rI krizni put

Molitva i pjesma bile su snažnije od kiše koja je veliki dio puta pratila dvjestotinjak hodočasnika na 19. Riječkom planinarskom križnom putu održanom u subotu 25. ožujka na svetkovinu Blagovijesti, a u organizaciji Akademskog katoličkog društva „Jeronim“ i Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije. Nakon uvodne molitve u katedrali sv. Vida koju je predvodio vikar za pastoral Mario Gerić, hodočasnici svih generacija, pod kišobranima i u kabanicama, krenuli su koračati stazom kojom su hodale brojne generacije starih Riječana časteći spomen na čudo krvarenja Raspetoga Krista u današnjoj katedrali Svetoga Vida i u znak spomena sagradili kapelice na riječkoj Kalvariji. Preko ove drevne riječke ulice popeli su se na Kozalu, zatim preko Sv. Katarine i Veloga vrha spustili do crkve Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u kojoj je slavljena misa koju je predvodio vikar za pastoral u zajedništvu sa svećenicima Sanjinom Francetićem, Markom Gregićem, Danijelom Dragičevićem te Frankom Gržičićem koji je ispovijedao tijekom križnoga puta.

Kod kapele Sv. Katarine hodočasnike su na pola puta dočekali župnik Luka Pranjić sa župljanima Župe sv. Luke i pokislim, ali radosnim vjernicima s ljubavlju pripremili i pružili okrijepu. Bili su to i trenuci kada je kiša prestala padati i nagovor prije nastavka hodočašća dao je đakon Antonio Vučković. Između ostaloga potaknuo je sve da se prepuste Božjoj volji po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju. Božja volja nije nešto što smo mi za sebe osmislili, nego je ona nadnaravna stvarnost, ono što se dogodilo i Mariji – Božja objava – svjetlo Božje za naš život. To je ono za što nas je On otpočetka stvorio. To je plan kojega je otpočetka imao s nama. Zato, trebamo ostaviti naše želje i planove i slijediti Božju volju kao što je i ovaj križni put isto jedan poticaj kojega nam je Bog dao i na kojega smo se odazvali, rekao je između ostaloga Vučković.

Tijekom križnoga puta u čitanju i nošenju križa izmjenjivali su se predstavnici molitvenih zajednica i udruga, bogoslovi, novaci i časne sestre. Tekst križnog puta pisao je član AKD-a “Jeronim” Stjepan Milković, a misao vodilja bili su rubni članovi društva (stradalnici potresa, ovisnici, samohrani roditelji, izbjeglice …). Jednu od postaja čitale su ukrajinske izbjeglice o kojima skrbi Caritas Riječke nadbiskupije. S novim i snažnim kišnim kapima hodočasnici su se s Velog vrha spustili do posljednje postaje ispred župne crkve BDM Karmelske na Donjoj Drenovi, nakon čega je slavljena misa.

U propovijedi nadahnutoj svetkovinom Blagovijesti i održanim križnim putem u kojemu je bilo i napora, vikar za pastoral Mario Gerić je kazao da uspinjati se na brdo u smislu temeljnih duhovnih dinamika karmelske duhovnosti znači uspinjanje na vrhunce na koje nas Gospodin poziva. Biti blizu s Gospodinom i biti u Božjoj prisutnosti znači biti spašen, imati spasenja na koje nas Gospodin poziva i taj poziv nam je upisan krštenjem. Na to nas poziva i svetkovina Naviještenja Gospodinova koju danas slavimo, kao i pobožnost križnoga puta, rekao je Gerić i zahvalio AKD-u „Jeronim“ na inicijativi. Komentirajući sam događaj Naviještenja Gospodinova, istaknuo je da isti poručuje da Bogu ništa nije nemoguće, da Riječ začinje nešto novo u životu koji strepi vječnome zajedništvu s Gospodinom. To je povijest spasenja koja se ima dogoditi s nama. I mi smo poput BDM koja se susreće s tom Riječju, raspravljamo s Bogom, ali On nas poziva da imamo povjerenja u Njega jer nam želi dati novi život da možemo biti svjedoci čudesnih djela koje Bog može stvoriti u životima mnogih, rekao je Gerić. Na kraju je prenio pozdrave riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je zbog obveza morao propustiti sudjelovanje na ovogodišnjem Riječkog planinarskom križnom putu.

Riječi zahvale svima koji su omogućili održavanje ovogodišnje manifestacije, kao i onima koji su sudjelovali, uputila je predsjednica AKD-a „Jeronim“ Maja Šimičić Roksandić. Zahvalila je za zajedništvo u vremenskim uvjetima koji nisu bili najidealniji, ali su bili milosni. Kao zanimljivost izdvojila je da najmlađa hodočasnica na ovogodišnjem križnom putu ima 2 godine, a najstariji hodočasnik 88 godina. To dokazuje da je ova javna manifestacija vjere za svakoga, rekla je Šimičić Roksandić. Najavila je da će u Velikom tjednu na Facebook stranicama Riječke nadbiskupije i AKD-a „Jeronim“, kao i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije biti objavljen video s tekstom križnoga puta, a s obzirom na brojne upite koji su pristigli prije početka mise za samim tekstom, poručila je da se za isti zainteresirani mogu javiti putem Facebook stranice AKD-a. Liturgijsko slavlje pjesmom su animirali mladi benda Mateus iz Župe sv. Mateja ap. s Viškova, a nakon mise, zahvaljujući dobroti župljana Župe BDM Karmelske i župnika Michelea Cittadina, hodočasnicima je pružena okrijepa.

Izvor: Riječka nadbiskupija

18 3

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:15 Glazba po izboru slušatelja
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.