U svojoj katehezi nadbiskup Uzinić podsjetio je okupljene hodočasnike na značenje Kristova križa kao simbola Božje ljubavi kojom ljubi sve ljude te na Onu koja je stajala pod križem, Djevicu Mariju.  „Od nje želimo primiti zagovor i učiti kako slijediti Isusov križ te kakav treba biti naš stav u odnosu na križeve naših braće i sestara.“, rekao je Uzinić. Također, osvrnuo se i na korizmeno pismo pape Franje iz kojega je istaknuo dvije poruke važne za ovo hodočašće: slušati Isusa – u susretu s Njegovom riječi, molitvi te slušajući jedni druge. Druga poruka bila je ustati i ne bojati se. „Važno je biti hrabar u otvorenosti Bogu i njegovim poticajima, ne bojati se postavljati pitanja, ne stavljati stvari ‘ispod tepiha’, nego pokušavati hrabro ići naprijed suočavajući se sa svime. Nemojmo se bojati, Duh Sveti vodi Crkvu!“, poručio je nadbiskup.

Kao glavnu misao, u propovijedi je izdvojio problem samodostatnosti, isključivanja, preziranja i gledanja drugih s visoka. „Onih koji su ‘naši’, ali nisu po našim mjerama. Onih koji su ‘njihovi’ i zato nisu i ne mogu biti naši. No, nije li poslanje Crkve krenuti ususret svima? Nije li Bog u Isusu Kristu postao čovjekom zbog svakog čovjeka? Bog je u Isusu Kristu naš brat koji je došao da bi svakoga spasio. Želi li Crkva nastaviti Njegovo poslanje mora tražiti načine, ne na koje će se diviti samoj sebi i svojoj veličini i moći, nego načine na koje će se prignuti k nogama svoje braće i sestara da bismo ih poslužili i ljubili. Tko je ta Crkva? Ta Crkva smo ti i ja i svatko drugi tko to želi biti.“, istaknuo je Uzinić.

Na kraju misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je rektor katedrale Mario Tomljanović koji je pozvao okupljene vjernike da u zajedništvu sa svećenicima, predvođenim nadbiskupom Uzinićem, učine ophod oko Čudotvornog raspela kao hod strpljivosti i poniznosti.


Izvor: Riječka nadbiskupija