st nadb 20230327

Nadbiskupsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ u Splitu svečano su 25. ožujka 2023. proslavili svetkovinu Blagovijesti – Dan sjemeništa i Dan škole. Svetu je misu u velikoj sjemenišnoj kapeli predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, uz koncelebraciju s biskupom šibenskim Tomislavom Rogićem i ostalim svećenicima.

Prije misnoga slavalja don Josip Dukić, ravnatelj gimnazije, pozdravljajući sve nazočne, prisjetio se i svih bivših, živućih i pokojnih, ravnatelja, odgojitelja, profesora, djelatnika, kao i svih dragih prijatelja Sjemeništa i Gimnazije, „čija nas prisutnost sada vraća u ljepotu onog zajedništva proživljenog s njima koje se uvijek aktualizira svakim slavljem Blagovijesti.“ Govoreći o smislu slavlja blagdana Blagovijesti, ravnatelj Dukić istaknuo je da to prvotno blagdan i događaj radosti i ljubavi kojom je Bog po Marijinu prihvaćanju obradovao i osmislio naš život i rad ovdje na zemlji te udario temelj naše vječne radosti uza sve neizvjesnosti životnih neprilika.“

U svojoj je homiliji nadbiskup Barišić, polazeći od misnih čitanja, progovorio o važnosti Božjeg dijaloga s čovjekom. Bog uvijek zaodijeva dijalog. On traži čovjeka: ne želi da se povijest spasenja ostvaruje bez čovjeka. Ono što je za nas, ne želi da se ostvaruje bez nas. Konkretno – traži Majku Mariju. On ne diktira, ne želi nešto nametnuti; on uvijek uvažava, želi čuti naš razgovor. Marija je iznenađena. Bog je Bog iznenađenja. Iznenađuje onoga tko je uključen u taj događaj i iznenađuje nas u našoj sredini. Marija pita, razgovara, razmišlja i ne razumije sve. No za razliku od kralja Ahaza iz prvoga čitanja (usp. Iz 7, 10-14) koji ne želi prihvatiti dijalog, već ostaje sam sebi dostatan, Marija, svjesna svoje malenosti, s pouzdanjem prihvaća Božji plan i puna povjerenja kaže: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1, 38).

U svjetlu Božjeg dijaloga s Marijom i Marijina odgovora Bogu, nadbiskup Barišić sagledao je život svakoga čovjeka. Naš je život obilježen dijalogom. Bog želi sinodalni hod sa svakim od nas. Kao i s Marijom, i s nama Gospodin ima plan. Zapodijeva svoj dijalog, a on se može očitovati kroz dobru knjigu, kroz susrete, u prijateljstvu, kroz uspjeh i neuspjeh, kroz radost i žalost, kroz životno iskustvo. Pitanje je smo koliko ga primjećujemo.

Istom snagom Duha Božjega po kojem se Bog utjelovio u Mariji, Bog se želi i u nama utjelovljavati, želi da ga uprisutnjujemo u svojoj svakodnevnici. Kako? „Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.“ (Iv 14,23). Nadbiskup Marin priznao je da to nije uvijek lako. Puno je izazova, poteškoća i neugodnih trenutaka. Naš odnos s Bogom nije uvijek poezija, on je i drama. I Marija je živjela je tu dramu: rođenje djeteta u jaslama u špilji, bijeg u Egipat, siromaštvo u Nazaretu, mač boli pod križem, ali nikada nije izgubila smisao. Znala da uvijek Gospodin nalazi jedan izlaz. Tako je i u našem životu. Toliko nam se puta čini da su situaciji nemoguće i bezizlazne, no Bog uvijek pronalazi izlaz. Uvijek.

Marijin „da“ Bogu nadbiskup Barišić vidio je prisutnog tijekom povijesti. On odjekuje u prvim stoljećima kršćanstva, u Dujmovu „da“; u „da“ Stjepana Cosmija, utemeljitelja Nadbiskupijske klasične gimnazije, majke svih splitskih gimnazija; u „da“ koje su izgovorile generacije mladića i djevojaka, odgojitelja i profesora Sjemenište i Gimnazije.

Na kraju svoje homilije nadbiskup Marin, obraćajući se mladima, ohrabrio ih je da u svojem dijalogu s Gospodinom izgovore i svoj osobni „da“ – ne samo riječima, već cjelovitošću – svojim razumom, voljom, srcem , osjećajima. Upravo je takav bio Marijin odgovor – cjelovit. Bog i od nas želi takav odgovor: po nadahnuću Majke Marije, snagom Duha Božjega, osnažen Isusovim „da“ (usp. Heb 10, 4-10), on želi naš osobni „da“. U tom „da“ nalazi se naš original, naše ostvarenje, naša zemaljska egzistencija, naša radost i zadovoljstvo življenja.

Svoju je homiliju nadbiskup Barišić završio molitvom Blaženoj Djevici Mariji: Majko Marijo, koja si znala odgovoriti, pomozi svojoj duhovnoj djeci da i mi odgovorimo Gospodinu u dijalogu svoj „da“.

Na kraju svetog misnog slavlja, koje je pjevanjem animirao školski mješoviti zbor, ravnatelj sjemeništa don Vedran Torić zahvalio je svima na nazočnosti. Čestitajući svetkovinu Navještenja Gospodinova, poželio je svima, u duhu pjesme „Marija“ A. B. Šimića, da iz dana u dan poput Marije „otkrivamo svoj poziv službenice“: služiti Bogu služeći svakom čovjeku.

Poslije svete mise uslijedila je u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa svečana akademija u kojoj su učenice i učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ na zanimljiv i originalan način predstavili svoje uspjehe te mnogobrojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u tekućoj školskoj godini. Jedan od tih aktivnosti je dramsko-scenska igra „Vrh sante leda“ u izvedbi gimnazijske dramske družine, za koju su mladi enkageovci predloženi za državnu razinu smotre Literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo).

Poslije zajedničkog ručka na sjemenišnom vanjskom igralištu pred punim gledalištem održana je nogometna utakmica između momčadi Nadbiskupijske klasične gimnazije i momčadi splitskih bogoslova. Nakon prošlogodišnjeg poraza ove su godinu pobjedu zasluženo odnijeli bogoslovi nadjačavši gimnazijalce 6:3. Utakmica je odigrana u pozitivnom ozračju kojem su pridonijeli vatreni navijači s tribina.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

img 20230326 wa0015

Radio Marija

06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa za pokojne članove Obitelji Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.