nagrađeni djelatnici IKA e i HKR a min

Dvadesetpeta obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija i 30. obljetnica ustanovljenja Informativne katoličke agencije proslavljena je u dvorani "Vijenac" u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, u utorak, 18. travnja 2023. godine. Čestitku ovim dvjema ustanovama HBK – IKA-i i HKR-u -  uputio je i papa Franjo. Čestitku je pročitao apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

 „Povodom 30. obljetnice ustanovljenja Informativne katoličke agencije i 25. obljetnice osnutka Hrvatskog katoličkog radija, Vrhovni svećenik upućuje najljepše želje i, dok izražava zahvalnost za ulogu koju vrše u službi evanđelja, nada se da će te lijepe obljetnice pobuditi obnovljenu predanost širenju vrijednostî bratstva, solidarnosti i mira. Istodobno vas potiče da predano služite istini putem dobrog novinarstva, koje ne daje prostora medijskim glasinama“, stoji, između ostaloga, u čestitci pape Franje.

nadbiskup Dražen Kutleša min

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša rekao je da su tijekom proteklih godina IKA i HKR kao katolički mediji izgradili identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. „Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu. U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje“, naglasio je mons. Kutleša. Nadodao je da su ove obljetnice prilika za promišljati o do sada prijeđenom putu agencije i o iskustvima što ih je stekla tijekom tri desetljeća, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva. „Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, IKA je danas nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije. Kao, mogli bismo reći, mlađi brat IKA-e, Hrvatski katolički radio putem svojih radio valova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire već više od 25 godina nudi poruku istine: Istine – koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije“, rekao je predsjednik HBK.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže (HKM), pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski rekao je kako je velika moć medija, „kako za dobro, tako, nažalost, i za zlo, ovisi o osobi koja stoji iza njih“. Istaknuo je kako „u vremenu u kojem se rezervirana istina odvojila od stvarnih činjenica i sve postaje samo percepcija, imati medije koji promiču istinu i dobro pravo je blago“. Obraćajući se djelatnicima, čestitao im je kazavši kako u svome poslu nisu štedjeli sebe i svoje vrijeme. „Samo Bog zna domet riječi i utjecaj koji ste ostavili u srcima i umovima mnogih slušatelja. Uvjeren sam da je vašim zalaganjem rasla vjera i širilo se evanđelje. Neka dobar radio za dobre ljude bude dobar radio za sve ljude kako bi svi bili obogaćeni navještajem dobra“, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže.

Čestitavši značajne obljetnice IKA-e i HKR-a u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek istaknula je kako IKA ima „neizmjerno važnu ulogu u našem medijskom prostoru“, navodeći kako u digitalnom vremenu, gdje se „nameće želja za što bržim vijestima“, nerijetko na uštrb točnosti i cjelovitosti vijesti, IKA „ide u korak s digitalnim tehnologijama, multimedijalnim pristupom, ali i s trajnim ciljem pružanja točnosti i provjere informacija“.

Govoreći o radu Hrvatskog katoličkog radija, kazala je kako „treba naglasiti ovaj radio je mjesto gdje se otvaraju različite društvene teme, pokreću rasprave od javnog interesa i dijalog te kao takav je relevantan sugovornik s brojnim slušateljima o čemu svjedoči niz priznanja i nagrada koji su novinari i urednici dobili za svoj ne samo novinarski, nego i humanitarni rad“.

Prisutnima se obratio generalni tajnik HBK i v. d. ravnatelja HKM-a preč. doc. dr. Krunoslav Novak i zahvalio biskupima HBK koji su osnovali IKA-u i HKR, prepoznavši važnost komunikacije posredstvom medija kao važnu sastavnicu navjestiteljskog poslanja Crkve. Svoju zahvalu uputio je i  svim djelatnicima i suradnicima „koji svojim predanim radom i zalaganjem ugrađuju svoj radni vijek u djelovanje ovih katoličkih medija slušajući poziv srca i spremno stavljajući na raspolaganje svoje znanje i talente.“

Diana Tikvić i Mihael Varenica autori filma

U svečanosti je premijerno prikazan i dokumentarni film "Prvih 25 godina HKR-a" autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice te su dodijeljene zahvalnice bivšim urednicima i ravnateljima, djelatnicima i suradnicima HKR-a i IKA-e. U ime svih dobitnika zahvalio je urednik i voditelj HKR-a Domagoj Pejić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ansambl Pučki pivači KBF-a pod vodstvom etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete.

Tekst: Katarina Varenica / HKM

Foto: Dario Zürchauer

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale – emisija zagrebačkih bogoslova – tema: Bratstvo i prijateljstvo; gosti: Krešimir Haramija, bogoslov V. godine i Mato Zirdum, bogoslov IV. Godine; ur. i vod.: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.