naslovna 5

U ponedjeljak, 13. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održao se tradicionalni godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu.

Inicijator ovog skupa bio je rektor Sjemeništa Matija Pavlaković sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u Sjemeništu, pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo u 10.30 sati molitvom Srednjeg časa časoslova naroda Božjega, nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 12 župa, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 9 župnika. Trojica župnika su se ispričala na nemogućnosti dolaska zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza.

Nakon uvodne molitve za duhovna zvanja svetog pape Ivana Pavla II. koju je pripremilo Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio sredinom prošle školske i vjeronaučne godine, 14. ožujka 2022. godine. Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana te ljetnih praznika, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Potom je Rektor progovorio o različitim temama kao što su: nastavak obnove šalatskoga kompleksa nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine; statistika broja sjemeništaraca po nad/biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektiva rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna sveta misa, predvođenje pobožnosti u župi i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom koju sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u Sjemeništu. U svom izlaganju okupljenim župnicima predstavio je i donesene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije vezane uz pitanje Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu nakon čega se otvorila plodna rasprava.

3 22

Okupljenim župnicima potom se obratio i gost susreta karmelićanin o. mr. Krešimir Josip Bahmec OCD, župni vikar u župi Uznesenja BDM i svetištu Majke Božje Remetske, koji je održao poticajni korizmeni nagovor uz molitvu za darove mudrosti i jakosti Duha Svetoga u vremenu koje nam Gospodin daje. Rektor Pavlaković u svojstvu razrednog odgojitelja potom je izvijestio župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, dok je duhovnik Sjemeništa vlč. Luka Premelč upoznao okupljene župnike sjemeništaraca sa aktualnim duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva na nakanu Svetoga Oca, budući da se Crkva 13. ožujka spominje desete obljetnice papinskoga izbora pape Franje na mjesto poglavara Katoličke Crkve. Susret župnika sjemeništaraca sa šalatskim odgojiteljima završen je zajednički radnim ručkom svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici kojem se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

16:30 Kronika tjedna
16:45 Glazba
17:00 Marijina legija - tema: "Možemo li obiteljskim životom promicati kršćanske vrednote u suvremenom društvu?"; gosti: Mira i Drago Martinec, Marijini legionari iz župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima; ur. i vod.: Marijana Oroz
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.