IMG 20230405 110006125 HDR scaled

U katoličkom Dječjem vrtiću svete Marije Magdalene u Selima djeca i djelatnici pripremali su se vrlo aktivno za svetkovinu Uskrsa mnogovrsnim vjerskim i drugim raznolikim aktivnostima. Na početku korizme djeca su oblikovala simbole koji prate korizmeno vrijeme, a koji su bili istaknuti tijekom korizme na vidnom mjestu u vjerskom kutiću. Uz Bibliju izložili smo križ, trnovu krunu, pepeo, svijeću, vjerske slikovnice i druge vjerske poticaje i sadržaje.

Aktivnostima i vjerskim sadržajima koji u djeci bude osjećaj radosti i mira u susretu s Isusom kao svemoćnim kraljem poticali smo ih na suradnju, dijeljenje, pomaganje i ljubav. Kroz svakodnevne situacije zajedno smo razmišljali i razgovarali o svojim postupcima, osjećajima, reakcijama, željama i nakanama. Djeca su se trudila biti jedni prema drugima bolji, osjetljiviji za osjećaje i potrebe bližnjega pokraj sebe međusobno si pomažući i lijepo surađujući.

U Velikom tjednu, od Cvjetnice do Uskrsa, intenzivnije su se pripremali za samo slavlje Uskrsa, najveće svetkovine naše vjere. Svako je dijete svoju kreativnost izražavalo na sebi svojstven način. Uskrs je povezan s buđenjem prirode koju promatraju tijekom šetnji, susreću i upoznaju prve vjesnike proljeća i dive se ljepoti cvijeća koje se budi i cvijeta, hvataju i istražuju kukce, uočavaju promjene u prirodi.

Svoja iskustva djeca su vrlo kreativno prerađivala kroz likovno izražavanje. Izrađivali su uskrsne čestitke, košarica za pisanice, crtali su uskrsne simbole, bojali i ukrašavali pisanice različitim materijalima i tehnikama. Mnoštvo lijepih dječjih radova tako je ukrasilo prostore vrtića.

Isto tako djeca su svoju radost izražavala kroz glazbeni izraz, slušajući i pjevajući vesele proljetne pjesmice, brojalice i pjesme o Isusu. Isto tako su plesali i veselili se igrajući igre s pjevanjem.

Osim likovnih i glazbenih aktivnosti, djeci su ponuđeni dramski i scenski tekstovi, poticajne priče i tekstovi, koje djeca izvrsno pamte i interpretiraju. Djeca su tako živo dramatizirala biblijske događaje, čitala i prepričavala prigodne pripovijesti i biblijske tekstove te upoznavala običaje koji su povezani sa slavljem Uskrsa.

Kod djece su nastojali razvijati svijest o tome da je život lijep, ali da njegovu ljepotu povremeno narušavaju neugodne situacije ili događaji na koje ne možemo uvijek utjecati. Takvi događaji nas rastužuju i zbog njih nam je teško. Oni su dio života i iz njih je moguće izaći jači i otporniji ako smo oslonjeni na Isusa koji nas neizmjerno voli i daruje nam novu snagu i život koji živi vječno.

Dolaskom i buđenjem proljeća djeca su uočavala buđenje života i u našem cvijetnjaku koji je svakoga dana postajao sve bogatiji, rascvjetaniji i ljepši. Ljepoti vrtićkoga cvijetnjaka i zelenilu vrtića pomoći će svojim darom cvijeća i drveća križevačka tvrtka KTC kod koje je naš vrtić prošao u projektu “Za zelenu mladost” i osvojio nagradu među pet vrtića u Hrvatskoj.

Djeca su ususret Uskrsu pokazala zanimanje za Isusa, za Uskrs, kao i svoju darovitost i kreativnost. Mnogo toga djeca su doživjela i podijelila međusobno, s nama i sa svojim roditeljima. U zajedništvu i ozračju vrtića novost i ljepota Uskrsa tako su sve više postali i dio njihova lijepog života.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

21:01 Semper magis – emisija novaka Družbe Isusove – tema: Pustite dječicu k meni; gosti: Tomislav Sarić i Bruno Zebić; ur. i vod.: Robert Matečić, novak
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2027
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.