (župa Velike Gospe, Kuna).

Pozdravljajući okupljene dubrovački biskup mons. Roko Glasnović je spomenuo kako se ovog dana odvijaju programi i za pjevače i za čitače. Pjevači su se okupili na korizmenoj duhovnoj obnovi u Stonu, a ovdje u Korčuli je slavlje završetka programa formacije liturgijskih čitača. I jedni i drugi, uz sve ostale sudionike, imaju važnu ulogu u liturgiji. „Želimo slušati Božju riječ, to je ono što nas čini kršćanima. Tu Radosnu vijest želimo onda i naviještati drugima, onima koji to žele“, kazao je biskup. U propovijedi je tumačio prispodobu o milosrdnom Ocu iz evanđelja po Luki.

Liturgijski čitači su aktivno sudjelovali na misi pokazujući i na taj način ono novo što su naučili i usvojili tijekom formacije.

Dekan Korčulanskog dekanat don Frano Kuraja na kraju je zahvalio sudionicima koji su bili ustrajni u dolaženju i pohađanju programa Formacija liturgijskog čitača te im poželio da ono što su naučili dijele i s drugima te pretoče to u svoj život. Također je zahvalio predavačima i Vijeću za katehizaciju i novu evangelizaciju koje je organiziralo i provodilo ovaj program na čelu s predsjednicom Željanom Lučić.

Drugi ciklus programa Formacija liturgijskog čitača održan je u Pastoralnom centru „Sv. Ante“ i Srednjoj strukovnoj školi u Korčuli kroz četiri termina u ukupnom trajanju od 40 sati tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine.

Program su izvodili profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu: prof. dr. sc. Jadranka Garmaz (Čitanje Biblije u odgoju i katehezi), doc. dr. sc. Domagoj Runje (Čitanje, tumačenje i aktualizacija odabranih biblijskih tekstova), dr. sc. Domagoj Volarević (Sredstva, prostor i geste liturgijskog čitanja), dr. sc. Gina Šparada (Psihološka analiza tekstova i biblijske radionice) te profesorica hrvatskog jezika s Korčule Josipa Favro Kurtović (Nastupi i vježbe čitanja).

Nakon provedena dva ciklusa Formacije liturgijskog čitača u Dubrovniku i Korčuli na području Dubrovačke biskupije sada ima 95 vjernika laika koji su uspješno završili program te nastavljaju prenositi Riječ Božju u obiteljskim i župnim zajednicama.

Tekst i foto: A.T.

Fotografije: Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Papa Franjo: "Otvoreno o svemu - iskreni odgovori na izravna pitanja"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.