Korizmeni susret svećenika Zagorskog arhiđakonata održao se u utorak 14. ožujka 2023. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, a na njemu su predstavljene Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nakon molitve Srednjeg časa sve okupljene pozdravio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a na poseban način zagrebačkog nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu.

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 1

Nadbiskup Kutleša u pozdravu je istaknuo da je cilj svake sinode, pa tako i Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, povratak na Izvor, na "tvorničke postavke". Dodao je kako ova knjiga Izjava i odluka pomaže da se vratimo izvorima i da vidimo što je bitno; ona je "putokaz koji nam kazuje kako treba činiti kada nam stvari možda nisu jasne." Naglasio je kako se trenutno nalazi u fazi slušanja, koja je inače prva faza svake sinode, i unaprijed zahvalio svećenicima na suradnji, na svemu što su dosad činili za Nadbiskupiju i što će činiti u budućnosti.

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 3

Kardinal Bozanić kazao je kako sinoda tek sada započinje: "Sada je pred nama zadatak da započnemo onako kako je to naznačila naša Druga sinoda." Dodao je kako je ovo naš novi početak jer svaki završetak postaje i početak. "Na nama je da crkvenost što više spoznamo i provodimo. U tom vidu je i nastojanje naše Druge sinode da budemo što vjerniji Crkvi u kojoj jesmo, u koju smo pozvani, koja nam je dana."

Knjigu Izjavu i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavili su zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 7

Biskup Ivan Šaško govorio je o crkvenosti iz perspektive Crkve zagrebačke u hrvatskom društvu. Kazao je kako "odnos Crkve i kulture, znanosti, politike, gospodarstva još uvijek gledamo skoro isključivo kroz prizmu dijaloga, kao da se radi o neke dvije strane. U ovoj knjizi se nazire nešto drukčiji pristup, onaj koji ne isključuje dijalog, ali polazi od toga da su te stvarnosti u samoj Crkvi, jer Crkva bez njih ne može."

"Logika crkvenosti je drukčija. Ona je nutarnji razlog i pokretač. Tako ćemo danas imati i znanstvenika i umjetnika, i političara i gospodarstvenika, kao i športaša i medijskih djelatnika katolika, ali oni većinom ne djeluju s polazišta crkvenosti, nego s polazišta svojih struka, zanimanja, položaja u društvu. Zbog toga se istodobno čudimo nečemu čemu se zapravo ne bismo trebali čuditi: da ni nakon više od trideset godina nemamo formirane katolike u politici. Nije problem u njihovoj stručnosti i sposobnostima, nego u crkvenoj neformiranosti", istaknuo je biskup Šaško i dodao: "Da bi se dogodio pomak i promjena mentaliteta važno je stvarati nove prostore formiranja i življenja crkvenosti u tome predivnome, širokom području koje se niti može niti se treba previše definirati. Crkvenost pomaže da se gradi na crkvenim uporištima, na otajstvenosti, da se ne izgubimo u beskriterijskome relativizmu, a istodobno crkvenost nas čuva od ideološkoga zatvaranja i dokidanju dijaloga."

Biskup Mijo Gorski predstavio je knjigu Izjave i odluke Druge sinode ističući kako su odredbe i smjernice ove Sinode pastoralne. Velik naglasak stavljen je na župnu katehezu, istaknuo je biskup, i istaknuo kako je važno organizirati kateheze za sve dobne skupine, kako bi one prerasle u žive krugove župne zajednice. Također, podsjetio je na važnost priprave za sakramente kršćanske inicijacije.

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 9

Biskup Gorski dodao je kako posebnu teškoću kod priprave sakramenata krštenja i svete potvrde predstavlja odabir kumova te je pozvao svećenike da ne odustaju od kanonskih propisa za kumstvo. Istaknuo je i nove zadaće Nadbiskupskog duhovnog stola s ciljem konkretne potpore župnom pastoralu. U tom vidu predviđeno je i osnivanje nadbiskupijskog pastoralnog vijeća.

Na kraju izlaganja biskup Gorski kazao je kako je sada potrebno odluke i zaključke pretvoriti u život, u praksu - dati slovu duh.

Preč. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, predstavio je svećenicima nastanak knjige Izjava i odluke, koje predstavljaju partikularno pravo "za život i djelovanje Zagrebačke nadbiskupije u budućnosti." Preč. Barić podsjetio je na predsinodske rasprave koje su prethodile sinodskim zasjedanjima 2016. - 2018. godine. Nakon sinodskih zasjedanja formirana je Radna skupina koja je priredila tekst završnog dokumenta Izjava i odluka. Na kraju izlaganja preč. Barić poručio je da ovaj dokument bude djelo našega života i "kvasac koji će pridonijeti napretku Zagrebačke nadbiskupije i hrvatskog društva u cjelini."

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 10

Na kraju izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su se svećenici posebno dotaknuli slavlja sakramenta, kumstva i kršćanskih sprovoda.

 web 230314 Zagorski arhiđakonat 11

Svećenicima je po završetku susreta darovana knjiga Izjave i odluke Druge sinode zagrebačke nadbiskupije, kao i Spomen-medalja XXV. obljetnice nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga. Tijekom ožujka na korizmenim susretima okupili su se svećenici svih arhiđakonata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a nakon ovih susreta slijede susreti vjernika laika koji su bili članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, redovnica te bogoslova, na kojima će također biti predstavljene Izjave i odluke.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Didaskalije - tema: Ante Starčević; gost: dr. sc. Tomislav Jonić, povjesničar; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pobožnost prvih devet petaka Srcu Isusovu

Broj devet tradicionalno se veže uz novozavjetni događaj Duhova. Nakon Isusova uzašašća na nebo, Djevica Marija i apostoli kroz devet su dana...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.