3

Poštovani i dragi slušatelji Radio Marije!

Cvjetna je nedjelja koja nas uvodi u Veliki tjedan, u kojem Gospodin Isus ide prema vrhuncu svog zemaljskog hoda, a službeni naziv je Nedjelja palmi ili Cvjetnica. Navještaj je to muke, kada Isus svečano ulazi u Jeruzalem, okupan svjetinom i s palmama u ruci.

A kada Isus vidi svjetinu, naredi učenicima da dovedu magaricu i magare i stave na njih haljine, pa Isus uzjaha na njih. A silan svijet prostrije svoje haljine po putu, dok su drugi rezali grane sa stabala i prostirali ih po putu. Mnoštvo koje je išlo pred Isusom i oni iza njega, glasno klicaše: „Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!“ A kad Isus uđe u Jeruzalem, uskomešao se sav grad pitajući: „Tko je ovaj?“ A mnoštvo odgovaraše: „To je Prorok, Isus iz Nazareta galilejskoga.“

Zašto Isus ulazi u Jeruzalem? S kojom namjerom?

Vjerujemo, a tako nam i Pisma svjedoče. Isus ulazi u Jeruzalem da bi ispunio Pisma i bio obješen na drvu križa, prijestolju s koga će zauvijek vladati, privlačeći sebi čovječanstvo svih vremena i pružajući svima dar otkupljenja.

A kada se zajedno s dvanestoricom uputio prema Jeruzalemu, putem mu se pridruživalo mnoštvo hodočasnika. Što ova gesta nama govori? Meni i tebi?

Je li ovo i naša prilika da se i mi u duhu sjetimo cvjetnice, svjetine, majke i ljubljenog učenika i krenemo zajedno za Isusom. Ovo je i naša prilika razmatrati u tišini srca, dok otvaramo vrata svoga života, „Onomu koji dolazi u ime Gospodnje“, kako bi njegova slava nadvladala u nama svaki strah i tjeskobu i obradovala nas snagom njegova spasenja i ljepotom njegove blizine.

Pomno promatrajmo svjetinu, koja ide za Isusom i glasno viče: hossana, hossana. A malo iza toga, ista svjetina, još jače uzvikuje: raspni ga, raspni!

Što se ovo događa? Izmjenjuje se dobro i zlo u osobi koja u istom trenutku, mijenja svoje mišljenje i dok na samom susretu s Kristom, uzvikuje: hosana, hosana, nakon par koraka i trenutaka u sav glas viče: raspni ga raspni!

Što se to događa u čovjeku? Kako je žalosno promatrati iste osobe sa dva lica. Licemjeri. Pitam li se, a što meni poručuje ova situacija? Pronalazim li sebe u ovoj svjetini, koja u isto vrijeme hvali Isusa, a potom ga i osuđuje?

Unatoč svemu, unatoč i našim slabostima, grijesima, Isus nam poručuje: „Usudite se slijediti me i biti pozitivni, stati pod križ uz Majku i ljubljenog učenika, promatrati iznemoglo i umorno tijelo, krunu od trnja ispod koje kapljice Krvi padaju na krvavo moje lice.“ Da, to je Isusov put od posljednjeg, svečanog ulaska u Jeruzalem, pa izvještaji o Pashi i posljednjoj večeri s učenicima, a onda uhićenje u Maslinskom vrtu, pa ispitivanje pred velikim svećenikom i vijećem, pred Pilatom i svjetinom, i na koncu križni put i smrt na Golgoti, koju ću potanko i opisati, kako piše u Ps. 22,18 koji kaže„Razdijeliše među sobom haljine i za odjeću baciše kocku.“ Skinuše mu odjeću i podijeliše je rimskim stražarima. A tek raspeće?  Zastrašujuće. Bila je to, spora i bolna smrt. Prikovan na križ, a imao je nemoguć anatomski položaj za održavanje tijela. Koljena su bila savijena pod kutom od, oko 45 stupnjeva. Bio je prisiljen nositi svoju težinu na bedrenim mišićima, a to je anatomski položaj koji nije moguće zadržati dulje od nekoliko minuta, bez teškog grča u mišićima bedara i potkoljenica, tako da je svu težinu nosio na nogama, sa čavlima zabijenim kroz njih, snaga mišića Isusovih nogu je sve više i više slabila. Težina tijela se morala prebaciti na Njegova zapešća, ruku i ramena. U roku od nekoliko minuta od stavljanja na križ, Isusova ramena su bila iščašena. Nekoliko minuta kasnije Isusovi laktovi i zglobovi su isto bili iščašeni, a rezultat iščašenja gornjih ekstremiteta je da su mu ruke bile duže nego što je normalno.

Što reći na sve ovo? Ostajem nijema, a svjetina je sve rekla, vičući: „Raspni ga, raspni, zaslužio je smrt!“

Oče, hvala Ti što si poslao svoga sina među nas, smrtnike. Molimo te, učini nas oruđem svoga mira i vodi nas u službi pomirenja. Neka naša srca podsjete one koji tek trebaju priznati Isusovu žrtvu na križu, na svoje grijehe. Neka u Tebi nađu mir i učini da se tebi radujemo, kao jedinom pravom Otkupitelju. Amen. Blagoslovljena Krv Kristova!

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.