27 03 sumanovci pocetak hodocasnicke godine5 2

Na petu korizmenu nedjelju, 26. ožujka 2023. euharistijskim slavljem u 6 sati započela je hodočasnička godina na Svetištu skrovite Gospe Šumanovačke na Šumanovcima kraj Gunje.

Na početku euharistijskog slavlja upravitelj Svetišta i župnik župe svetog Jakova u Gunji te upravitelj filijale sv. Jurja u Đurićima, vlč. Ivan Živić, pozdravio je prisutne vjernike izrazivši radost što su se i ove godine okupili u velikom broju. Naglasio je da je ovo godina velikog jubileja – 650. godina Svetišta Šumanovci. Objasnio je da u povijesnim izvorima stoji da su vjernici poslije drugog svjetskog rata uvijek dolazili na Šumanovce na Gluhu nedjelju. Od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća uvedena je rana misa na koju uvijek dođe veliki broj vjernika bez obzira na hladnoću i vremenske prilike.

27 03 sumanovci pocetak hodocasnicke godine5 5

Vlč. Živić pozdravio je i predvoditelja euharistijskog slavlja, vlč. Ivana Jurića, župnika Župe Uzvišenja svetog Križa u Osijeku i sina Cvelferije rodom iz Đurića, koji je darovao kip Skrovite Gospe Šumanovačke za kapelicu u šumi.

Vlč. Jurić u uvodu je rekao: „Moje je svećeničko zvanje niklo ovdje na Šumanovcima prije trideset i tri godine. Ovdje sam dobio polog vjere od mojih predaka. Danas stariji ostavljaju mladima velike kuće i ušteđeni novac, ali im ne ostavljaju polog vjere. Zašto je tako?“ U svojoj homiliji objasnio je što znači steći vječni život: „Imamo dvije utrobe. Prva utroba je utroba majke u kojoj smo bili devet mjeseci. Tamo smo se osjećali sigurno i bezbrižno. Kada smo izašli iz utrobe majke postali smo svjesni tko nam je otac tko nam je majka, tko su naša braća, sestre i rođaci. Nismo znali tko nam je Stvoritelj. Druga utroba nam je zemlja na koju smo rođenjem došli. Pitamo se: Odakle čovjek? Danas nam znanost daje odgovore na mnoga pitanja o zemlji i životu na njoj, ali nam ne daje odgovor na pitanje što se događa posije smrti. Čovjek se pita: Gdje je taj Stvoritelj?“ „Mi kršćani znamo tko je Stvoritelj, odakle smo došli i kamo idemo. Mi iz utrobe zemlje moramo izaći i doći svome Stvoritelju. Tvojim se mrtvima Gospodine život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.“

U nastavku, vlč. Jurić osvrnuo se na evanđelje 5. korizmene nedjelje o uskrišenju Lazara te rekao: „Ovo evanđelje duboko potreslo kada sam bio osmi razred, budilo je u meni čežnju za Bogom, želju da naviještam vječni život. Isus nam postavlja pitanje: Vjeruješ li da je Bog svemoguć i da sve oživljava? Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelov u. I znat ćete da sam ja Jahve kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, moj narode! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite, i dovest ću vas u vašu zemlju, i znat ćete da ja, Jahve, govorim i činim’ – riječ je Jahve Gospoda. Što meni Šumanovci govore? Da nas Gospa želi izvesti iz grobova materijalizma i nevjere i dovesti nas Bogu. Uz Njega se ničeg ne moramo bojati: Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer ti si mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.“

27 03 sumanovci pocetak hodocasnicke godine5 3

Na kraju homilije, vlč. Jurić je poručio: „Isus oživljava Lazara. Lazar neće dugo živjeti, morat će otići iz utrobe života. Vjerujemo li mi u uskrsnuće tijela? Ako mladima ne budemo dali polog vjere nećemo im dati put u vječni život. Kakav će biti susret s našim precima kada se budemo ponovno sreli? Čovjek je besmrtan po duši, tijelo je smrtno. Sve je prolazno samo vrijedi besmrtnost koja je započela krštenjem. Zato trebamo otvoriti svoje grobove nevjere i otvoriti se Bogu. Nastojmo ovdje, već sada živjeti kao braća i sestre u ljubavi i praštanju, jer ćemo se možda, već iduće godine, sresti u vječnosti.“

Na završetku misnog slavlja u svečanoj procesiji uz pjevanje marijanskih pjesama kip Skrovite Gospe Šumanovačke odnesen je u kapelicu u šumi. Pred kapelicom ga je blagoslovio vlč. Jurić te zajedno s upraviteljem Svetišta vlč. Ivanom Živićem postavio u kapelicu. Vlč. Jurić je rekao mu je bila želja pokloniti kip Gospe Šumanovačke kao znak zahvale za dar svoga svećeničkog poziva, a i bunar pokraj kapelice dar je redovnika Leona podrijetlom iz Đurića.

Na samom kraju, vlč. Živić pozvao je okupljene vjernike na središnju proslavu velikog jubileja svetišta Šumanovci u subotu 17. lipnja 2023, godine na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina.

27 03 sumanovci pocetak hodocasnicke godine5 1

Tekst i foto: Matilda Šokčević

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

09:00 Nadom nošeni - tema: Autizam - što (ne) znamo?; gost: izv. prof. dr. sc. Sanja Šimleša; ur. i vod.: Iva Tadić
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.