simpozij žo 1 2
Udruga “Hrvatski pokret za život i obitelj”, na 33. godišnjicu osnutka udruge, u subotu, 25. ožujka 2023. u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u 18 sati, održala je godišnji “Simpozij za život”.

Cilj Simpozija je bio okupiti istaknute pojedince i udruge koje se zalažu za zaštitu prava nerođene djece, očuvanje obitelji i tradicionalnih vrijednosti te ujedinjavanje pro-life vjernika svih denominacija. Na Simpoziju je udruga dodijelila i godišnje Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” zaslužnim pojedincima iz redova laika i svećenstva te, prvi put, i jednoj udruzi.

simpozij žo 10


Dodjela Priznanja “Dr. Ružica Ćavar”

Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” dodjeljuje se za poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštite života od začeća do prirodne smrti, na područje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Priznanje je prvi put dodijeljeno 2022. godine, nakon smrti dr. Ružice Ćavar, osnivačice i počasne doživotne predsjednice udruge, s namjerom očuvanja sjećanja na njezin nesebičan rad te odavanja priznanja za rad drugim pojedincima koji se zalažu za iste vrijednosti.

Ove godine udruga je dodijelila četiri priznanja, od toga čak tri za djelovanje na području Bosne i Hercegovine:

dr. med. Nikolini Penava iz Ljubuškog, specijalistici za ginekologiju i opstetriciju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koja svojim snažnim životnim svjedočanstvom potiče mlade generacije na donošenje odluka u skladu s naukom Katoličke Crkve;
g. Mariju Živkoviću iz Zagreba, osnivaču i voditelju “Obiteljskog centra” i jednom od začetnika “pro-life” pokreta u Hrvatskoj;
dr. sc. fra Mariu Knezoviću iz Posušja, hercegovačkom franjevcu koji uz svećeničku službu, svojim nadahnutim i slušanim emisijama na radiju Mir Međugorje, suradnjom s Laudato TV i britkim kolumnama zauzeto promiče katolički nauk, te obiteljske i pro-life vrijednosti;
udruzi “Mlado sunce”, katoličkoj karizmatskoj molitvenoj zajednici iz Širokog Brijega koja nastoji osvijestiti katolike laike da je svatko dužan u svom životu i u svom vremenu davati svjedočanstvo o živom Bogu i spasenju kao novom životu koji proizlazi iz osobnog i zajedničkog susreta sa živim Gospodinom.
Dr. Markić: Ako su se oni mogli zalagati za život u vrijeme komunizma, koliko više se mi danas trebamo zalagati u demokratskom društvu
simpozij žo 9

Budući da g. Marijo Živković zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti osobno primiti priznanje, u njegovo je ime to učinila njegova kći dr. sc. Željka Markić koja se u svom obraćanju prisutnima prisjetila samih početaka djelovanja pro-life pokreta u Hrvatskoj. Osobit dojam je na prisutne ostavila izjava da ako su se njezin otac, g. Marije Živković, i pok. dr. Ružica Ćavar mogli zalagati za nerođene u vrijeme totalitarnog režima, tj. za vrijeme komunizma, koliko više se mi danas trebamo zalagati za zaštitu života u demokratskom društvu.

Fra Mario Knezović zbog drugih obaveza također nije mogao osobno doći i primiti priznanje no prisutnima se obratio kratkom videosnimkom kojom je poslao snažnu poruku o tome da je jasno kao dan da je nerođeno dijete ljudsko biće, tj. čovjek te da svi oni koji se zalažu za pobačaj zapravo objavljuju rat protiv samog Boga koji je stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku.
simpozij žo 11

Panel: Pokušava li se obitelj razoriti?

U drugom dijelu Simpozija slijedio je zanimljiv panel koji je moderirala voditeljica Ivka Malkoč Bastašić dok su u raspravi sudjelovali Martina Lukić, predsjednica “Hrvatskog pokreta za život i obitelj”, dr. med. Nikolina Penava, Marko Topić, predstavnik zajednice “Mlado Sunce” te poseban gost Simpozija, Matija Štahan, novinar i publicist koji svoja kritička promišljanja o društveno-političkim zbivanjima objavljuje na portalu Bitno.net. a javnosti je poznat i kao jedan od komentatora emisije HRT-a “Peti dan” u kojoj jasno staje u obranu prava na život od začeća do prirodne smrti te zagovara katoličke stavove.

Sudionici panela govorili su o tome što ih motivira za njihovo “pro-life” djelovanje; razini zaštite nerođene djece danas u Republici Hrvatskoj te BiH; je li moguće da dođe do zabrane ili strože regulacije pobačaja kao što se to događa danas u SAD-u te trebamo li biti zabrinuti zbog zahtjeva lijevih stranaka i nekih pojedinaca da pravo na pobačaj uđe u Ustav Republike Hrvatske.

Raspravljali su o tome ima li obitelj kao osnovna jedinica društva položaj i prava kakve zaslužuje ili se ona pokušava razoriti, potisnuti na marginu društva te prikazati zastarjelom ili čak nepoželjnom; zašto mladi danas sve kasnije i sve teže stupaju u brak te odgađaju rađanje djece te kakvu ulogu u tome imaju mediji. Na kraju su se osvrnuli na pitanje demografije te mjere koje bi mogle promijeniti sadašnje negativne demografske trendove u Republici Hrvatskoj i BiH.


Izvor: Udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj"

Foto: Jerko Malinar, cross-press.net

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Nadom nošeni - tema: Mali ekrani, veliki problemi?; gošća: prof. Gordana Buljan Flander; ur. i vod.: Iva Tadić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.