25 godina Radio Marije

Papa Franjo 1

Susrevši se s članovima Družbe svetoga Josipa Papa je istaknuo neka obilježja posvećenoga života, prema riječima njihova utemeljitelja svetoga Leonarda Murialda: ljubav znači vidjeti i govoriti o ljepoti svakoga, praštati od srca, imati mirno lice, ljubaznost, nježnost

Dopustimo da nas Bog voli kako bismo bili vjerodostojni svjedoci njegove ljubavi; dopustimo da njegova ljubav sve više vodi naše osjećaje, misli i djela.

Poticaj da se otvore Božjoj ljubavi, koji je sveti Leonardo Murialdo upućivao svojoj braći iz kongregacije koju je osnovao – Pobožne družbe svetoga Josipa – vrijedi i danas – istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju redovničke obitelji koje slijede stope toga svetca iz Torina.

U dan kada „Murialdovi Josipovci“ slave 150. obljetnicu ustanovljenja, Sveti je Otac podsjetio kako sveti Leonardo nije bio ravnodušan na moralno, kulturno i gospodarsko siromaštvo svojega vremena, te da se u tadašnjem Torinu, koji je bio središte masonerije, posvetio odgoju mladih, a ponajviše radnika, potičući stvarnost koja se tijekom 150 godina obogatila ljudima, djelima, različitim kulturnim iskustvima, i ponajviše – primijetio je papa Franjo – velikom ljubavlju.

Hoditi vođeni Duhom Svetim

Papa se u govoru osvrnuo na ono što im je napisao prošle godine, u prigodi otvaranja njihove jubilarne proslave, odnosno na želju da nastave rasti u umijeću razumijevanja potreba vremena, te da se s njima suoče kreativnošću Duha Svetoga za koju su potrebni razlučivanje i vjernost. Potaknuo ih je, osim toga, da brinu posebno o mladima te ohrabrio da nikada ne prestanu sanjati, slijedeći primjer svetoga Josipa i svetoga Leonarda.

Rimski je biskup dodao tri vidika o kojima valja razmisliti: prvenstvo Božje ljubavi, pozornost prema svijetu koji se mijenja i očinsku nježnost ljubavi. Posebno je istaknuo kako dopustiti da budemo voljeni znači onu poniznost posvećenoga života koja raste u tišini, molitvi, ljubavi i služenju; valja dopustiti da nas vodi ljubav, a ne pravila. Pritom je ispričao anegdotu o generalu Družbe Isusove, patru Ledóchowskom, koji je svu isusovačku duhovnost želio staviti u jednu knjigu, kako bi „sve uredio“, i o benediktinskom opatu koji je, čitajući prvi primjerak, izjavio da je taj dokument ubio Družbu Isusovu.

Kada se sve želi podvrgnuti propisima, Svetoga Duha stavljate u kavez. I mnogo je onih – redovnika, posvećenih osoba, svećenika i biskupa – koji su duha Svetoga zatvorili u kavez. Molim vas, ostavite slobodu, ostavite kreativnost. Valja uvijek hoditi pod vodstvom Duha.

Slijediti primjer svetoga Leonarda Murialda

Govoreći o svetom Leonardu Murialdu, Papa je istaknuo njegovu osjetljivost na potrebe muškaraca i žena tog vremena, sposobnost uočavanja nevolja oko sebe, činjenicu da bio glasnogovornik proročke riječi Crkve u svijetu kojim su vladali gospodarski interesi i moć, dajući glas onima koji su bili najviše marginalizirani, te kako je znao shvatiti vrijednost laika u životu i u apostolatu. Ukratko hrabar i otvoren čovjek, na čije je nasljedovanje potaknuo papa Franjo, i to zajedno, laike, redovnike i redovnice, na zajedničkim putovima molitve, razlučivanja i rada, kako bi bili tvorci pravednosti i zajedništva.

„Bez vjere se ne sviđaš Bogu, bez nježnosti se ne sviđaš bližnjemu“, govorio je sveti Leonardo Murialdo. Za papu Franjo to je jednostavan i snažan program života i apostolata.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Rupert, biskup
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

S. Mirjam Kuštreba - korizmeno razmatranje "Slavimo krv Kristovu" - Vazmeno otajstvo u životu Marije De Mattias

  Vrijeme odmiče, sasvim smo blizu onim najsvetijim danima naše vjere, ulaženja u dublje promišljanje događaja otkupljenja, vazmenog otajstva: muke, smrti i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.