dominikanci europski susret 2023

U samostanu La Tourette nedaleko od francuskog grada Lyona od 12. do 16. travnja održan je redoviti godišnji susret dominikanskih provincijala i vikara Europe - IEOP (Inter-European Order of Preachers). Uz njih su također sudjelovali Učitelj reda fr. Gerard Francisco Timoner i njegovi sociusi za Europu fr. Miguel-Angel del Rio i fr. Alain Arnould.

Nakon pozdrava predsjedatelja IEOP-a fr. Lukasza Wišniewskoga riječ dobrodošlice uputio je fr. Nocolas Tixier, provincijal Francuske dominikanske provincije unutar koje se nalazi La Tourette.

 2023 04 17 07

Gradnja samostana započeta je 1956. godine, a projektirao ga je svjetski poznati arhitekt i umjetnik Le Curbusier. Crkva i samostan u cijelosti izgrađeni od armiranog betona jedno su od njegovih poznatijih djela. Već 1965. godine uvršteni su među povijesne spomenike Francuske, dok su 2016. ušli na listu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađen za potrebe formacije i studija samostan je u pojedinim razdobljima brojao preko osamdeset članova. Danas je zajednica znatno malobrojnija pa se koristi za duhovne, kulturne, znanstvene i druge društvene aktivnosti. Svojim smještajnim potencijalom i organizacijskim iskustvom bio je prikladno mjesto za sastanak provincijala i vikara.

Prijepodne prvoga radnog dana bilo je posvećeno predstavljanju novoizabranih provincijala te zaključaka njihovih Provincijskih skupština. Nakon pauze ukrajinski vikar fr. Jaroslaw Krawiec progovorio je o situaciji u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji i položaju braće i drugih članova Dominikanske obitelji. Iz Rusije se video vezom javio fr. Pawel Krupa koji je predstavio stanje u Rusiji. Obojica su odgovarala na postavljena pitanja i tako približila braći iz drugih zemalja okolnosti u kojima žive i djeluju članovi našega Reda u zemljama koje su u međusobnom sukobu.

Drugi dio prijepodnevnog rada bio je posvećen međuprovincijskoj suradnji i zajedničkim projektima koji su u tijeku kao i onima koji se planiraju.

U popodnevnom vremenu bilo je više aktivnosti. Najprije je Učitelj reda fr. Gerard predstavio Akte Opće skupštine održane prošle godine u Tultenangu s posebnim naglaskom na obveze koje su određene provincijalima. Uslijedio je rad u jezičnim skupinama na službenim jezicima Reda – engleskom, francuskom i španjolskom, o Učiteljevom izlaganju, a potom je bilo plenarno zasjedanje sa zaključcima.

Večer je bila rezervirana za bratsko druženje uz prigodan jazz koncert.

Prijepodnevni rad u petak i subotu bio je posvećen razgovoru o psihičkom, fizičkom, duhovnom i seksualnom nasilju te s tim povezanim procesima i konkretnim primjerima. O ulozi provincijala u ovakvim slučajevima izlaganje je održao fr. Bruno Cadore, bivši Učitelj reda. Uslijedila je duga diskusija i razmjena mišljenja i iskustava.

U petak popodne upriličen je posjet Lyonu. Uz stručno vođenje provincijali i vikari prošli su kroz povijest ovoga grada od vremena Rimskoga carstva do danas. Između ostaloga bio je posjet katedrali u kojoj su održana dva crkvena koncila u 13. stoljeću. Tu je i kuća službenice Božje Paulina Marija Jaricot koja je osnovala zajednicu Žive krunice. Tu se molitelji okupljaju u „vijenac“ od dvadeset osoba i među sobom dijele dvadeset otajstava Gospine krunice te obvezuju da će svakoga dana izmoliti određenu deseticu kako bi svaki dan svaki „vijenac“ izmolio sva otajstva. Papa Pio IX. predao je Dominikanskomu redu upravu i promicanje ove pobožnosti. Uz njezinu je kuću krasan „Ružičnjak ružarija“.

U subotu popodne bio je razgovor o financiranju samoga IEOP-a i njegovih projekata te je uslijedila evaluacija ovoga susreta kao i prijedlozi tema i mjesta za idući. Od nekoliko ponuda braća su odlučila sastati se iduće godine u Uskrsnom tjednu u Bologni.

Navečer je prikazan film poljskog dominikanaca Lukasza Woša „Novak“ koji na vrlo realističan način progovara o godini novicijata prateći braću koja su odlučila ostati u Redu kao i one koji su napustili novicijat. U raspravu nakon filma putem video veze uključio se i sam autor pojašnjavajući pojedinosti nastanka filma, odjek koji je imao u javnosti i na više festivala na kojima je nastupio.

Osim međusobno provincijali su također imali prigodu osobno se susresti s Učiteljem reda fr. Geradom i socuisma koji su odgovorni za pojedinu provinciju te tako izravno razgovarati o temama koje su važne za svaku provinciju i rješavati administrativna, pravna i druga pitanja. Uz redovitu i dobro organiziranu zajedničku liturgiju časova i euharistijska slavlja godišnji susret europskih dominikanskim provincijala i vikara poprima i duhovnu dimenziju bratskog zajedništva u molitvi i poslanju.

Izvor: dominikanci.hr

Radio Marija

13:40 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.