HMI 01 naslovna

Na poziv župnika i gvardijana fra Zdravka Tube, dan Hrvatskoga mariološkog instituta (HMI) Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je u subotu, 25. ožujka u marijanskom svetištu Molve. Gvardijan Tuba dočekao je članove HMI-a, predstavio je zavjetnu kapelicu Majke Božje Molvarske kao i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije te je govorio o pastoralnom djelovanju i novim projektima u samome svetištu.

Euharistijsko slavlje u molvarskoj crvki predslavio je mons. dr. sc. Vlado Košić, sisački biskup i zamjenik predstojnika HMI-a, a koncelebrirali su gvardijan Tuba, predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, članovi HMI-a doc. dr. sc. Daniel Patafta i dr. sc. Josip Šimić.

Tumačeći poruku svetkovine Navještenja Gospodinova i prigodna biblijska čitanja, biskup Košić je kazao kako je po Mariji došlo utjelovljenje Sina Božjega na ovaj svijet. Prorok Izaija naviješta znak da će djevica začeti i roditi Sina i da će mu nadjenuti ime Emanuel – S nama Bog. Po Mariji je začet i rođen Spasitelj i po njoj se dogodilo ono što je na ljudski način nezamislivo. Poslanica Hebrejima pak tumači kako je Sin Božji došao na svijet vršiti volju Očevu. Došao je da se žrtvuje za nas, da prinese Bogu pravednu žrtvu i tako uspostavi novi savez s Bogom.

Sisački biskup se zatim osvrnuo na anđelove riječi navještaja iz Lukina evanđelja, istaknuvši kako su one u Mariji trebale pobuditi radost, a ona je pak zbunjena te mu postavlja pitanja. Također, „možemo reći da je Marija Bogu svoj pristanak, svoje ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’ ipak provjerila, tako što je išla u gorje vidjeti što se to s Elizabetom dogodilo i kako je ona to što je ljudima nemoguće doživjela po Bogu moguće. I tada je spjevala prekrasnu svoju pjesmu Veliča, gdje je shvatila kako je ono što se njoj događa doista Božje čudesno djelo,“ kazao je biskup.

„Radujmo se i mi, kao što je anđeo rekao Mariji da se raduje; pa kad nešto ne razumijemo što nam Gospodin šalje kao pitanja, kao neke probleme, kao neke izazove našega života, pouzdajmo se u Gospodina, i iskusiti ćemo i mi njegovu milost i biti ispunjeni Božjom prisutnošću kao Marija te možemo izvršiti svoje poslanje u ovome svijetu. Neka nas i naš HMI zagovara i Majka Božja Molvarska, da možemo činiti ono što Isus od nas očekuje, da budemo pomagači spasenja i da činimo djela koja trebaju preobraziti ovaj svijet i donijeti svima nama zoru uskrsnuća“, zaključio je biskup svoju homiliju.

Na kraju je gvardijan Tuba uručio prigodne darove biskupu Košiću i predstojniku Karliću. A predstojnik Karlić zahvalio je biskupu Košiću na odazivu i gvardijanu Tubi na gostoprimstvu.

U poslijepodnevnim satima članovi HMI-a posjetili su svetište Predragocjenjenje Krvi Kristove u Ludbregu, gdje ih je dočekao župnik Kristijan Stojko te im predstavio župnu crkvu Presvetoga Trojstva, predaju događaja čuda svete Krvi kao i kapelu Čudotvorne krvi u dvorcu Batthyany. (VK)

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.