makarska puljić 2Splitsko-makarski nadbiskupi već tradicionalno, pred Uskrs, pohađaju vjernike u Makarskoj. Tako je četvrte korizmene nedjelje, 18. ožujka, učinio i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić koji je u katedrali sv. Marka predvodio svečano euharistijsko slavlje.

U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Marka evanđeliste don Pavao Banić, župni vikar don Jure Lovrinčević i ekonom don Mijo Šurlin, a slavlje je pjesmom obogatio župni zbor.
makarska puljić 4Pozdravivši sve okupljene vjernike mons. Puljić je izrazio radost što se i on pridružio nizu splitsko-makarskih nadbiskupa koji pohode vjernike ove nekadašnje Makarske biskupije koja je 1828. godine združena sa Splitskom biskupijom u novu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.
makarska puljić 3Osvrćući se prigodnoj homiliji na čitanja dana, mons. Puljić je najprije govorio o Davidovu pomazanju za kralja nad Izraelom. Gospodin je, preko Samulea, izabrao najmlađeg Jišajevog sina koji je bio običan pastir, iako su njegova braća bila i stasitija i ljepša, a vjerojatno i učenija. „To nas poziva“, kazao je propovjednik, „da i mi ne gledamo samo na ljudsku vanjštinu nego ono što je svakom čovjeku u srcu te da ne damo na nas zaslijepi blještavilo i ponuda ovoga svijeta već da pratimo puteve Gospodnje“. Potom je skrenuo pažnju na Psalam 23 u kojemu David, pastir, govori o Gospodinu kao pastiru. Psalam je to koji nas poziva otkriti ljepotu svijeta u kojem živimo i Krista s kojim ni u čemu ne oskudijevamo. Korizma je, tvrdi, pravo vrijeme upravo za to. Preispitati postavke svoga života i osjetiti Gospodina u njemu.
makarska puljić 5Na kraju je rastumačio Evanđelje u kojem Isus ozdravlja čovjeka slijepa od rođenja. Istaknuo je kako Isusovi učenici, kao i čitav narod oko njih, smatraju da je uzrok čovjekove sljepoće njegov grijeh ili grijeh njegovih roditelja te da zasigurno i među nama danas postoje mnogi koji Boga gledaju kao onoga tko kažnjava i koji se osvećuje. „I mi smo danas, kao i ovi Židovi u Evanđelju, spremni na dugo i na široko raščlanjivati život nekog pojedinca i njegove obitelji te iz toga donositi svoje sudove. Isus ih pobija i ozdravlja ga. Nemojmo suditi živote drugih i tumačiti tuđe križeve kao njihove vlastite greške. Tako smo daleko od Božje logike“, naglasio je i zaželio da nam ovo korizmeno vrijeme pomogne povući se u dubine svoje duše kako bismo otkrili Boga u sebi i bližnjemu.

Na pohodu i iskrenim željama za najveći kršćanski blagdan - Uskrs, mons. Puljiću je zahvalio župnik don Pavao Banić, ističući kako će njegove riječi u gradu podno Biokova donijeti višestruk plod. Na samom kraju izmoljena je molitva za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije.


Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.